Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Musik används som politiskt redskap i islamistiska organisationer

  [2017-08-24] Musikformen anashid används av libanesiska Hizbullah och palestinska Hamas för att bland annat väcka känslor, skicka budskap och skapa enighet. Att vara en del av dessa organisationer är inte en roll medlemmarna kan gå i och ur, vilket gör att samma slags musik även flödar i privata sammanhang och är en del av människors identitet. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

 • Återbruk och cirkulerande kulturarv i Almedalen

  [2017-06-30] I en cirkulär ekonomi kan avfall gå från börda till resurs. Det säger Staffan Appelgren, socialantropolog vid Göteborgs universitet, som medverkar i forskningsprojektet ¿Re:heritage¿ och deltar i ett seminarium om möbler, inredning och hållbart återbruk i Almedalen den 6 juli.

 • Utlyst anställning: Postdoktor i design och samhälle med inriktning migration

  [2017-06-08] ögskolan för Design och konsthantverk (HDK) och Institutionen för Globala Studier (IGS) söker en postdoktor för att bedriva forskning om relationen mellan design, samhälle och migration. HDK och IGS söker i denna utlysning mötespunkter mellan design/konsthantverk och migrationsstudier. Vi är intresserade i projektförslag där olika perspektiv, metoder och former för spridning av forskningresultat kombineras med utgångspunkt i design/konsthantverk och migrationsstudier. HDK och IGS är särskilt intresserade av forskning som kombinerar teoretisk analys, empiriska metoder och konstnärligt utövande och där forskningsresultaten består av så väl artiklar som konstnärliga uttryck så som artefakter, dokumentationer av interventioner, utställningar mm. Forskningen bedrivs vid HDK och IGS samt inom centrumbildningen Centrum för global migration (CGM). Anställningen är tidsbegränsad, två år. Sista ansökningsdatum är 15 augusti 2017.

 • Isabell Schierenbeck om Trumps möjligheter att lösa konflikten mellan Israel och Palestina

  [2017-05-23] Isabell Schierenbeck medverkar i SVT Aktuellt (21 maj, kl 21) som expert för att tala om USAs president Trumps möjligheter att uppnå en lösning på konflikten mellan Israel och Palestina.

 • Loppis - hållbart återbruk eller ännu mer shopping?

  [2017-05-22] Trenden med återbruk av prylar och kläder ser ut att hålla i sig. Men vad har second hand-konsumtionen för betydelse i stort? Ekonomiskt, hållbarhetsmässigt och socialt? Eftersom vi har behov av en koppling till historien blir det för många en moraliskt riktig handling att ta hand om gamla föremål, berättar Anna Bohlin, docent i socialantropologi som forskar i ämnet.

 • AHRI fördömer negativ världsutveckling inom mänskliga rättigheter

  [2017-05-15] AHRI fördömer negativ världsutveckling inom mänskliga rättigheter.

 • Visstidsanställningar utlysta

  [2017-05-08] Visstidsanställningar utlysta

 • Butiker säljer gamla saker på nytt sätt

  [2017-05-03] Retroinriktade affärer jobbar medvetet med nostalgi för att skapa en viss atmosfär och stämningar med kopplingar till gamla tider. På så sätt får gamla saker ett nytt och annorlunda värde. Den slutsatsen dras i en ny studie i konsumtionsvetenskap från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där forskare undersökt tre köpstråk i Göteborg som inriktar sig på att sälja gamla saker på ett nytt sätt.

 • Öppet seminarium och ny hemsida sparkar igång Centrum för global migration (CGM)

  [2017-04-25] Onsdagen den 29 mars invigdes Centrum för global migration (CGM), ett fakultetsövergripande centrum med institutionen för globala studier som värdinstitution. Syftet med centrumbildningen är att samla all pågående forskning inom universitetet, samt skapa kontaktytor med näringsliv, offentliga organisationer och det civila samhället i frågor som rör global migration och integration.

 • Vetenskapsmarschen lockade flera hundra deltagare

  [2017-04-25] Drygt 600 personer samlades på Gustaf Adolfs torg den 22 april för att delta i March for science, en internationell hyllning till vetenskap och forskning. - Vi måste ständigt kämpa för vetenskapens status, den här marschen är bara början, förklarade Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet som, tillsammans med bland andra Chalmers rektor, Stefan Bengtsson, talade på Götaplatsen.

Arkiv/fler nyheter

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2014-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/aktuellt/nyheter/
Utskriftsdatum: 2017-09-24