Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Urval, antagning & praktiska detaljer

När ansökningsperioden är över påbörjas urvalet. Om du blir erbjuden en plats finns en del praktiska detaljer du behöver känna till och ta hand om såväl innan du åker som under utbytet och efter att du kommit hem.

Urval och antagning

Ofta kan institutionerna behandla ansökningarna till sina platser först efter att de gemensamma platserna på GU och fakulteterna tilldelats. Därför kan det dröja upp till sex veckor innan du får besked om din ansökan till institutionens utbytesplatser.

Om urval behöver göras till institutionens utbytesplatser gäller följande kriterier för rangordning:

  • Antal poäng i avslutade kurser på GU (vid ansökningsdatum)
  • Motivationsbrev. Det är en fördel om du kan motivera hur dina utbytesstudier är relevanta för din utbildning på GU, samt hur de inkluderas i din examen
  • Andra faktorer av relevans för studierna, exempelvis språkkunskaper utöver miniminivå. Observera att språkkunskaper som uppfyller behörighetskraven är ett måste för att kunna tilldelas plats, även om övriga villkor är uppfyllda


Studenter som vid ansökningstillfället läser vid institutionen för globala studier prioriteras högst, och därefter andra studenter på Samfak. Tidigare utbyte inom samma utbildningsnivå nedprioriteras.

Erbjudande, nominering och antagning

Om du blir erbjuden en av utbytesplatserna du sökt kommer du att få ett mejl där det framgår hur lång tid du har på dig att tacka ja till din plats. Om du inte tackar ja inom denna period står erbjudandet inte längre kvar.
Om du tackar ja inom utsatt tid så blir du nominerad till partneruniversitetet. Notera att du formellt är antagen till ditt utbyte först när partneruniversitetet bekräftat att de godtar nomineringen.
Efter att nomineringen accepterats har du direktkontakt med värduniversitetet, som skickar information kring hur du går vidare för att ansöka, bli registrerad, välja kurser etc. Läs igenom all information ordentligt så du vet vad som gäller och inte missar något. Administration och rutiner skiljer sig åt mellan olika universitet och det är därför viktigt att du tar reda på hur ditt värduniversitet vill ha det.

Praktiska detaljer inför utbytet

Försäkringar och intyg
Som utbytesstudent (hemmahörande vid GU) omfattas du av Kammarkollegiets samlingsförsäkring Student UT. Du får ett personligt försäkringsintyg och ett Medical Insurance Card (MIC) av studentexpeditionen före avresan. För att kunna få det måste du veta studiernas start- och slutdatum. Försäkringen gäller två veckor före och efter dessa datum, och för direkt resa mellan Sverige och värdorten tur och retur. Det är upp till dig att ta ställning till om du behöver någon ytterligare försäkring.

Du som studerar i ett EU-land ska alltid ta med dig intyg (ett litet blått kort) som du beställer från Försäkringskassan när du åker. Visa upp intyget om du skulle behöva uppsöka läkare under ditt utbyte. Du har då chans att mot uppvisande av kvitto få tillbaka pengarna när du är hemma igen.

Språktest vid GU
Om ditt utbyte är inom Erasmus+ skickar International Centre länkar till två online-språktest, ett före och ett efter studierna. Dessa test är obligatoriska (om inte undervisningen sker på ditt modersmål, vilket du måste meddela till International Centre).
Syftet med språktesten är att kunna erbjuda dig förberedande språkkurs (om det behövs), samt att se om dina språkkunskaper förbättrats under utbytesperioden. Länk till det andra språktestet skickas ut två veckor före slutdatumet för ditt utbyte.

Learning Agreement och Certificate of Attendance
Ett annat krav för utbyten inom Erasmus+ är att skriva ett så kallat Learning Agreement och att fylla i blanketten Certificate of Attendance.
Learning Agreement är ett avtal mellan dig, GU och partneruniversitet. Där står vilka kurser du ska läsa under utbytet och vad de motsvarar på Göteborgs universitet. Det kan vara en bra idé att ha ett Learning Agreement även vid studier som inte är inom Erasmus+, eftersom det är ett sätt att konkretisera utbytets innehåll och mål.

Mer om Erasmus+
I Studentcharter för Erasmus+ kan du läsa om dina rättigheter och skyldigheter som student inom programmet.

Praktiska detaljer under utbytet

Dokument att ta med dig hem
Spara kursplaner och litteraturlistor för de kurser du läser. Du kan komma att behöva dem när dina utbytesstudier ska tillgodoräknas vid Göteborgs universitet.

Ändringar av Learning Agreement
Om du skrivit ett Learning Agreement och behöver byta ut någon av de kurser du planerat att läsa måste du meddela institutionen. Vi ändrar då tillsammans ditt Learning Agreement så att det innehåller de kurser du faktiskt ska läsa.

Praktiska detaljer efter utbytet

Tillgodoräknande
Om du ska tillgodoräkna de kurser du läst under utbytet som kurser i Institutionen för globala studiers utbud ansöker du själv om det. Du ska bifoga betyg, kursplaner och litteraturlistor för kurserna du läst vid värduniversitetet. På sidorna för studievägledning hittar du blankett för ansökan om tillgodoräknande.

Vill du inkludera de kurser du läst under utbytet i din examen (utan att de tillgodoräknas som någon kurs vid institutionen), vänder du dig till Sektionen för examen.

Studentrapport och språktest
Om ditt utbyte varit inom Erasmus+ skickar International Centre länkar till både det avslutande språktestet och en studentrapport. Båda är kopplade till ditt Erasmus-stipendium och obligatoriska att göra.

Sidansvarig: Internationaliseringsansvarig Marìa Clara Medina|Sidan uppdaterades: 2016-07-08
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?