Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Han vill berätta om samhällets vanvård

[2015-03-26] Nyhet CET Inlåsning, tvångsmedicinering, bältning, misshandel - det var vanliga barndomsinslag för Jan Popp. Jan Popp är en av dem som fick sin barndom fördärvad av samhällets vanvård.

[MyNewsdesk]

Wallström möter kungen

[2015-03-22] På måndag möter kung Carl XVI Gustaf Margot Wallström (S). Kungen är bekymrad över den pågående konflikten mellan Sverige och Saudiarabien.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Civil olydnad inte lika med våldsbejakande extremism

[2015-03-21] Fel definition. Regeringens handlingsplan mot extremism pekar felaktigt ut flera utomparlamentariska rörelser som våldsbejakande. Riktlinjerna riskerar därför att påverka ungdomars demokratiska engagemang negativt.

[Dagens Nyheter]

Saudikännare: Kungen kan inte lägga sig i

[2015-03-21] Kungen ser med oro på den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Saudiarabien. På måndag ska han träffa utrikesminister Margot Wallström. Men vilka möjligheter kungen har att påverka är oklart.

[Expressen]

Kungen vill hjälpa till

[2015-03-21] Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över de senaste dagarnas utveckling i Sveriges konflikt med Saudiarabien. På måndag träffar han utrikesminister Margot Wallström (S).

[Blekinge Läns Tidning]

TT-kortinrikes fredag 20 mars

[2015-03-20] Fakta Expert: "Wallström kritiserade islam" Utrikesminister Margot Wallström framhöll i går att uppgifterna som nu börjar spridas i arabvärlden att hon kritiserat islam är helt felaktiga. Men hon får mothugg av expert.

[Södermanlands Nyheter]

Expert: "Wallström kritiserade Islam"

[2015-03-20] Politik Utrikesminister Margot Wallström är orolig för att hennes kritik av Saudiarabien ska uppfattas som islamfientlig och leda till muslimska protester. Det här handlar inte om en attack mot islam, säger hon, men får mothugg av expert.

[Norrköpings Tidningar]

Wallström pressas om Saudibråket

[2015-03-20] Regeringen arbetar nu dag och natt för att få kontroll över krisen i de diplomatiska förbindelserna med Saudiarabien och andra Gulfstaterna.

[Expressen]

Terrorexpert sågar Wallström

[2015-03-20] Hotbilden mot Sverige kommer inte att öka på grund av Margot Wallströms uttalanden. Om terrorister vill angripa Sverige hittar de alltid en ursäkt, säger terrorexperten Magnus Norell till TT.

[di.se]

"Margot Wallström kritiserade islam"

[2015-03-20] Ingenting som jag har sagt i riksdagen eller någon annanstans kan tolkas som en kritik av islam. Det är ett grovt felaktigt påstående".

[Helsingborgs Dagblad]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.