Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Klimat och bistånd vävs samman i ny ministerpost

[2016-05-25] Isabella Lövin behåller ansvaret för biståndsfrågor i den nya regeringen, men med ett breddat ansvar för klimatfrågor. - Det känns som en modern portfölj.

[OmVärlden]

Fredsforskaren startar nätverk

[2016-05-18] Samarbetar. Hans Abrahamsson startar ett nätverk i syftet att hjälpa till att skapa ett så bra samhälle som möjligt.

[Lerums Tidning]

Politiken tar ansvar i Lerum

[2016-05-18] Leder skutan. Det socialdemokratiska kommunalrådet Dennis Jeryd talar och svarar på frågor på kommunens informationsmöten om planerade bostäder för flyktingar, något som inte är en självklarhet på andra platser.

[Lerums Tidning]

Biståndet till Afrika behövs igen!

[2016-05-16] Efter omkring femton år av god tillväxt har den ekonomiska utvecklingen i Afrika abrupt förändrats. Behovet av bistånd ökar samtidigt som givarländer gör nedskärningar och omprioriteringar.

[Biståndsdebatten.se]

Värdigt? Migration, integration och social hållbarhet

[2016-05-16] Pressmeddelande Maj 16, 2016 07:00 CEST Hur kan vi diskutera migration och integration utifrån ett helhetsperspektiv där humanism, mänskliga rättigheter, värdighet och social hållbarhet står i fokus?

[MyNewsdesk]

Nato måste debatteras seriöst

[2016-05-09] Jag tror vi är överens om att vi inte vill att Donald Trump ska ha ett dominerande inflytande över vår säkerhets- och utrikespolitik konstaterade utrikesminister Margot Wallström (S) lagom till helgen.

[Norrköpings Tidningar]

Nu är Nato-anhängarna fler än motståndarna

[2016-05-06] För första gången är de svenska anhängarna till Nato fler än motståndarna, enligt den nya SOM-undersökningen. Men de inkonsekventa siffrorna visar att opinionen är möjlig att påverka, skriver tre forskare på DN Debatt.

[di.se]

DN Debatt. ï Stöd för Nato-medlemskap nu större än motståndet

[2016-05-06] Nya SOM-siffror. Nato-anhängarna är i SOM-undersökningen för första gången fler än Nato-motståndarna. Men samtidigt vill 60 procent behålla den militära alliansfriheten.

[Dagens Nyheter]

Kampaladeklarationen visar varför stöd till afrikansk forskning är så viktigt

[2016-04-26] Kampaladeklarationen om akademisk frihet kom till för 25 år sedan och fick stor betydelse för möjligheterna att bedriva kritisk forskning i Afrika. Sverige stöttade initiativet, trots risker och det känsliga ämnet.

[Biståndsdebatten.se]

Heja Sverige friskt humör - eller?

[2016-04-23] Jag, för evigt skadad av V-jeanstiden, fick en lätt chock häromdagen. Ett av barnen hade skaffat byxor med utsvängda ben. De är på modet igen.

[Borås Tidning]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.