Seminarium om samisk sanningskommision visas i SVT Forum

Nyhet: 2016-11-23

Vid MR-dagarna i Malmö diskuterades frågan om Sverige bör ha en samisk sanningskommission och vad den kan bidra med? Australien och Kanada har haft sanningskommisioner för övergrepp mot deras urfolk, men åsikterna går isär om hur verkningsfulla de varit för försoning. Samhällsvetenskapliga fakulteten var medarrangör för seminariet och Peter Johansson, lektor vid institutionen för globala studier, ledde paneldiskussionen som fokuserade på frågan: Hur går vi från ord till handling?

Medverkande: Isak Utsi, ordförande Sáminuorra, Josefina Skerk, vice styrelseordförande Sametinget, Johannes Marainen, fd samepolitiker och fd ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan, Kristina Sehlin MacNeil, Vaartoe/CeSam, Umeå universitet, Peter Johansson, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet (moderator).

Torsdag, 24 november, kl 10.30 kommer inslaget visas i SVT Forum. Det kommer även finnas tillgängligt via SVT Play.