Globala studier i media

Mediabevakningsföretaget Retriever presenterar kontinuerligt en sammanställning av inslag där forskare från Institutionen för globala studier intervjuas, deltar eller omnämns.

"Korruption bakom bränslestölden i Mexiko"

[2019-01-22]

Över 20 personer har mist livet och minst 71 har skadats efter en stor explosion i centrala Mexiko. En läckande bränsleledning exploderade i delstaten Hidalgo när ett okänt antal personer försökte stjäla bränsle som rann ut.

Edame Dominguez Reyes är Mexikokännare vid Göteborgs universitet och enligt henne är det här något som har pågått i decennier.

[Sveriges Radio]

Mexiko - migration, motstånd och konst

[2019-01-11] Nä r Andrés Manuel López Obrador (Amlo) svors in som president den 1 december, efter jordskredssegern i sommarens val, indikerade det att Mexiko är trött på drogkarteller, korrupta politiker och poliser i samvälde mot el pueblo, samfälligheten,

[Miljömagasinet]

"Säkerhetspolitiska läget farligare än på över 30 år"

[2019-01-11] Utöver nya hot från en ofta hemodlad terrorism har vi fått ett potentiellt kärnvapenhot som vi inte sett sen kalla krigets slut.

[Svenska Dagbladet]

Därför köper vi nytt i stället för att laga

[2018-12-22] Svensken hittar till återvinningen, men inte till skräddaren, skomakaren eller den som kan laga en trasig dator. Vi köper hellre nytt än reparerar - det finns för många hinder, enligt konsumtionsforskaren.

[Eskilstuna-Kuriren]

När tilliten brister ökar känslan av exkludering

[2018-12-14] Färsk forskningsrapport från Angered. Tillit är grunden till att vi som människor vågar ta risken att ingå i relationer. Att vi vågar vara öppna och visa upp de olikheter som krävs för att tillsammans utvecklas.

[Vårt Göteborg]

Bidragsbeslut: Forskning om hållbarhet och resiliens Nyhet Hur kan fattiga länder göra för att hantera förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur,

[2018-12-10] Hur kan fattiga länder göra för att hantera förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder.

[Forte]

Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen

[2018-12-10] Sida Dela Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder.

[Via TT - Pressmeddelanden]

Våldtäkter i krig - ofta kopplat till stöld och plundring

[2018-12-10] För att problemet med våldtäkter i krig ska minska måste forskningen kring fenomenet vidgas. Det menar forskare som i 13 år studerat de sexuella övergreppens mönster i östra Kongo.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Fredspriset - Är krigets sexuella våld strategiskt?

[2018-12-10] Brutala och förnedrande våldtäkter på civila är en av de värsta sidorna med krig. Svenska forskare arbetar med att förstå våldets orsaker, i förhoppningen om att kunna minska problemets omfattning.

[Sveriges Radio P1]

Relativister i högskolan, lämna akademin!

[2018-12-07] Den som sitter på en tjänst som lärare eller forskare och efter moget övervägande fortfarande är radikal relativist bör fundera på att självmant lämna högskolan.

[Dagens Samhälle]

Du har antingen angivit en felaktigt URL, inte fyllt i fältet eller så kunde URL:en inte nås! Felmeddelande: Invalid XML: Error on line 1: White spaces are required between publicId and systemId.
Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2014-09-24