Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Partneruniversitet

Var kan du studera? 

På den här sidan hittar du institutionen för globala studiers partneruniversitet. Om du vill se vilka andra alternativ som är tillgängliga för dig kan du söka fram dem på utbytessidorna i Studentportalen.

Listan nedan är uppdelad utifrån avtal: Erasmus+, övriga avtal, samt avtal för som gäller enbart för studenter som läser masterprogrammet i globala studier. För att kunna välja ett lämpligt universitet att åka till behöver du också sätta dig in i vilka kurser du kan läsa på plats.   

Avtal inom Erasmus+

Partneruniversitet: Dublin City University, Irland


Nivå: Grundnivå


Relevanta ämnen på plats: Internationella relationer


Undervisningsspråk: EngelskaPartneruniversitet: Istanbul Arel University, Turkiet
Nivå: Grundnivå
Relevanta ämnen på plats: Internationella relationer
Undervisningsspråk: EngelskaPartneruniversitet: Université de Toulouse II- Jean Jaures, Frankrike


Nivå: Grund-och avancerad nivå


Relevanta ämnen på plats: Latinamerikastudier, Global historia och Internationella relationer


Undervisningsspråk: Franska

Bilaterala avtal

Partneruniversitet: UWI The University of the West Indies, Jamaica
Nivå: Grund- och avancerad nivå
Relevanta ämnen på plats: Socialantropologi, Internationella relationer och Mänskliga rättigheter
Undervisningsspråk: Engelska

Partneruniversitet: UMSA Universidad Mayor de San Andrés, Bolivia


Nivå: Grund- och avancerad nivå


Relevanta ämnen på plats: Latinamerikastudier, Socialantropologi
Undervisningsspråk: SpanskaPartneruniversitet: Universidad de Colima, Mexiko
Nivå: Grund- och avancerad nivå


Relevanta ämnen på plats: Globala utvecklingsstudier, Humanekologi, Latinamerikastudier
Undervisningsspråk: SpanskaPartneruniversitet: Universidad de Buenos Aires, Argentina
Nivå: Grund- och avancerad nivå


Relevanta ämnen på plats: Socialantropologi, Latinamerikastudier
Undervisningsspråk: SpanskaAvtal för studenter som läser masterprogrammet i globala studier

Partneruniversitet: IITD Indian Institute of Technology Delhi, India
Nivå: endast för studenter som läser masterprogrammet i globala studier
Uppgift: Skriva masteruppsats i Delhi inom området 'Environmental Issues with focus in Global Issues' utifrån relevanta ämnen:

  • Rural Development (Technology and Society)
  • Educational Technology
  • Natural and/or Human Resource Management
  • Transport and/or Telecommunication Design/Technology
  • Cyber Systems and Information Assurance
  • Other Environmental and Social Sciences Issues related to Global Challenges

Vad kan du studera? 

I listan med Institutionen för globala studiers partneruniversitet ovan framgår vilka ämnen du kan läsa vid respektive lärosäte. Huvudregeln är att du ska läsa dessa ämnen på plats, även om partneruniversitetet erbjuder kurser också i andra ämnen. Kontakta vår internationella koordinator om du har några frågor kring ämnesval.

För utbyten inom Erasmus+ krävs att kurserna ska inkluderas i en framtida examen från GU. För övriga utbyten finns inget sådant krav men det är ändå viktigt för dig att veta hur dina akademiska meriter från utlandet hanteras vid GU.

Du kan antingen läsa kurser som ska ingå som valfria kurser i din examen, eller läsa kurser som motsvarar kurser du annars skulle läst vid Institutionen för globala studier. I det senare fallet blir det fråga om att tillgodoräkna institutionens kurser baserat på vad du läst utomlands. Det är då ditt ansvar som student att hitta kurser som i innehåll överensstämmer med den aktuella kursen här på GU.

För att orientera dig om kursutbudet för dig som utbytesstudent kan du söka på respektive universitets hemsida. Finns informationen inte online kan du också mejla eller ringa värduniversitetet för att få hjälp och svar på dina frågor.

Störst valfrihet vad gäller kurser har du som avser att använda dina utbytesstudier som en ”valfri” termin inom ramen för en kandidat- eller masterexamen. Kontakta studievägledaren vid den institution där du ska ta din examen om du undrar vad som gäller för just dig.

Om du vill kunna tillgodoräkna en särskild kurs, börja med att läsa kursplanen för den avsedda kursen. Jämför sedan kursplanen med kurserna utomlands och försök identifiera dem med liknande innehåll. När du har hittat utbyteskurser som du tror skulle kunna motsvara den kurs du vill tillgodoräkna, kontakta vår studievägledare för att få hjälp med denna bedömning.

Studenter inom kandidatprogrammet i globala studier

Det vanligaste är att utbytesstudier sker under termin tre eller fyra då studenterna själva väljer vilka kurser de ska läsa under detta år. Detta innebär dock inte att det är ”valfria” terminer i den bemärkelsen att det går bra att läsa vilka kurser som helst. Enbart kurser som ges vid institutionen för globala studier kan räknas in i en examen från kandidatprogrammet. Det är därför viktigt att under ditt utbyte läsa kurser som kommer att kunna tillgodoräknas som kurser i vårt utbud. Det kan hända att du behöver göra vissa kompletteringar efter hemkomst.

Studerande på SMIL med inriktning humanekologi

För dig som läser Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram och vill studera utomlands är det lämpligt att göra det under termin 3 eller 4. Kontakta programmets studievägledare för att diskutera frågor om tillgodoräknande inom SMIL. Du hittar mer information om utbytesstudier inom SMIL på programmets hemsida.

Språkstudier och språkkunskaper

Många värduniversitet erbjuder språkkurser i anslutning till studierna. De kan ges som intensivkurser veckorna före terminsstarten eller parallellt med dina studier under hela terminen. Även om dina språkkunskaper redan är goda kan sådana kurser ge en bra introduktion till värdlandet. Ofta är språkkurserna gratis, men inte alltid. Kontrollera vad som gäller på universitet du ska läsa vid.
Observera att poäng från eventuella språkkurser inte räknas in i de poäng du förväntas läsa under ditt utbyte och inte heller tillgodoräknas vid Göteborg universitet.

 

Sidansvarig: Internationaliseringsansvarig Marìa Clara Medina|Sidan uppdaterades: 2017-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?