Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

23 Apr Hoten mot staden/seminarium Segregation. Miljöhot. Förtroendeklyftor. Göteborg står i dag inför stora utmaningar. Hur ska staden möta dem...

[2015-04-23] Segregation. Miljöhot. Förtroendeklyftor. Göteborg står i dag inför stora utmaningar. Hur ska staden möta dem - och därmed framtiden?

[Sveriges Arkitekter]

Pappa vill uppmärksamma försvunna mexikanska studenter

[2015-04-19] En grupp som representerar anhöriga till dom 43 studenter som försvann i Mexiko berättar under söndagen sin historia i Världskulturmuseet i Göteborg. Dela Det var i höstas som 43 mexikanska studenter spårlöst försvann.

[Sveriges Radio Göteborg]

Kollektivt boende en ny lösning för EU-migranter

[2015-04-17] En del bor i husvagnar som riskerar att köras bort, andra i små bilar eller på betongen under broar. Med en ny lösning har några EU-migranter i stället flyttat till en villa som de själva betalar hyran för. Annons Annons Det står Leif!

[ETC Göteborg]

Framtidsministerns besked till Hanif Bali (m) om att Saco och TCO saknas i framtidsarbetet

[2015-04-16] POLITIK. Den moderata ledamoten Hanif Bali (m) ville ha besked om varför endast centralorganisationen LO och inte Saco och TCO representeras i den socialdemokratiska framtidsministern Kristina Perssons analysgrupper. Här är svaret.

[Dagens Opinion]

Biståndsgivarna litar inte på de fattiga länderna

[2015-04-14] För tio år sedan lovade världens stora biståndsgivare att en större del av ägarskapet för biståndspengarna skulle ligga hos de länder som tar emot biståndet. De lovade också mer samordning.

[OmVärlden]

Porträtt: Stellan Vinthagen

[2015-03-30] Under andra världskriget trotsade soldaten Gustaf Vinthagen sina chefers order och släppte in judiska båtflyktingar i Sverige. För det ställdes han inför rätta och hamnade i militärfängelse.

[Lärarnas Nyheter]

Han vill berätta om samhällets vanvård

[2015-03-26] Nyhet CET Inlåsning, tvångsmedicinering, bältning, misshandel - det var vanliga barndomsinslag för Jan Popp. Jan Popp är en av dem som fick sin barndom fördärvad av samhällets vanvård.

[MyNewsdesk]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.