Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

Från kris till livslångt lärande

[2016-11-25] Breddad rekrytering, internationalisering och samverkan har länge stått på den högskolepolitiska agendan, men flyktingkrisen har lett till nya initiativ i frågorna.

[Universitetsläraren]

Vad kan en samisk sanningskommission bidra med?

[2016-11-24] Bör Sverige ha en samisk sanningskommission? Australien och Kanada har haft sådana för övergrepp mot urfolken, men åsikterna går isär om hur verkningsfulla de varit för försoning.

[SVT Nyheter]

Svält hotar barn i konflikt

[2016-11-18] I Nigeria riskerar 75 000 barn att svälta ihjäl de närmaste månaderna, enligt FN. Samtidigt kommer uppgifter om att militären bränner byar och stryper mattillförsel för att komma åt terrorgruppen Boko Haram.

[Sveriges Radio P1]

Det splittrade samhället gav oss Trump och Brexit

[2016-11-15] Vi har inte längre råd med politiker eller medier som ignorerar de signaler som kommer genom Brexit och Trump. Det vi behöver nu är en nytändning för den representativa demokratin och en politik riktad mot ett demokratiskt samhällsbyggande.

[Göteborgs-Posten]

Vilka är samhällets aktuella riskfrågor och hur ska de hanteras?

[2016-11-09] Riskfrågor är ständigt på agendan. Politik, organisering och myndighetsutövning såväl som enskilda individers dagliga planering handlar till stora delar om att hantera och förebygga olika typer av risker.

[Cision Wire]

Språket nyckeln för akademiker

[2016-11-07] Alltför dåliga språkkunskaper är ett hinder för många nyanlända akademiker som vill få sina betyg och kunskaper översatta och bedömda här i Sverige, det konstaterar Sveriges universitets- och högskoleförbund. Hör reportage av Dimitri Lennartsson.

[Sveriges Radio P1]

Språket nyckeln för nyanlända akademiker

[2016-11-07] Bristande språkkunskaper hindrar många nyanlända akademiker som vill validera sina betyg och kunskaper på svenska högskolor. Flera lärosäten inför därför en språkutbildning för nyanlända.

[Sveriges Radio]

IS krav på byborna: Lämna över era pojkar

[2016-11-04] FN:s talesperson för mänskliga rättigheter Ravina Shamdasani uppger att IS har fört bort 1 600 människor från Hammam al-Alil nära Mosul. i samma by anklagas terrorgruppen för att ha genomfört massmord.

[Omni]

Carl Bildt sprider allvarliga felaktigheter

[2016-10-31] Ledande personer i Lundin Oil är på väg att förhöras om bolagets eventuella inblandning i folkrättsbrott i Sudan.

Därför hyllar vi Kobane i Göteborg

[2016-10-30] Idag söndag uppmärksammar flera organisationer Internationella Kobanedagen i Göteborg. I januari 2015 drevs den islamistiska terrororganisationen IS ut ur staden Kobane i norra Syrien.

[GT]

Pressinbjudan: Vi presenterar programmet för Demokrativeckan 2014

[2014-03-17] Den 24-28 mars arrangeras en demokrativecka med mängder av intressanta aktiviteter som på ett eller annat sätt handlar om demokrati, fria val, yttrandefrihet och vår rätt att organisera oss.

[Mynewsdesk]

Boko Haram alltmer brutala

[2014-03-05] Det islamistiska terrornätverket Boko Haram sätter skräck i norra Nigeria. 300 människor har dödats bara i år, och nu har nätverket gått så långt att de attackerar barn i skolor.

[P1 Morgon - Sveriges Radio]

Varför misslyckas revolutionerna?

[2014-02-19] Ukrainas president Viktor Janukovytj händer är dränkta i blod, säger Carl Bildt, med anledning av nattens våldsamheter i Kiev.

[P1 Nordegren & Epstein i P1 - Sveriges Radio]

Feltänkt om akademisk frihet

[2014-02-03] I regeringsuppdraget ... föreskrivs att forskarna till exempel ska sprida ministeriets uppfattning att skogsproduktionen i Sverige är långsiktigt hållbar. Det skriver Guy Madison, Erik J Olsson, Sharon Rider, Jens Stilhoff Sörensen och Magnus Zetterholm.

[Upsala Nya Tidning]

Akademin är alls inte fri

[2014-01-25] Det står illa till med den akademiska friheten, båda vad gäller yttrandefrihet, autonomi och forskarfrihet, skriver företrädare för Academic Rights Watch.

[Upsala Nya Tidning]

Bytte gatan mot en husvagn

[2013-12-14] ”Så här kan vi inte ha det” resonerade Leif Eriksson och skaffade husvagnar åt hemlösa EU-migranter. Fast platsen där de första husvagnarna ställts anses inte tillräcklig av Göteborgs stad.

[ETC Göteborg]

Absurda effekter av resultatstyrning

[2013-12-06] I Hillevi Engströms och Arne Zetterströms repliker på vår artikel framstår det som att vi anser att det inte bör ske någon kontroll av biståndsmedel (Brännpunkt 29/11 och 2/12).

[Svenska Dagbladet]

För mycket kontroll undergräver biståndet

[2013-11-28] Kontroll och utvärdering är viktigt för biståndspolitikens legitimitet. Men för mycket kontroll kan också undergräva biståndsarbetet. Mottagarna åläggs att använda metoder och ”verktyg” som tvingar fram nya former av byråkrati, skriver professorer som granskat biståndsprojekt i Afrika.

[Svenska Dagbladet]

Liten uppmärksamhet kring vapenstilleståndsavtal trots central roll i fredsprocesser

[2013-09-06] | Vapenvilor antas ofta skapa momentum i fredsprocesser och bana väg för en fredlig lösning på väpnade konflikter.

[Webfinanser]

Tidsplan för nyval möter motstånd

[2013-07-10] Den tidigare finansministern Hazem el Beblawi utnämns till Egyptens nye premiärminister. Muslimska brödraskapet säger nej till interimsledare Adli Mansours tidtabell för nyval och folkomröstning om den nya grundlagen.

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2014-09-24