Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Delaktighet ska minska ojämlikheten

[2016-09-09] En ojämlik och segregerad stad, en region där unga män sitter arbetslösa på landsbygden och allt fler är skeptiska till politiken. Såväl regionen som staden faller isär och skillnaderna ökar.

[Göteborgs Fria Tidning]

Debatt : Arijana Marjanovic,Emmaus Stockholm EU vill inte lösa Västsaharafrågan

[2016-09-06] Konflikten i Västsahara har pågått i över 40 år och EU fungerar som bromskloss. Sverige kan nu statuera exempel genom att bli det första EU-land som erkänner Västsahara, skriver Arijana Marjanovic från Emmaus Stockholm.

[Fria Tidningen]

EU sviker i Västsaharafrågan | Arbetet

[2016-09-05] En stor del av den västsahariska befolkningen flydde under Marockos invasion och bor sedan dess i flyktingläger i Algeriet.â Foto: TT ARBETET DEBATT. När EU sviker bör Sverige stå upp för de mänskliga rättigheter vi säger oss försvara.

[Arbetet]

Programmet klart för årets regiondagar

[2016-09-01] Pressmeddelande Sep 01, 2016 15:04 CEST Hur säkrar vi framtidens kompetensförsörjning? Hur kan skolan lösa sina utmaningar i det digitala samhället? Hur blir länet attraktivt för unga?

[MyNewsdesk]

Rapport: Tänk i nya banor och gör annorlunda

[2016-08-30] Eva Heyman augusti 30, 2016 Lapparna: Exempel på ämnen som gruppen tagit upp Efter tre års arbete har nu Kairos kommit med sin slutrapport. Kairo står för orden Kunskap om och arbetssätt i rättvisa hållbara städer.

[Spanaren]

Sexuellt våld i Sydsudan i fokus efter hjälparbetare våldtagits

[2016-08-22] Det sexuella våldet mot kvinnor i Sydsudan har fått förnyad uppmärksamhet efter att regeringssoldater uppges ha våldtagit internationella hjälparbetare i huvudstaden Juba i förra veckan.

[Sveriges Radio]

Hela listan: De nominerade till pedagogiska priset

[2016-08-17] NY VERSION) Under onsdag eftermiddag fylls Alléskolans aula i Hallsberg av pedagoger, poliser och personal från socialtjänsten, kommunen och näringslivet. Skolfrågor och lärande står i fokus.

[Nerikes Allehanda]

Nationalsången - ett känsligt ämne

[2016-08-11] Det var i slutet av Janne Anderssons sommarprogram i P1 som han bland annat sade: "Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark, lär dig texten, för denna sång sjunger vi tillsammans med fansen".

[Metro]

Den humanitära situationen i Venzuela förvärras

[2016-08-01] I dag väntas beslut från valkommissionen i Venezuela på oppositionens begäran om en folkomröstning för att rösta bort president Maduro. Detta medan den humanitära situationen i landet förvärras.

[Sveriges Radio P1]

Analys av konfliktfyllda processer

[2016-07-11] Marina nationalparker är vårt starkaste verktyg för att skydda havet och etablera ett hållbart användande av havets resurser. Men att etablera en marin nationalpark har visat sig vara konfliktfyllt och svårt.

[Luleå tekniska universitet]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.