Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Kampaladeklarationen visar varför stöd till afrikansk forskning är så viktigt

[2016-04-26] Kampaladeklarationen om akademisk frihet kom till för 25 år sedan och fick stor betydelse för möjligheterna att bedriva kritisk forskning i Afrika. Sverige stöttade initiativet, trots risker och det känsliga ämnet.

[Biståndsdebatten.se]

Heja Sverige friskt humör - eller?

[2016-04-23] Jag, för evigt skadad av V-jeanstiden, fick en lätt chock häromdagen. Ett av barnen hade skaffat byxor med utsvängda ben. De är på modet igen.

[Borås Tidning]

DN Debatt. Kollegierna bör också anta de styrande principerna

[2016-04-11] SLUTREPLIK. ï I min artikel om styrningen av universitet och högskolor (DN Debatt 2/4) hävdade jag att man i dessa sammanhang bör tänka konstitutionellt och försöka dra lärdom av hur goda demokratier fungerar.

[Dagens Nyheter]

"Detta skapar ett konkret hot mot forskningens frihet - och får grundlagen att kicka in"

[2016-04-07] DEBATT - av professor Erik J Olsson, docent Jens Stilhoff Sörensen och docent Magnus Zetterholm, Academic Rights Watch I en aktuell utredning föreslås att all makt vid högskolorna ska utgå från regeringstillsatta rektorer medan lärares och

[Dagens Juridik]

DN Debatt. ï Överreaktion på kollegiala styrets problem

[2016-04-05] REPLIK. Bo Rothstein har rätt i att dagens kollegiala styre inte alltid fungerar på tillfredsställande sätt (DN Debatt 2/4). Men hans eget förslag innebär en överreaktion på detta problem.

DN Debatt. Konstigt om kollegialiteten

[2016-04-04] REPLIK. ï Bo Rothsteins argument att kollegialiteten vid tyska universitet inte var ett fungerande värn mot nazismen (DN Debatt 2/4) är minst sagt konstigt, skriver Sven Widmalm, Uppsala universitet.

DN Debatt. Uppmuntran fungerar bättre än bestraffning

[2016-04-04] REPLIK. I en lika viktig som intressant artikel diskuterar professor Bo Rothstein förslaget att centralstyrningen skall öka vid landets universitet på bekostnad av den kollegiala styrningen, ledd av forskare och lärare (DN Debatt 2/4).

[Dagens Nyheter]

Klimatfrågan ur både vetenskapligt och existentiellt perspektiv på konferens

[2016-03-24] Under den internationella konferensen Climate Existence på Sigtunastiftelsen 6-8 april lyfts klimatfrågan utifrån ett både tvärvetenskapligt och existentiellt perspektiv.

[Sveriges lantbruksuniversitet]

Vego till vardags

[2016-03-09] Vego var dag, säger veganerna, djurrättsaktivisterna och straight edgerörelsen. Och det är ju inte längre så kontroversiellt sagt med tanke på animalieindustrins belagt negativa konsekvenser för djur och natur, människor och miljö.

[Miljömagasinet]

Missa inte 8-mars-firande runtom i Göteborg

[2016-03-08] 8 mars uppmärksammas på en mängd sätt runtom i Göteborg. Från demonstration till föreläsningar om kvinnors roll i demokratiseringsprocesser.

[Göteborgs Fria Tidning]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.