Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Boko Haram och våldet i Nigeria

[2015-07-06] Våldet i Nigeria har ökat den senaste tiden, sedan terrororganisationen Boko Haram återfunnit krafter. I torsdags dödades mer än 100 människor när omkring 50 beväpnade män attackerade flera moskéer.

[Sveriges Radio P1]

Oklart om Grekland kommer betala

[2015-06-30] I dag ska Grekland betala sitt lån till IMF. Oklart om det kommer att ske. Vad rör sig i huvudet på premiärminister Alexis Tspiras och ska han ses som populist eller hjälte i sin kamp mot EU?

[Sveriges Radio P1]

âVård till asylsökande - vårdcentralernas dilemma. Bräcke diakoni i Almedalen 2015

[2015-06-25] Pressmeddelande CEST Alla barn som söker asyl i Sverige har samma rätt till vård som svenska barn.

[MyNewsdesk]

Mer ekonomisk rationalitet - men mindre vett och sans

[2015-06-22] REPLIK. Louise Bringselius blandar bort korten. NPM är helt enkelt en nyliberal affärsplan för den offentliga sektorn, skriver Jens Stilhoff Sörensen, forskare och lektor i globala studier. Louise Bringselius blandar bort korten.

[Dagens Nyheter]

Forskningen om rasism reduceras

[2015-06-19] Slutreplik Forskning om rasism, 14/6 och 16/6 Utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering samlade 2004-2006 över 100 forskare som producerade 13 forskningsrapporter om rasism och strukturell diskriminering.

[Göteborgs-Posten]

Nytt centrum mot rasism får fel vetenskaplig inriktning

[2015-06-14] Det var i regeringsförklaringen i oktober 2014 som statsminister Stefan Löfven (S) presenterade beslutet att ett nationellt kunskaps- och resurscentrum för forskning om rasism skulle inrättas i Sverige.

[Göteborgs-Posten]

Rasbiologiskt språkbruk i statens rättsprocess mot sameby

[2015-06-11] Statens hantering av forskningsresultat i rättsprocessen med Girjas sameby utgör ett hot mot Sverige som rättsstat och kunskapsnation.

[Dagens Nyheter]

Göteborgs universitet under West Pride 2015 - öppet seminarium och expertlista för journalister

[2015-06-08] Göteborgs universitet medverkar även i år som stolt samarbetspartner i West Pride 10-14 juni. Den 11 juni arrangeras ett seminarium med hbtq- och likabehandlingsfrågor som gemensam nämnare och den 14 juni deltar universitetet i regnbågsparaden.

[Cision Wire]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.