Global Migration Seminar: Methodological challenges in migration research - the example of HIRE.

Seminarium

An evaluation of health promotive actions targeting asylum seekers. Pragmatic challenges, ethical considerations and validity in research.

Seminariet hålls på engelska.
Alla Global Migration seminarier börjar med en gemensam frukost kl 8:30 i köket på Institutionen för Globala Studier (4e vån, hus 2E, Campus Linné). Välkommen!

A natural part of all research are decisions. Although the scientific ideal is to base them on objective scientific grounds alone the research process always includes negotiations in relation to pragmatic challenges and ethical considerations.
When a research area is relatively new like "migration and health", the study population diverse and possibly in a vulnerable position the researcher is faced with many delicate decisions. It is then of utmost importance to discuss the tension between pragmatism, ethics and their effect on scientific validity.

During the seminar, we intend to discuss this from the point of departure of philosophy of science as well as practical experiences from our current research project where we evaluate Region Västra Götaland¿s health promotive program targeting asylum seekers. The research project comprises both qualitative and quantitative parts.

The seminar will start with presentations from Gunilla Priebe, Institute of medicine, and Olof Wrede, "Kris- och trauma-mottagningen". Sol Juarez, member of the CGM advisory board, sociologist, and associate professor at CHESS in Stockholm, will then reflect on their research experiences in relation to her own work within the field of Migration studies. Finally we open the discussion to all participants.

Some of the seminar topics are touched upon in the article "Methodological Challenges in Conducting Research with Refugee Women" (Baird et al.) attached below.

Föreläsare: Sol Pia Juarez, PhD, Centre for Health Equity Studies, Stockholm (CHESS); Gunilla Priebe, PhD, Avd för samhällsmedicin och folkhälsa, Sahlgrenska Akademin; Olof Wrede, PhD, Kris- och traumamottagningen, Västra Götalandsregionen.

Datum: 2017-12-07

Tid: 09:15 - 11:00

Kategorier: Vårdvetenskap, Socialt arbete, Medicin, Psykologi, Tvärvetenskap, Samhällsvetenskap, Mångfald, Forskning

Arrangör: CGM och Sahlgrenska Akademin