Till startsida
Webbkarta

I dialog med samhället

Institutionen har lång erfarenhet av att ta fram underlag för beslutsfattare på olika nivåer. Många av våra medaarbetare har nära kontakt med såväl Sida och Utrikesdepartmentet som forskningscentra och tankesmedjor runtom i världen med nära band till beslutsfattare.

Institutionen tar kontinuerligt uppdrag såväl inom forskning som utbildning. Det kan röra sig om skräddarsydda kurser för särskilda yrkesgrupper, utvärderingar av utvecklingsprojekt, beställda rapporter, m.m.

Institutionen samarbetar med enskilda organisationer kring uppdragsutbildningar och forskningsprojekt, värdskap för konferenser m.m. Inte sällan föds projektidéer i utbytet inom de nätverk för forskare och praktiker som många inom institutionen är involverade i.

Några exempel: 

FN-RAPPORTER
Dr Rodrigo Tavares har samredigerat FN-chefen Ban Ki-Moons såväl första rapport om "Afrikas utvecklingsbehov: lägesbeskrivning av implementeringar av åtaganden, utmaningar och vägen framåt", som rapporten "En uppföljningsmekanism för att utvärdera åtaganden för Afrikas utvecklingsbehov". Den senare lade grunden till Generalförsamlings resolution A 63/1: "Politisk deklaration om Afrikas utvecklingsbehov".

HÅLLBARA TRANSPORTER
Dr Marie Thynell är som internationell transportexpert medlem av FNs kommission för hållbar utveckling. Hon deltog bl.a. i en expertkonsultation kring "Metodologi för att bedöma transportsystems effektivitet och bidrag till utveckling" i juni 2009.

UPPDRAGSUTBILDNING FÖR SÄPO
Marie Carlsson, lärare och forskare vid Asienstudier, skräddarsydde en utbildning för tjänstemän på olika nivåer inom Säpo i Göteborg. Kursen behandlade utrikes- och inrikespolitiska säkerhetsfrågor i Kina ur ett kinesiskt perspektiv samt kinesisk kultur och interkulturella relationer. Teman i föreläsningar var bl.a. "västs" varierande bilder av Kina ur ett historisk perspektiv; religion, politik, etnicitet och mänskliga rättigheter i Kina; säkerhetspolitiska problem gällande miljö- och klimat frågor.

KAPACITETSBYGGANDE
Institutionen har lång erfarenhet av att jobba med kapacitetsbyggande inom utbildning i länder som är mitt i eller återhämtar sig efter konflikter. Bland annat Peace College in Jerusalem, Reconstruction and Reconciliation in Rwanda, Social Reconstruction in North and Northeast of Sri Lanka, Interuniversity Cooperation in Macedonia.

GENDER AND DEVELOPMENT IN PRACTICE (GADIP)
Forskar- och praktikernätverket GADIP etablerades 2007 som en del av Gender and Development Networks 'outreach' till genus- och utvecklingspraktiker. Nätverket fokuserar på att dela och sprida kunskap samt att föra förutsättningslösa diskussioner kring genus och utvecklingsfrågor mellan forskare och praktiker.

RAPPORT OM SEXUALISERAT VÅLD I KONGO
I maj 2010 publicerades en rapport beställd av Sida och Nordiska Afrikainstitutet. I studien hade Maria Eriksson Baaz och Maria Stern interjvuat över 200 militärer för att ge en bredare bild av orsakerna till sexuellt våld i krig.

MISTRA URBAN FUTURE
Flera forskare från institutionen ingår i Mistras forskningsprojekt kring hållbarhet i framtida städer. Här samarbetar universitet med Chalmers liksom med Göteborgs kommun och andra aktörer i Göteborgsregionen.

Kontakta oss om samarbete!

Sarah Blichfeldt
projektsamordnare.
T: 031-786 4311. Mejl.

Isabell Schierenbeck
forskningskoordinator
T: 031-786 5947. Mejl.

Jörgen Hellman
utbildningskoordinator
T: 031-786 5436. Mejl.

Länk till sida om Padrigu Consultants

Padrigu Consultants

Kunskapsföretag från Göteborgs universitet

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?