Vilka rättigheter gäller? Forskare från SamFak lyfter frågan på MR-dagarna

Nyhet: 2016-11-15

Det handlar om dina rättigheter! Mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid – men vilka är rättigheterna? Hur påverkar de dig i vardagen? Hur får du reda på dina rättigheter? I en tid när många är på flykt riskerar asylrätten att hotas. Hur kan den skyddas?

Under Mänskliga Rättighetsdagarna i Malmö, 17-19 november, kommer en rad rättigheter såsom exempelvis rätten till bostad, hälsa, utbildning och asylrätt att diskuteras. Forskare från Samhällsvetenskapliga fakulteten (SamFak) kommer vara på plats och medverka i olika seminarier. Det kommer också finnas en monter där man kan träffa representanter från SamFak och få mer information om program- och kursutbud.

Missa inte följande seminarier där forskare från SamFak medverkar

Children with disabilities and the right to inclusion
Moderator: Erik Lindqvist, Myndigheten för delaktighet
Paneldeltagare: Gunilla Thunberg, Kommunikations- och dataresurscenter DART, Jeanette Fridh, FUB-Malmö, Lotta Lagerholm, Autism och Asperger föreningen, Malmö, Mikaela Starke, Göteborgs universitet
Children with disabilities, like all children, have the right to participate in society and express their views. Yet their views are often ignored or overlooked. How can we provide the spaces for children with disabilities to truly take part in the decision making processes that affect their lives?

Vad kan en samisk sanningskommission bidra med?
Moderator: Peter Johansson, Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet
Paneldeltagare: Isak Utsi, ordförande Sáminuorra, Johannes Marainen, fd samepolitiker och fd ordförande för Samiska rådet i Svenska kyrkan, Josefina Lundgren Skerk, vice styrelseordförande Sametinget, Kristina Sehlin MacNeil, Vaartoe/CeSam, Umeå universitet
Bör Sverige ha en samisk sanningskommission? Australien och Kanada har haft sådana för övergrepp mot urfolken i dessa länder men åsikterna går isär om hur verkningsfulla de varit för försoning. Panelen diskuterar en samisk sanningskommission med fokus på frågan: Hur går vi från ord till handling?

Ageism/Ålderism: människorättskränkningarna vi inte ser
Susanne Iwarsson, Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds universitet
Roland Kadefors, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
Rune Kjernald, SPF Seniorerna
Susanne Rolfner Suvanto, Regeringskansliet

Åldrandet är en naturlig del av livet som börjar redan när vi föds.
Trots det vänds åldrandet under livets gång till ett problem, något som vi börjar ta avstånd ifrån och tar oss rätten att förlöjliga även om vi alla blir äldre, har äldre anhöriga eller känner äldre personer.

Vilken är universitets roll vid stora samhällsutmaningar?
Föreläsare: Björn Östbring, Helena Lindholm (GU), Peter Johansson (GU)
Moderator: Urban Strandberg (GU)
Vilken roll kan universitetet spela när samhället måste hantera stora utmaningar i exempelvis migrantströmmarnas spår?

Läs hela programmet>>

Sidansvarig: Amie Almström|Sidan uppdaterades: 2010-02-02