Till startsida
Webbkarta

Om Museion

Museion är en miljö inom Institutionen för globala studier för forskning och utbildning kring världskultur och globaliserat kulturarv.

 

Aktuell forskning fokuserar för närvarande på olika uppfattningar och användningar av begreppet "världskultur", dels i relation till Världskulturmuseet men också i relation till andra kulturformer. Dessutom är Museion involverat i Göteborgs universitets satsning på Kulturarvsstudier.

Tidigare forskning har knutit an till utställningar på Världskulturmuseet. Två antologier publicerades som led i utvecklingen av utställningarna Horisonter - perspektiv på ett globalt Afrika och No name fever - AIDS i globaliseringens tid. En liknande antologi togs fram för utställningen Take Action - 83 ways to change the world. Antologin är publicerad på en egen hemsida: Projekt Underjorden. Ett annat tema har varit Trafficking, där forskare på Museion studerat handel med kulturföremål samt debatten kring människohandel.

Inom utbildning erbjuds på grundnivå tvärvetenskapliga kurser som med ambition att fördjupa förståelsen kring aktuella frågor inom ramen för begreppen världskultur och globaliserat kulturarv. På avancerad nivå erbjuds utbildning i internationella museistudier som kombinerar teori och praktik inom fältet museer och kulturarv.

Om Museion

Museion

Projekt underjorden

 Länk till pdf om forskningsprojektet Underjorden

Forskningsprojekt i ett samarbete mellan Museion och Världskulturmuseet.

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?