Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

GU inrättar nytt forskningscentrum för migration

[2017-02-18] Göteborgs universitet ska inrätta ett nytt forskningscentrum för global migration. Syftet är bland annat att göra samhällsdebatten om migrationens för- och nackdelar mer nyanserad och faktabaserad.

[Sveriges Radio Göteborg]

Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

[Cision Wire]

Rekryteringen av ny prorektor igång

[2017-02-14] Universitetsstyrelsen beslutade vid sitt möte igår, torsdagen 16 februari, att påbörja rekryteringen av en ny prorektor för Göteborgs universitet. Uppdraget för nuvarande prorektor, Helena Lindholm, löper ut samtidigt som rektors, 30 juni 2017.

[Medarbetarportalen]

"En hel tvåbarnsfamilj eller fyra flak öl på en moped chockar mig inte längre"

[2017-02-10] En månad har gått och att se en hel tvåbarnsfamilj eller fyra flak öl på en moped chockar mig inte längre.

[Spionen]

En kväll med viktiga samtal

[2017-02-10] Projektet SLUS arbetar med att ta fram en social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun. Därför bjöd de in över 200 personer till Mässhallarna på torsdagskvällen för att ta del av deras åsikter.

[Linköpings Tidning/Kinda-Posten]

Intervju om den globala världspolitiken med Svante Karlsson, forskare i globala studier

[2017-02-01] Nedan följer en intervju med Svante Karlsson, som varit aktiv inom bland annat European Peace University, Institutionen för freds- och utvecklingsforskning och Institutionen för globala studier.

[Nya Dagbladet]

Mexikoexperten orolig för utvecklingen

[2017-01-29] I Göteborg sitter Edme Dominguez. Hon är en av landets mest kunniga experter på relationen mellan USA och Mexiko och oroas över den senaste utvecklingen dessa länder emellan.

[SVT Nyheter Väst]

Trump beordrar bygget av gränsmur mot Mexiko

[2017-01-25] USA:s president Donald Trump börjar infria sina vallöften. På onsdagen beslutade han att gränsmuren mot Mexiko ska börja byggas. Sveriges Radios korrespondent i Washington, Inger Arenander, kommenterar Trumps beslut.

[Sveriges Radio P1]

Social investering i förskolebarn ger resultat

[2017-01-11] Pressmeddelande Jan 11, 2017 16:15 CET Som en del i Malmös stads arbete med sociala investeringar påbörjades 2013 en satsning för att främja förskolebarns utveckling i stadsområde Väster, ett så kallat gränsöverskridande team.

[MyNewsdesk]

Studenter tar plats i självkörande bilar

[2017-01-11] I framtiden ska studenterna i Göteborg kunna åka i en förarlös bil mellan de olika campusområdena. Det är i alla fall ambitionerna i ett nytt projekt.

[Sveriges Radio Göteborg]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2014-09-24