• Skillnader och likheter i sexuellt våld i krig och fred

[2018-12-14] Hur kan sexuellt våld i krig förstås och förebyggas? Om detta forskar Maria Stern, Swati Parashar och Maria Eriksson Baaz i det nya projektet Sexuellt Våld i Krig och Fred: en analys av våldets kontinuum som nyligen tilldelats 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

• Nytt projekt undersöker svältkatastrofer som massvåld

[2018-12-11] Vem har intresse av att minnas - eller glömma - hungerkatastrofer? Det är en av frågeställningarna i det nya projektet Svältkatastrofer som massvåld: Mot en ny förståelse av våld, minne och ansvarsutkrävande i relation till hungersnöd, som leds av Camilla Orjuela och Swati Parashar vid Institutionen för globala studier. Projektet tilldelades nyligen 6 miljoner kronor från Vetenskapsrådet (VR).

• Ny tidskrift vill spegla svensk antropologi och dess globala nätverk

[2018-12-10] Jörgen Hellman, docent i socialantropologi vid Institutionen för globala studier, är en av grundarna av den nya antropologiska tidskriften, kritisk etnografi ¿ The Swedish Journal of Anthropology. Hellman hoppas att tidskriften kommer visa hur antropologi kan bidra i viktiga samhällsdebatter.

• CGM i Media: Bemöter falska påståenden i Viralgranskaren

[2018-12-07] Falska nyheter om både FN:s migrationsramverk och om att EU-kommissionen vill tvinga Sverige att ta emot 440 miljoner flyktingar har spridits på sociala medier på sistone. Andrea Spehar, föreståndare för Centrum för Global Migration kommenterar de felaktiga uppgifterna i Metros 'Viralgranskaren'.

• CGM arrangerar sommarskola för migrationsdoktorander

[2018-12-04] CGM organiserar IMISCOE PhD Summer School i Istanbul i juni 2019, tillsammans med Association of Migration Research, GAR, en icke-statlig organisation baserad i Istanbul. Temat för sommarskolan är "Studying Integration and Social Cohesion - Theory, Practice, Method and Ethics of Conduct".

• Årets julkalender om Globala målen

[2018-11-30] Följ "SDG Christmas Calender 2018" på webben och öppna 17 luckor för en hållbar framtid! Varje dag, från första till sjuttonde december, presenterar Göteborgs centrum för hållbar utveckling ett av de globala målen för hållbar utveckling. Möt forskare på Chalmers och Göteborgs universitet som i korta filmer berättar om varför målet är viktigt och hur det hänger ihop med andra mål.

• Ny CGM-studie om mottagande och integration i Göteborg

[2018-11-29] Nu kan du ladda ner studien NY I STADEN: Hur upplever nyanlända flyktingar mottagande och integration i Göteborgs Stad, 2015-2017. Studien är gjord av Kristin Franke Björkman och Andrea Spehar, Centrum för Global Migration, på uppdrag av Göteborgs Stad.

• Vi behöver förstärkning!

[2018-11-27] Institutionen för globala studier söker två universitetsadjunkter för undervisning i Humanekologi (100%) och Internationella relationer (40%). Båda tjänsterna är tidsbegränsande till sex månader.

• Tjänst utlyst: Administrativ chef

[2018-11-27] Sök jobb som administrativ chef på Institutionen för globala studier.

• Ny forskning om målkonflikter i klimatpolitiken

[2018-11-23] FORMAS har tilldelat nära 10 miljoner kronor till projektet 'Klimatpolitik och intersektionalitet: vägar fram till en socialt inkluderande hållbarhet' som leds av Annica Kronsell, professor i samhällsvetenskapliga miljöstudier vid Institutionen för globala studier. Syftet med projektet är att undersöka hur statliga institutioner kan styra mot klimatmål och hållbarhet på ett effektivt och socialt inkluderande sätt.

Arkiv/fler nyheter

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2017-10-04