Till startsida
Webbkarta

Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

 

Expertlista: COP21 i Paris

[2015-11-25] Den 30 november 11 december 2015 hålls FN:s klimatmöte COP21 i Paris då världens länder ska enas om ett nytt klimatavtal som ska gälla från 2020.

[Cision Wire]

Seminarium och expertbesök: Är hållbara markinvesteringar möjliga?

[2015-11-23] Pressmeddelande CET Seminarium och möjlighet till intervju med internationell expert Seminarium: torsdag 26 november kl. 9-11. Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla Stan, Stockholm Intervjutillfälle: kl.

[MyNewsdesk]

Manifestation på Bagges torg

[2015-11-20] MANIFESTATION På tisdag 24 november anordnas en manifestationi Lerum mot våld och mot rasism.

[Floda Nyheter]

Ett lyft ur fattigdomen - men inte för alla

[2015-11-18] Samtidigt som den relativa fattigdomen i världen minskat under de senaste decennierna har ojämlikheten ökat. Det säger Angus Deaton, årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris till Alfred Nobels minne.

[Ny teknik]

Och vi fortsätter äta kött med rent samvete

[2015-11-13] Köp inte! Ät inte! Sojan från Mato Grosso do Sul innehåller blodet från urfolkens barn" är ett av kampanjens budskap. De produkter det handlar om är nötkött, soja och etanol. Sverige importerar alla tre från Brasilien, skriver Patricia Lorenzoni.

[ETC]

Ställ inte svenskt bistånd mot flyktingar

[2015-11-11] Enligt uppgifter i media har Finansdepartementet bett utrikesdepartementet beskriva konsekvenserna om 60 procent av den svenska biståndsbudgeten används till flyktingmottagning.

[Göteborgs-Posten]

UR Samtiden - Varför är retro och vintage så populärt?

[2015-11-10] Var tar alla förbrukade saker vägen? Staffan Appelgren är forskare inom socialantropologi och berättar om andrahandsmarknaden. Tidigare fanns två slutstaioner för konsumerade föremål, soptippen eller museet.

[Utbildningsradion]

Tillsammans mot rasism

[2015-11-03] Årets tema under Mänskliga Rättighetsdagarna på Svenska Mässan 9-10 november är Tillsammans mot rasism - agera för allas lika värde lokalt och globalt.

[Länsstyrelsen Västra Götalands län]

Välkomnar nyanlända med bräda och ramp

[2015-10-30] Göteborg Att åka bräda är en mänsklig rättighet. Det menar fyra göteborgska högstadieelever som startat en skejtskola för flyktningungdomar.

[Tidningen Centrum]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.

[Svenska Dagbladet]