Kalendarium

Legitimating Global-Regional Security Cooperation: Primary Institutions, Discursive Frictions and EULEX Kosovo

Tid: 2018-02-22 kl 13:15,

Evenemangstyp: Föreläsning

Kilian Spandler, Peace and Development research seminar

Föreläsare: Kilian Spandler Chair: Swati Parashar Discussants: Joakim Berndtsson and Sanna Strand

Flykt över havet - del 1: Varför?

Tid: 2018-02-25 kl 13:00,
Plats: Sjöfartsmuseet Akvariet - Karl Johansgatan 1-3, Göteborg

Evenemangstyp: Seminarium, Utställning

FLYKT ÖVER HAVET - EN SEMINARIESERIE I TRE DELAR Vad är det som får dig att ta beslutet att fly från ditt hem? Vad är det som avgör på vilket sätt du tar dig till ett annat land? Vad möts du av som nyanländ i EU och Sverige? Dessa frågor undersöker vi ur olika perspektiv under tre seminarier på Sjöfartsmuseeet i samband med deras utställning "Flykt över havet" i vår. Efter seminaret kan man gå en guidad visning av utställningen. Välkommen!

Föreläsare: Anja Franck, lektor i freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet; Shora Esmailian, journalist och författare; Mikael Mangold, Doktorand, Chalmers Tekniska Högskola, Läkare Utan Gränser.

Spring application workshop

Tid: 2018-02-26 kl 13:00,
Plats: Globala studier, Konstepidemins väg 2 - E303

Evenemangstyp: Seminarium

Spring application workshop with Anja Karlsson Franck, Lisa Åkesson and Per Knutsson.

Föreläsare: Anja Karlsson Franck, Lisa Åkesson and Per Knutsson.

Spring publication workshop

Tid: 2018-02-27 kl 13:00,
Plats: E509 - E509

Spring publication workshop with Fredrik Söderbaum

Föreläsare: Fredrik Söderbaum

Global Migration Seminar: Exile as Context, Exile as a Methodological Tool for Understanding Circulation of Knowledge

Tid: 2018-02-28 kl 09:15,

Evenemangstyp: Seminarium

The seminar explores how exile can be understood as a historic event, and a political social condition, recurring throughout history, with particular implications for method and historic interpretation. Alla Global Migration-seminarier börjar med en gemensam frukost kl. 8:30 i köket på Institutionen för globala studier (Vån 4, hus 2E, Campus Linné) Välkommen!

Föreläsare: Karolina Enquist Källgren, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs Universitet

Panel: 'Applied Research: Buy In or Sell Out?'

Tid: 2018-03-01 kl 12:15,
Plats: Globala studier, Konstepidemins väg 2 - A319

SGS (Joint ESS-PD-SANT) Seminar

Föreläsare: SGS (Joint ESS-PD-SANT) Seminar Chair: Merritt Polk Panelists: Lisen Dellenborg, Helena Lindholm, Olga Stepanova

Ethical reviews

Tid: 2018-03-02 kl 13:00,

Evenemangstyp: Högre seminarium

Föreläsare: Associate Professor Jesper Lundgren, member of the Regional Ethical Review Board.

Global Migration Seminar: Life-boats and Narratives about Women's Lives Across Borders

Tid: 2018-03-14 kl 09:15,

Evenemangstyp: Seminarium

Life-boats and Narratives about Women's Lives across Borders - A Meeting Between Art and Science. The book 'A Shipload of Women's Memories. Narratives across Borders' (Aalborg University Press 2017) is based on a unique collaboration between Ann-Dorte Christensen, professor of sociology and gender studies at Aalborg University and visual artist Marit Benthe Nordheim. Alla Global Migration-seminarier börjar med en gemensam frukost kl. 8:30 i köket på Institutionen för globala studier (Vån 4, hus 2E, Campus Linné)

Föreläsare: Ann-Dorte Christensen, Professor of Sociology and Gender Studies, Aalborg University, Denmark; Marit Benthe Norheim, Visual artist, Norway/Denmark

Multinational Maids: Stepwise Migration in a Global Labour Market

Tid: 2018-04-20 kl 09:15,

Evenemangstyp: Seminarium

Migrant domestic workers are adopting stepwise international labor migration as part of long-term mobility projects for themselves and their families. How has this global phenomenon emerged, and what similar patterns of stepwise migration can you see among other migrant groups?

Föreläsare: Anju Mary Paul, Associate Professor of Sociology and Public Policy, Yale-NUS College, Singapore

Jana Karaliya: Performing Theatre and Politics in Sri Lanka

Tid: 2018-05-03 kl 13:15,

Evenemangstyp: Seminarium

Nilanjana Premaratna, University of Zürich Peace and Development research seminar

Föreläsare: Nilanjana Premaratna, University of Zürich Chair: Swati Parashar Discussants: Camilla Orjuela and Savina Sirik

Global Migration Seminar: Labour Migration and Industrial Relations

Tid: 2018-05-09 kl 09:15,

Evenemangstyp: Seminarium

Labour Migration and Industrial Relations: How employers' use of migrant labour shape the trajectories of institutional continuity and change.

Föreläsare: Sandra Engelbrecht, Doctoral Programme in Governance, Hertie School of Governance, Berlin

Justice on the Move: Evaluating Migration Governance in the European Space

Tid: 2018-05-28 kl 13:15,
Plats: Samvetet, Sprängkullsgatan 19 - Stora Skansen, 3 vån