Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Så ska universitet locka unga män

[2015-05-29] Enligt P4 Göteborg så visar årsrapporten från Universitetskanslerämbetet att andelen antagna med utländsk bakgrund varit positiv vid Göteborgs Universitet, GU, jämfört med resten av landet.

[Göteborgs-Posten]

Bara en tredjedel av nya studenter är män

[2015-05-29] Allt färre unga män söker högre utbildning. Därför kommer Göteborgs Universitet att lägga fram en ny handlingsplan i höst för att bredda rekryteringen.

[Sveriges Radio Göteborg]

Stereotypt och missvisande om förhistoria på museer

[2015-05-28] Svenska arkeologiska museiutställningar skapar normer och cementerar identiteter, sociala grupper, gränsdragningar och hierarkier. Dessutom saknar berättelserna om förhistoriska förlopp på utställningarna ofta komplexitet.

[Svensk Historia]

Vi närmar oss Nato utan en demokratisk debatt

[2015-05-27] I veckan pågår en av världens största militära övningar i norra Sverige. Övningen är en provokation mot Ryssland och innebär att Sverige tar ett steg närmare Nato, säger fredsforskaren Svante Karlsson.

[Uppsala Fria Tidning]

IS tar på sig bombdåd mot moské

[2015-05-22] Över 20 dog och mer än 90 skadades när en självmordsbombare angrep en shiitisk moské i östra Saudiarabien. IS har tagit på sig dådet och hotar med att en "mörk tid väntar" shiamuslimer i landet.

[Upsala Nya Tidning]

Medborgardeltagande leder inte till ökad demokrati

[2015-05-19] Pressmeddelande CEST Tvärtemot vad man tidigare trott bidrar inte medborgarinflytande nämnvärt till demokratiutvecklingen i konfliktdrabbade länder. Istället är det politikernas roller och deras samarbetsförmåga som avgör hur det ska gå.

[MyNewsdesk]

Fokus på Europa

[2015-05-13] Landvetter. Lokala biståndsorganisationer, internationella projekt mellan Härryda och världen och kommunal politik som påverkas av EU. Att Härryda kommun är en del av Europa stod tydligt på Europadagen i Landvetter i lördags.

[Härryda - Posten]

Nytt centrum för grundläggande vetenskap

[2015-05-11] Mattias Marklund, professor i fysik och Gunnar Nyman, professor i fysikalisk kemi, centrets föreståndare, inledde med förhoppningar om ett centrum med fruktbar forskningsmiljö och goda förutsättningar för att få fram duktiga forskare inom de

[Kemivärlden Biotech]

Ny regering - nya bosättningar

[2015-05-07] Israel Redan dagen efter presentationen av den nya israeliska regeringen, med det bosättarvänliga partiet Judiskt hem, offentliggjordes planer på att bygga 900 nya illegala hem i östra Jerusalem.

[Norrköpings Tidningar]

"Forskning är nyfikenhet" - invigning av nytt centrum

[2015-05-07] Tisdag den 5 maj invigdes Centrum för grundläggande vetenskaper vid Chalmers och Göteborgs universitet.

[Chalmers]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.