Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Jakten på de gömda fynden

[2016-02-06] Två Dagar har följt vintagebutikernas jakt på det som alla vill ha - något unikt. De letar på auktionshus, dödsbon och loppisar. Finkammar nätet och kör mil efter mil i sina skåpbilar.

[Göteborgs-Posten]

Det är skillnad på folk och folk!

[2016-02-05] Om Abdirahim hade hetat Anders, om burkinier varit vita och om hotellstädarna hade haft kollektivavtal.

[OmVärlden]

Medmänsklighet saknas i rapport om tiggare

[2016-02-04] Hur vi väljer att bemöta de utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige har inte bara betydelse för dessa enskilda individer.

[Svenska Dagbladet]

Låt staden brinna av Åsa Melldahl efter Hans Abrahamssons bok En delad värld - del 2 av 3. Sänds lördag, 30 januari 2016, kl 16.03

[2016-01-29] Fredsforskaren har under ett år suttit och förhandlat i en samverkansgrupp. En hel stad står i givakt i väntan på Presidentens plan. Aldrig tidigare har Sverige fått besök av en amerikansk president.

[Sveriges Radio P1]

Ohederligt peka ut ensamkommande pojkar som en fara

[2016-01-26] REPLIK / MANSPROBLEM. Förenklad debatt om könsobalanser eldar på fördomar.

[Göteborgs-Posten]

Migration är en vinstlott för både migranter och länder

[2016-01-21] Att människor migrerar är positivt. Både de länder som migranterna kommer till och de länder som de flyttar ifrån tjänar på migrationen. Men det finns också flera hinder som hämmar utvecklingen, skriver ekonomen Kenneth Hermele.

[Biståndsdebatten.se]

Expert: Kan spä på sekteristiskt våld

[2016-01-03] Saudiarabiens avrättningar av 47 människor, däribland den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr, riskerar att leda till ökat våld i regionen, tror experter.

Saudiska beskickningar stormas

[2016-01-02] Hat och protester har flammat upp mot Saudiarabien efter avrättningen av den shiamuslimske ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. I Iran stormades saudiska beskickningar i går kväll.

[Sydsvenskan]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.