• Nytt centrum sätter fokus på global migration

[2017-02-16] En mer nyanserad och faktabaserad samhällsdebatt om migrationens för- och nackdelar utifrån ett samhälls- och individperspektiv. Det är en av tankarna med det nya centrum för global migration som nu inrättas vid Göteborgs universitet.

• Internflyktingar på Sri Lanka

[2017-02-13] Återetableringsprocesser på Sri Lanka påverkas av en rad olika faktorer som beslutsfattare behöver ta hänsyn till. Det konstateras i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Globala studier inleder samarbete med Utrikespolitiska Institutet

[2017-02-13] Institutionen för globala studier (IGS) har inlett ett samarbete med Utrikespolitiska Institutet (UI) och deras forskningsprogram, Global politik och säkerhet.

• Rapport från GADIP konferensen

[2017-02-07] Mellan den 21-22 oktober förra året anordnade GADIP (Gender and Development in Practice) en internationell konferens för att belysa den aktuella frågan kring flyktingsituationen ur ett genus- och säkerhetsperspektiv. Vid konferensen diskuterades flyktingsituationen och förutsättningar för kvinnor och män före, under och efter flykten. En rapport från konferensen finns nu tillgänglig.

• Samverka med SOM-institutet 2017

[2017-02-07] SOM-institutet bjuder in forskare och organisationer till 2017 års samverkan

• Ny docent i freds- och utvecklingsforskning - Erik Andersson

[2017-02-07] Stort grattis till Erik Andersson, vid institutionen för globala studier, som har antagits som docent i freds- och utvecklingsforskning.

• Mat från Hisingen kan göra Göteborg till en mer hållbar stad

[2017-02-06] En gång i tiden ansågs Hisingen vara "stadens köksträdgård", känd för sina goda grönsaker. Ända fram till 60-talet var närproducerad mat från Hisingen ett stående utbud vid Göteborgs matmarknader. Idag är situationen en annan och endast ca 10% av göteborgarnas grönsakskonsumtion produceras i närregionen. Under perioden 2001-2013 minskade också åkermarken på Hisingen i större omfattning än den genomsnittliga minskningen i Sverige.

• 13,5 miljoner till forskning om hållbar utveckling

[2017-01-24] Vetenskapsrådet har fattat beslut om medel för forskning kring klimat och miljöförändringar. Av totalt 210 miljoner kr gick 13,5 till projekt inom Samhällsvetenskapliga fakulteten.

• Förste excellente läraren vid Samhällsvetenskapliga fakulteten utnämnd

[2016-12-12] Peter Johansson, lektor vid institutionen för globala studier, har fått utnämningen excellent lärare och blir därmed först med titeln vid institutionen och samhällsvetenskapliga fakulteten. Tillsammans med lärare som tidigare fått utnämningen ska han nu ingå i den pedagogiska akademin, som är ett fakultetsöverskridande nätverk inom GU.

• Sex nya doktorandtjänster utlysta

[2016-12-07] Sex nya doktorandtjänster utlysta