• Omsorgsfullt med återvunna och färre julklappar

[2019-12-12] Det återvunna plagget, årets julklapp för 2018, speglade en ökad klimatmedvetenhet hos svenska konsumenter och visade på ett ökat intresse för hållbar konsumtion. Men hur kan en göra för att fortsätta i samma klimatsmarta anda? Borde alla julklappar vara återvunna för att julen ska bli mer hållbar?

• Grejen med saker - vi, våra saker och planetens framtid

[2019-11-29] Varför är det viktigt att skaffa saker? Varför tröttnar vi på sakerna vi har och vad säger de om oss som människor? Antropolog Staffan Appelgren från institutionen för globala studier deltar i ett panelsamtal på Världskulturmuseet 4 december.

• GUSTA-priset för uppsats om hållbarhet

[2019-11-15] Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser - GUSTA - delades ut för första gången på hållbarhetsveckan Act Sustainables finaldag. Sandra Sternad Fackel vid institutionen för globala studier var en av de två studenter som tilldelades priset.

• Forskningsmedel till projekt om stilla saker, skandinaviska domstolar och migrationskontroll

[2019-11-04] På måndagen meddelade Vetenskapsrådet vilka forskningsprojekt som tilldelas projektbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2019. Institutionen för globala studier tilldelas totalt fem av rådets projektbidrag.

• An attractive employer and public authority in the era of voluntarism

[2019-10-28] Sanna Strand´s new thesis explores the Swedish Armed Forces (SAF) efforts to cast the military organization as an attractive employer and public authority in the era of voluntarism. The thesis '(Re)Inventing the Armed Forces: A Governmentality Analysis of Swedish Military Marketing and Outreach in the Era of Voluntarism' was successfully defended at the School of Global Studies on 25 October 2019.

• "Förhoppningsvis innebär priset att fredsprocessen får mer legitimitet och konkretiseras"

[2019-10-11] Han har kallats för Afrikas Obama. Nu när även Etiopens premiärminister Abiy Ahmed Ali får Nobels fredspris ökar likheterna mellan de båda ledarna än mer. - Som etiopier och afrikan är jag glad. Abiy Ahmed tog ett djärvt initiativ för att lösa en konflikt mellan två länder som pågått i nära 20 år, säger Bizusew Ashagrie, doktorand i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

• 46 miljoner kronor till GU-forskare från Forte

[2019-10-03] Drygt 43 miljoner tilldelas 14 olika projekt, postdok och juniorforskare vid Göteborgs universitet i Fortes årliga öppna utlysning. Forskningsrådet har dessutom fattat bidragsbeslut inom det nationella programmet för tillämpad välfärdsforskning, och här är det två GU-projekt som tillsammans får tre miljoner kronor.

• Act Sustainable - Programmet ute nu!

[2019-09-30] Den 4-9 november går hållbarhetsveckan av stapeln, och nu är det späckade programmet ute! Studenter och personal på Göteborgs universitet och Chalmers får bland annat chansen att workshoppa, inovations-jamma, tävla, vinna och mycket mer. Allt för att inspirera, engagera och öka vår kunskap om hållbar utveckling.

• Göteborgs universitet ställer sig bakom Klimatramverket

[2019-09-30] Klimatramverket beskriver hur universitet och högskolor bör förhålla sig till klimatomställningen i syfte att nå det så kallade 1,5-gradersmålet. Före sommaren uppmanades fler lärosäten att ansluta sig och efter en intern remissrunda och rekommendation har nu rektor fattat beslut om att universitetet skriver på ramverket.

• New Portuguese Presence in Angola

[2019-09-26] Carolina Valente Cardoso´s new thesis explores the experiences of Portuguese migrants living in Angola. The thesis 'The New Portuguese Presence in Angola - Traces, Emplacements and Interactions of a Postcolonial Encounter' was successfully defended at the School of Global Studies on September 20, 2019.

Arkiv/fler nyheter

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2017-10-04