Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sveriges Antropologförbund 2011


 

 

SANT Konferens 2011

Tidens Gång

Institutionen för globala studier
Göteborgs universitet

13-15 Maj


Konferensspråket är svenska.


Keynote och paneldebatt
Professor Ulf Hannerz öppnar konferensen med att ge sin syn på svensk antropologis förflutna, vart tiden har tagit ämnet under de senaste årtiondena och vart det kan bära hän i framtiden.
 

Söndagen avslutas med en paneldebatt på temat ”Antropologins framtid i Sverige”.
 

Panelen består av:

Annika Rabo (Stockholms Universitet), jobbar såväl i Sverige med, till exempel, Lärarutbildningarna i "Mångfalds Sverige" men också med familjerätt i Syrien och i förhållande till transnationella familjer. Annika Rabo redigerade tillsammans med Susan Wright ett nummer av Social Anthropology (Februari 2010) som utgick från temat Anthropologies of University reform. För mer information om Annika Rabos forskning se, http://www.socant.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=5924&a=49443.

Sverker Finnström (Hugo Valentin-centrum, Uppsala Universitet) belönades 2009 med The Margaret Mead Award för sin bok Living with Bad Surroundings. Arbetar just nu med projektet "Att orientera sig mellan det förflutna och framtiden: En etnografisk undersökning av livshistorier i skuggan av global (o)fred och transnationell (o)rättvisa". För mer information om Sverker Finnströms forskning se, http://uppsala.academia.edu/SverkerFinnstrom.

Steffen Jöhncke (Köpenhamns Universitet), är just nu engagerad i forskning om såväl "metaantropologi" som tillämpad antropologi. Steffen är en av initiativtagarna till och drivkrafterna bakom den framgånsrika avdelningen Anthropological Analysis vid Institutet för Antropologi i Köpenhamn. Anthropological Analysis är en avdelning som aktivt jobbar med att föra ut antropologisk analys till olika samhällsaktörer som myndigheter, företag, etc. För mer information om Steffen Jönckes forskning, http://antropologi.ku.dk/ansatte/beskrivelse/?id=53218, och om Anthropological Analysis, http://antropologi.ku.dk/erhvervskontakt/

Moderator för paneldiskussionen är Marita Eastmond (Göteborg Universitet), med erfarenhet av fältarbete från, bland annat, Chile, Bosnien-Herzegovina, Kambodja och Sverige och med forskningesintressen som sträcker sig över teman som flyktingskap och asyl, transnationell migration, etnicitet och nationalism, återvändande och konstruktioner av 'hem', våld och trauma och hälsoantropologi. För mer information om Marita Eastmonds forskningsprofil se, http://www.globalstudies.gu.se/kontakt/personal/eastmond/.


Konferensens Tema
Sveriges Antropologförbund firar 2011 sitt tjugoårsjubileum vilket givit inspiration till temat för SANTs årliga konferens: Tidens Gång.

Tidens gång har präglat antropologins utveckling sedan ämnets begynnelse då det alltid haft ett kritiskt perspektiv i förhållande till dominerande trender och sanningar. Dess tvärkulturella perspektiv medvetandegjorde också att uppfattningar om tid, vare sig det gäller att dela in dagen i timmar och sekunder, eller en förståelse av kosmologisk förändring i episka cykler, var kulturellt betingade.

Antropologins kritiska ansats möjliggör en dekonstruktion och problematisering av vedertagna tidsbegrepp och deras relation till socio-kulturella uttryck. Tid utgör dels bakgrunden mot vilken studier om social och kulturell förändring positioneras och dels utgör den själva studieobjektet. Frågor rörande vilka sociala aktörer som tillskrivs auktoritet att kontrollera vår tid, uppfattning av den och relation till den är av central betydelse för att förstå samhällelig förändring. Historia och framtid, kulturarv och globalisering är, för att bara nämna några dagsaktuella begrepp, genomsyrade av olika föreställningar om att tider obönhörligt förändras eller bör bevaras, vilket väcker förväntningar, längtan och motstånd.

I dag måste antropologin också förhålla sig till nya trender i det forskningspolitiska landskapet där gränserna mellan socio- politiska och akademiska grupperingar omförhandlas, förstärks eller upplöses.

Konferensens tema väcker därmed både frågor kring relationen mellan kultur och tid och om antropologins historia och framtid.
 

Konferensen kommer att följa tre ”spår”

Det första spåret behandlar ”Kulturella perspektiv på tid” där vi samlar bidrag som berör tid i relation till olika socio-kulturella fenomen och de bidrag som närmar sig frågor om hur tid ”kontrolleras” och konstrueras.

Det andra spåret ”Antropologi i tiden” tar upp antropologins historia och framtid. Här berörs frågor om ämnets relevans, hur det påverkats och förhållit sig till olika tiders ”etos” och politiska svängningar samt dagens krav på, till exempel, ”nytta” och ”produktivitet”.
 

Det finns också ett tredje ”öppet spår” för bidrag som behandlar andra ämnen än tid.
 

Vi bjuder nu in alla att presentera antingen paneler eller enskilda papers i de olika spåren. Panelerna kan vara fokuserade kring vissa aspekter, teman eller regioner. Vill ni föreslå en panel förutsätter vi att det finns minst tre ”commited” papers.

Man kan också presentera enskilda papers i något av spåren.
 

Deadline och anmälan
Deadline för abstracts och paneler är söndagen 3 april.

Enskilda papers: Skicka ett abstract på max en sida till sant@globalstudies.gu.se. Märk mejlet med ”Abstract”. Inkludera namn och kontaktadress. Klargör också vilket ”spår” papret avser att placera sig i.

Panelförslag: Skicka ett abstract på max en sida till sant@globalstudies.gu.se med en presentation av panelens tema samt en lista över de paper som ingår. Bifoga även (om möjligt) abstracts på papren. Märk mejlet ”Panel”. Inkludera namn och kontaktadress för panelansvarig. Klargör också vilket ”spår” panelen avser att placera sig i.
 

Lokaler
Alla paneler, presentationer och måltider kommer att vara i Annedalsseminariet på Institutionen för globala studier i Göteborg (http://www.globalstudies.gu.se/)

Adress och översiktskarta

Alla salar är fullt utrustade med audiovisuella hjälpmedel.
 

Tidtabell
Konferensen äger rum 13-15 maj.

Fredagen 13 Maj: Konferensen öppnar med registrering och mingel

Lördagen 14 Maj: Key note samt de tre spåren. Dagen avslutas med gemensam middag.

Söndagen 15 Maj: Spåren fortsätter och konferensen avslutas med en paneldebatt på temat Antropologins framtid.

 

Sidansvarig: Jörgen Hellman|Sidan uppdaterades: 2011-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?