Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Forskare: Sverige har haft fel fokus i det regionala biståndet till Afrika

[2017-03-25] Sverige har länge haft ett allt för ensidigt fokus på att bygga upp afrikanska regionala organisationer som Afrikanska unionen (AU).

[OmVärlden]

Låter unga stanna under åldersutredning

[2017-03-24] Lerum har beslutat att låta ensamkommande ungdomar som fått sin ålder uppskriven stanna till dess att beslutet vunnit laga kraft Jag är stolt över att kommunen fattat det här beslutet, säger Hans Abrahamsson, som kämpat för den här gruppen.

[Göteborgs-Posten]

Stoppa avskogning med bättre odlingsmetod

[2017-03-23] Regeringen borde använda odlingsformen agroforestry som en del i den nya strategin för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling, skriver fem experter i Agroforestry Network i en debattartikel.

[Skog Supply]

Stoppa avskogningen med bättre odlingsmetod

[2017-03-21] DEBATT I arbetet med den nya strategin för miljö och klimatmässigt hållbar utveckling har regeringen ett gyllene tillfälle att positionera den effektiva odlingsformen agroforestry, skriver fem experter i Agroforestry Network.

[Aktuell Hållbarhet]

Om kvinnor på Balkan

[2017-03-08] - Steget mellan politik och kriminalitet är tyvärr inte så stort på vissa håll på Balkan. Det uttryckte doktoranden Signe Borch när hon föreläste för Vadsboelever på onsdagen.

[Mariestads-Tidningen]

8 mars 2017: 244 forskare från Göteborgs universitet

[2017-03-08] I samband med Internationella kvinnodagen slår Göteborgs universitet ett slag för kvinnor som forskar.

[Cision Wire]

Internationella kvinnodagen på Göteborgs universitet

[2017-03-07] Knutna nävar och kvinnokamp - imorgon är dagen då vi uppmärksammar de orättvisor som kvinnor upplever runtom i världen.

[Spionen]

Seminariedag 8 mars - Internationella kvinnodagen

[2017-03-01] Hur spelar genus roll i migrationsprocesser? Vad är utmaningen när det gäller invandrarkvinnor och svensk arbetsmarknad? Svenska krusbär -om jämställdhet, vithet och sekularitet.

[Medarbetarportalen]

De som kritiserar oss ses som intoleranta rasister

[2017-02-28] Filosofin att myndigheter ska drivas som företag har spridit sig så långt i samhället att både den nuvarande och den förra regeringen driver Sverige som ett varumärke. Det skriver docenten Jens Stilhoff Sörensen SvD:s debattsida.

[Omni]

Skadligt att Sverige drivs som ett varumärke

[2017-02-27] Reaktionen från svenska politiker har varit närmast panisk när Sverige internationellt framhålls som varnande exempel. Att ge en positiv bild av vårt land har blivit viktigare än att diskutera verkligheten, skriver Jens Stilhoff Sörensen.

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2014-09-24