CGM i Almedalen: Utvisningspolitikens dilemman

Debatt

Under de senaste åren har vi sett ett ökat politiskt fokus på utvisningar av asylsökande som fått avslag. Men vilka politiska, juridiska och etiska dilemman aktualiseras när utvisningspolitiken omsätts i praktiken? Detta seminarium belyser frågan utifrån statsvetenskapliga och juridiska perspektiv.

År 2016 annonserade dåvarande migrationsminister Anders Ygeman att regeringen hade för avsikt att utvisa 80 000 asylsökande som fått avslag på sina ansökningar inom de kommande tre åren.
Trots investeringar i motiverande och tvångsmässiga åtgärder för att få fler personer som saknar tillstånd att stanna i Sverige att lämna landet, kvarstår det som inom forskningen kallas ett "glapp" i utvisningsstatistiken.

Detta glapp kan förklaras med att utvisningar inte sällan är svåra att genomföra i praktiken, samt att de aktualiserar en rad politiska, juridiska och etiska dilemman.

I detta seminarium tar vi hjälp av statsvetenskaplig och juridisk expertis för att belysa och diskutera vilka dessa dilemman är samt vilka konsekvenser utvisningspolitiken får för de enskilda som står inför utvisning, men även för vårt samhälle i stort.

Medverkande:

Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef, Arena Idé
Madelaine Seidlitz, jurist, Amnesty International
Martin Joorman, doktorand i rättssociologi, Lunds universitet

Moderator: Gunilla Grahn Hinnfors

Föreläsare: Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef, Arena Idé; Madelaine Seidlitz, jurist, Amnesty International; Martin Joorman, doktorand i rättssociologi, Lunds universitet

Datum: 2018-07-06

Kategorier: Populärvetenskap, Samhällsvetenskap, Ekonomi/juridik, Samverkan, Tvärvetenskap, Mångfald

Arrangör: CGM

Plats: Almedalen, Visby