Till startsida
Webbkarta

Nyheter

 • Bamse - inte bara väldens starkaste björn

  [2014-12-17] Simon Larsson, doktorand i socialantropologi, har studerat seriemagasinet Bamse ur ett statsteoretiskt perspektiv. ¿ Här finns likheter med det svenska folkhemmet, säger han.

 • Lokala medlingskommittéer sprider demokrati i Rwanda

  [2014-12-16] Lokala medlingskommittéer i Rwanda bidrar till att bryta konfliktspiraler. Samtidigt sprider de kunskap om lagar och medborgerliga rättigheter. På så vis är de exempel på ett statsbyggande nerifrån-upp. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Diplomatbesök när ALBA firade tio år

  [2014-12-09] Ambassadörs- och kultursekreterarbesök gav glans åt den öppna seminarieserien Latinamerika för alla när samarbetsprojektet ALBA firades och debatterades.

 • Unik skildring av en göteborgares kamp för livet

  [2014-12-02] Boken om göteborgaren Jan Popp är en berättelse om resandekultur, om svensk steriliseringspolitik, myndigheters omhändertagande om barn och om några av Göteborgs historias mörkare sidor. - Arbetet med Popp har lärt mig hur en människa kan baxa sig igenom de mest vidriga förhållanden, säger författaren Magnus Berg.

 • Global week: "Långt ifrån alla drar samma tydliga gräns mellan kropp och själ som vi i Väst"

  [2014-11-20] Kan den läkande kraften i Koranens ord ge mer lindring än ett besök på den lokala vårdcentralen? - Det verkar underligt i våra ögon, men den västerländska, biomedicinska synen på hälsa och sjukdom är långt ifrån allenarådande, sa forskaren Johan Wedel, under sitt framträdande under Global Week.

 • Ledig doktorandtjänst i socialantropologi

  [2014-11-19] Institutionen för globala studier utlyser en doktorandtjänst i socialantropologi. Tjänsten är ett delprojekt av ett större forskningsprojekt: Nya former för vattensamarbete i Anderna: Förhandlingar om förvaltning av och rättigheter i vatten i Perus högland.

 • Lilja och Lundahl i 17-miljonersprojekt inom genusforskning

  [2014-11-18] Mona Lilja och Mikela Lundahl, båda forskare vid Institutionen för globala studier, deltar i ett stort genusforsknings projekt som nyligen beviljades 17 miljoner av Vetenskapsrådet.

 • Rasbiologi och förtryck av ursprungsbefolkning - inte i Sverige, eller?

  [2014-11-12] På världskulturmuseet pågår utställningen Maadtoe om svenska statens förtryck av samerna då och nu. Michiel Brouwer, dokumentärfotograf och tidigare student i socialantropologi på institutionen för globala studier, presenterar sin tolkning av svensk konfliktfylld samepolitik tillsammans med konstnären Anders Sunna.

 • Sex miljoner från Formas till forskning om riskkommunikation

  [2014-11-10] Åsa Boholm, riskforskare och professor i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, har beviljats drygt sex miljoner för ett projekt om riskkommunikation från forskningsrådet Formas.

 • Forskning om våld får anslag från Vetenskapsrådet

  [2014-11-04] Camilla Orjuela och Maria Stern, freds- och utvecklingsforskare vid Institutionen för globala studier har beviljats anslag för sina projekt i Vetenskapsrådets utlysning för utvecklingsforskning. Båda projekten fokuserar frågor om våld i olika delar av världen.

Arkiv/fler nyheter

Prenumerera på våra nyheter och evenemang

Prenumerera

på våra nyheter och evenemang

Till sidans topp