Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

70-år sedan Auschwitz befrielse

[2015-01-23] Minnesceremoni i universitetets aula. På tisdag den 27 januari är det exakt 70 år sedan nazisternas förintelseläger Auschwitz befriades. Och knappt tre veckor sedan en terrorist dödade fyra människor i en judisk butik i Paris.

[Vårt Göteborg]

Här begravs den saudiska kungen

[2015-01-23] Här begravs den saudiske kungen. Monarkens död kunde inte ha kommit i ett värre läge. Det oljerika och ultrakonservativa landet är hårt klämt mellan terrorgruppen IS och aktivister som kräver mer demokrati.

[Aftonbladet]

Nystart utan nyheter i Saudiarabien

[2015-01-23] Nytt kapitel, men inga överraskningar väntas efter tronskiftet i Saudiarabien. Människorättsgrupper uppmanar kung Salman att respektera mänskliga rättigheter och driva på för reformer. Ingen landssorg.

[Smålandsposten]

Saudisk kontinuitet trots maktskifte

[2015-01-23] Göteborg Ny kung och ny kronprins. Men inga större nyheter i övrigt. Tronskiftet kommer inte att leda till några större förändringar i förhållandet till omvärlden, tror Saudiarabien-experten Thord Janson.

[Helagotland]

Experten: Låter som en rövarberättelse

[2015-01-20] Sida har låtit amerikanska organisationer knutna till oljeindustrin köpa medieutrymme och lyfta utvalda politiker i Georgien - för miljoner av svenskt bistånd. En biståndsexpert utbrister spontant: "Det låter som en rövarberättelse".

[Aftonbladet]

Wallström: "Medeltida" bestraffning

[2015-01-19] Utrikesdepartementet kallar upp Saudiarabiens ambassadör i Stockholm för att protestera mot den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi. Bestraffningen av Badawi är rent "medeltida", konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S).

[Smålandsposten]

Rökning som statusmarkör

[2015-01-19] Vid mitten av 1900-talet ansågs det fint och elegant att röka och då var det främst välsituerade män som rökte, men idag är det i stället lågutbildade kvinnor med dålig ekonomi som röker.

[Sveriges Radio P1]

UD protesterar mot saudisk prygling

[2015-01-19] Bryssel/Stockholm Utrikesdepartementet kommer att kalla upp Saudiarabiens ambassadör i Stockholm för att protestera mot den offentliga pryglingen av bloggaren Raif Badawi.

[Västerviks Tidningen]

Forskare letar framgångsmodell

[2015-01-19] Hur skapas en framgångsrik rovdjursförvaltning? Den frågan ska nu ett forskningsprojekt försöka ge svaret på. Studien ska göras i Sverige, Norge, Finland och USA.

[Svensk Jakt]

Boko Haram kidnappar kvinnor och barn i grannlandet Kamerun

[2015-01-19] Den islamistiska milisen Boko Haram tros ligga bakom en attack och flera kidnappningar i Kamerun under gårdagen. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan det röra sig om uppemot 80 människor som kidnappats. 50 av dem ska vara mellan 10-15 år gamla barn.

[Sveriges Radio P1]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.