Nyheter

• Inbördeskriget i Sri Lanka öppna möjligheter för tamilska kvinnor att ändra könsroller

[2016-12-05] Inbördeskriget i Sri Lanka som pågick i decennier gav tamilska kvinnor i Jaffna möjligheter att anta nya och förändrade roller. Både i det privata och offentliga. Och detta har till dels också förändrat det tamilska samhället som helhet. Det visas i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Seminarium om samisk sanningskommision visas i SVT Forum

[2016-11-23] Vid MR-dagarna i Malmö diskuterades frågan om Sverige bör ha en samisk sanningskommission och vad den kan bidra med?

• Stora summor pengar förskingras varje år som en följd av spelberoende

[2016-11-22] Fall av förskingring på arbetsplatsen för att finansiera ett spelberoende uppmärksammas i svenska tidningar i genomsnitt en gång per månad. En ny studie visar att det finns ett stort mörkertal där antalet personer med spelberoende som begår förskingring på arbetsplatsen troligen är tio gånger högre än vad man skulle kunna tro utifrån medierapporter. Studien visar också att spelrelaterad förskingring förekommer på alla typer av arbetsplatser där anställda har tillgång till pengar.

• Vilka rättigheter gäller? Forskare från SamFak lyfter frågan på MR-dagarna

[2016-11-15] Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Malmö, 17-19 november, kommer en rad rättigheter såsom exempelvis rätten till bostad, hälsa, utbildning och asylrätt att diskuteras. Forskare från Samhällsvetenskapliga fakulteten (SamFak) kommer vara på plats och medverka i olika seminarier. Det kommer också finnas en monter där man kan träffa representanter från SamFak och få mer information om program- och kursutbud.

• Podcast om situationen i Colombia efter fredspriset

[2016-11-14] Podcast om situationen i Colombia efter fredspriset

• Urbanforskare möts i Göteborg

[2016-11-14] Forskare från globala studier deltar vid internationella nätverket N-AERUS sjuttonde konferens. Forskare och experter på stadsutvecklingsfrågor i globala syd ska diskutera "Governing, planning and managing the city in an uncertain world".

• Anslag från Formas och VR till nya forskningsprojekt vid globala studier

[2016-11-14] Per Knutsson och Jan Bachmann, vid institutionen för globala studier, har beviljats medel på cirka 2,8 miljoner från Formas till projektet Kontroversiell Korridor: En undersökning av samhälls-, miljö-, och säkerhetsdynamik längs utvecklingskorridoren LAPSSET. Forskningen kommer fokusera på infrastruktursatsningar i Kenya, och dess betydelse för säkerhet samt tillgång till naturresurser.

• 129 miljoner till humaniora och samhällsvetenskap från VR

[2016-11-07] Göteborgs universitet är det lärosäte i Sverige som beviljas mest medel när Vetenskapsrådet (VR) fördelar forskningsbidrag i årets stora utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Drygt 129 miljoner kronor går till forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.

• Nytt samhällsbygge var nödvändigt för att frälsa i Kongo

[2016-11-03] Det räckte inte att predika kristendom för att grunda nya församlingar i Kongo, det var också nödvändigt att bygga ett helt nytt samhälle. Den utgångspunkten hade Svenska Missionsförbundet för sitt arbete i Kongo kring förra sekelskiftet. Ambitionerna skapade spänningar mellan missionärer och den inhemska befolkningen, men också mellan missionen och kolonialmakten. Det framgår i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Ny tjänst utlyst: lektor i freds- och utvecklingsforskning med inriktning på global politisk ekonomi

[2016-10-28] Ny tjänst utlyst: lektor i freds- och utvecklingsforskning med inriktning på global politisk ekonomi

Arkiv/fler nyheter

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2014-10-10