Till startsida
Webbkarta

Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

 

Tuffare konkurrens - presentshoppar och reklam blir allt viktigare

[2015-09-24] Förra året skänkte svenskarna över sex miljarder kronor till insamlingsorganisationer.

[Dagens Nyheter]

Romernas situation i fokus på Dramaten

[2015-09-15] Den 5 oktober inleds samtalsserien Romsk höst på Dramaten. Då möter vi bland andra Bitu och Mirabella; två av dem du kanske passerat på gatan med en kopp framför sig.

[Cision Wire]

Experter: Flyktingkrisen

[2015-09-11] Inte sedan andra världskriget har Europa sett så stora flyktingströmmar som idag. Kriget i Syrien har försatt halva landets befolkning på flykt och samtidigt flyr många människor från andra länder.

[Cision Wire]

Osäker beredskap inför terrorism

[2015-09-09] Pressmeddelande CEST Svensk beredskap inför terrorism riktat mot tåg präglas av en osäkerhet om hur myndigheter som ansvarar ska agera och även av stora variationer i hur olika aktörer övar för att hantera dessa attentat.

[MyNewsdesk]

Låt människor på flykt få flyga till Europa

[2015-09-09] Svenska regeringen bör begära ett extramöte med EU-kommissionen, med kravet att omförhandla Dublinförordningen, avskaffa transportöransvaret och låt desperata människorna köpa flygbiljetter. Det skriver 222 akademiker i ett gemensamt upprop idag.

[Svenska Dagbladet]

Ensamkommande barn temat på årets familjehemskonferens

[2015-09-08] Stort behov av att utbyta erfarenheter. Just när Göteborg liksom övriga Europa möter den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget anordnas en sedan längre planerad konferens, med teman som blivit mer aktuella än man hade önskat.

[Vårt Göteborg]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.

[Svenska Dagbladet]

Till sidans topp