Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Ska vi byta grejer med varann?

[2015-08-31] Från slit och släng till slit och skänk. Över 56 000 stockholmare byter grejer med varandra via ett Facebooknätverk. Josefin Fahlgren har stämt träff med Frida Swidan utanför Åhléns för att byta gardiner mot en vas och en låda.

"Japan nu - strömningar och perspektiv". Bok som skärskådar det moderna Japan

[2015-08-31] Pressmeddelande CEST Japan nu skärskådar det moderna japanska samhället. Den problematiserar genomgående vedertagna föreställningar om Japan och utmanar idén om landet som något unikt och annorlunda.

[MyNewsdesk]

Peter Hjörne: "Det är skarpt läge - alltid!" - Krönika

[2015-08-30] Hans Abrahamsson utropade: Det är skarpt läge. Han är docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet och var inledningstalare vid ett seminarium som hölls i samband med advokatfirman Mannheimer Swartlings 25-årsjubileum!

[Göteborgs-Posten]

Varför våldtar soldater i krig?

[2015-08-27] Margot Wallström meddelade under torsdagen att hon kommer att kalla till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd. Mötet ska handla om terrororganisationen IS systematiska övergrepp på kvinnor och barn.

[Sveriges Radio P1]

Kosovo får eget landsnummer

[2015-08-26] Serbien/Kosovo Kosovo får ett eget landsnummer och landets utrikesminister ser det som att Serbien erkänt Kosovo. Men en svensk expert varnar för att ha för stora förhoppningar om en politisk lösning i praktiken.

[Folkbladet]

Risken med nidbild av New Public Management

[2015-08-26] Välfärd. Onyanserad NPM-kritik kan leda till ineffektivitet, skriver Henrik Borg och Karin Gudmundsson, expertrådgivare inom styrning av offentlig verksamhet. Hur bra är New Public Management?

[Dagens Samhälle]

Pressinbjudan: Kommuner och regioner som aktörer i det internationella biståndet- hur effektivt är det?

[2015-08-25] Pressmeddelande CEST Kommuner och regioner som aktörer i det internationella biståndet- hur effektivt är det?

[MyNewsdesk]

1D-splittringen, Pokémonattentat, Sop-protester, Friidrotts-VM och Börsras

[2015-08-24] Vi pratar friidrotts-VM. Protesterna mot den libanesiska regeringen. Börsernas ras på grund av Kinas knaggliga ekonomi. Vad är det för attentat mot pokemon? Och så lite om 1 Direction! Sänds 13.00 - 14.00 Är slutet nära för One Direction?

[Sveriges Radio P3]

Kunskap som sprids från universitet måste vara vetenskapligt grundad

[2015-08-21] Slutreplik. Genom djupare förståelse av hur rasism fungerar såväl historiskt som i allas vardag kan lärare verka på ett medvetet och analyserande sätt, skriver forskarna vid Göteborgs universitet.

[Dagens Nyheter]

Nya rasisminstitutet alltför styrt av politiska agendan

[2015-08-14] Forskningsinstitut invigs i dag. Den nationella satsningen på rasismforskning håller för låg kvalitet, och inriktningen på våldsbejakande extremism är djupt problematisk.

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.