Anslag från Formas och VR till nya forskningsprojekt vid globala studier

Nyhet: 2016-11-14

Per Knutsson och Jan Bachmann har beviljats medel från Formas till projektet Kontroversiell Korridor: En undersökning av samhälls-, miljö-, och säkerhetsdynamik längs utvecklingskorridoren LAPSSET.  Forskningen kommer fokusera på infrastruktursatsningar i Kenya, och dess betydelse för säkerhet samt tillgång till naturresurser.

Olga Stepanova och Merritt Polk har beviljats medel från Formas till projektet Konflikthantering i stadsplanering: Betydelsen av kunskapsintegrering för flernivåstyrning. Forskningsprojektet kommer identifiera möjliga sätt att förbättra konflikthantering på kommunal nivå och bidra till en mer hållbar stadsplanering genom att undersöka samband mellan konflikthantering och kunskapsintegrering på fleranivåstryning inom stadsplanering.

Malin Hasselskog har beviljats medel från Vetenskapsrådet för forskningsprojektet Vad gör nationellt ägande med lokalt deltagande? Kambodja och Rwanda mitt i biståndets trender och slagord.

Per Knutsson har, tillsammans med Anna Gohde från institutionen för marina vetenskaper, fått anslag från Vetenskapsrådet för forskningsprojektet Investigating the driving forces and spread of antibiotic resistance: the case of marine aquaculture in Asia and sub-Saharan Africa.

Johan Wedel har beviljats medel från Vetenskapsrådet för forskningsprjektet om Häxeri, modernitet och lag: En jämförande antropologisk studie.

FAKTA FORMAS
Formas är ett statligt forskningsråd som ligger under Miljödepartementet. Det innebär att Formas får huvuddelen av sina ekonomiska anslag från Miljödepartementet. Resterande anslag kommer ifrån Jordbruksdepartementet. Det har till uppgift att främja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden. Formas får också finansiera utvecklingsverksamhet i begränsad omfattning.

FAKTA VETENSKAPSRÅDET
Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och därmed bidra till samhällets utveckling. Utöver finansiering av forskning är myndigheten rådgivare till regeringen i forskningsrelaterade frågor och deltar aktivt i debatten för att skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskningen.

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2010-02-02