Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behörighet, urval och antagning

Behörighet för utbytestudier

För att kunna åka som utbytesstudent till något av institutionen för globala studiers partneruniversitet måste du uppfylla Göteborgs universitet grundläggande krav. Observera att partneruniversitet kan ställa ytterligare krav.

Tillräckliga språkkunskaper
Engelska
Vanligtvis intygar vi på institutionen att dina språkkunskaper är tillräckliga i samband med att du nomineras till utbytesstudier. Vissa universitet kräver dock ändå ett intyg på kunskaper i engelska (TOEFL, IELTS, Cambridge, eller liknande).
För svenska studenter behövs normalt inga ytterligare kurser i engelska, men om mottagande universitet kräver ett TOEFL-test eller liknande så kontakta exempelvis Folkuniversitetet för mer information om när och var du kan göra ett sådant test. Kostnaden för eventuella språktest får du själv stå för.

Övriga språk
Du behöver ha uppnått nivå B1 eller B2 i Common European Framework of Reference (CEFR). Vanligtvis är en avslutad grundkurs i språket på högskola/universitet eller motsvarade kunskaper från språkkurs och/eller arbete på det aktuella språket tillräckligt. Om du vill ha hjälp att bedöma dina språkkunskaper finns Folkuniversitetets språktest. Dessa prov inte är behörighetsgivande, men inkludera gärna ett sådant resultat i din ansökan om du inte har ett annat intyg. Du bör även skriva ditt ansökningsbrev på det kommande undervisningsspråket. Bifoga i så fall också en version på svenska eller engelska.
 

Urval

På institutionen för globala studier behandlas ansökningarna till våra egna platser först efter att de universitets- och fakultetsgemensamma platserna har tilldelats. Därför kan det dröja upp till sex veckor innan du får besked om din ansökan till institutionens utbytesplatser.
Vid urval till institutionens utbytesplatser gäller följande kriterier för rangordning:

  • Antal poäng i avslutade kurser på GU (vid ansökningsdatum)
  • Motivationsbrev. Det är en fördel om du kan motivera hur dina utbytesstudier är relevanta för din utbildning på GU, samt hur de inkluderas i din examen
  • Andra faktorer av relevans för studierna, exempelvis språkkunskaper utöver miniminivå. Observera att språkkunskaper som uppfyller behörighetskraven är ett måste för att kunna tilldelas plats, även om övriga villkor är uppfyllda

 

Studenter som vid ansökningstillfället läser vid institutionen för globala studier prioriteras högst, och därefter andra studenter vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Tidigare utbyte inom samma utbildningsnivå nedprioriteras.
 

Erbjudande, nominering och antagning

Om du blir erbjuden en av utbytesplatserna du sökt kommer du att få ett mejl där det framgår hur lång tid du har på dig att tacka ja till din plats. Om du inte tackar ja inom denna period står erbjudandet inte längre kvar.

Om du tackar ja inom utsatt tid så blir du nominerad till partneruniversitetet. Notera att du formellt är antagen till ditt utbyte först när partneruniversitetet bekräftat att de godtar nomineringen.
Efter att nomineringen accepterats har du direktkontakt med värduniversitetet, som skickar information kring hur du går vidare för att ansöka, bli registrerad, välja kurser etc. Läs igenom all information ordentligt så du vet vad som gäller och inte missar något. Administration och rutiner skiljer sig åt mellan olika universitet och det är därför viktigt att du tar reda på hur ditt värduniversitet vill ha det.
 

 

Sidansvarig: Internationaliseringsansvarig Marìa Clara Medina|Sidan uppdaterades: 2017-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?