Presidentval i Colombia - ett maskulinitetskifte på gång?

ÖPPNA SEMINARIER: Latinamerika för alla.

Föreläsning med efterföljande frågestund och diskussion.

Under de senaste åren har stora mediebolag odlat en bild av Colombia som ett samhälle där hänsynslösa knarkbaroner styr ekonomi, kultur och politik. Inte sällan har nyhetsrapporteringen utgått från denna maskulina stereotypen för att beskriva den colombianska politiken. Men under de senaste åren har olika maskuliniteter gjort upp eller drabbats samman i allt från att styra landets huvudstäder och regioner till fredsuppgörelsen med Farc-guerrillan. Valet i år avgörs i en andra omgång den 17 juni mellan Ivan Duque och Gustavo Petro. Vilka maskuliniteter står de för? Vad innebär dessa för klimatomställning, jämställdhet, kampen mot rasism och klassklyftorna?

Seminariet är på spanska med tolkning till svenska.

Föreläsare: JUAN VELASQUEZ, docent i genusvetenskap vid Institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.

Datum: 2018-06-15

Kategorier: Samhällsvetenskap