• Svindlande tankar på Vetenskapsfestivalen

[2019-03-22] Nu är det snart dags för Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Årets tema är ¿den svindlande tanken och teknikens betydelse för människans utveckling¿. Här ser du vilka forskare från Institutionen för globala studier som deltar.

• Ny tjänst: Postdoktor inom forskningsprojekt i samhällsvetenskapliga miljöstudier

[2019-03-19] Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet erbjuder en anställning som postdoktor för en period om två år (100%). Anställningen innebär främst forskning, men kan också innefatta viss undervisning eller handledning (högst 20 % av tiden). Kandidaten kommer vara verksam inom forskningsprojektet Klimatpolitik och intersektionalitet: vägar fram till en socialt inkluderande hållbarhet som leds av professor Annica Kronsell.

• Ny tjänst: Universitetsadjunkt i Globala studier

[2019-03-19] Institutionen för globala studier söker en universitetsadjunkter för undervisning i Globala studier (100%). Tjänsten är tidsbegränsand till 12 månader. Sök tjänsten via Göteborgs universitets jobbportal. Sista ansökningsdag är 4 april, 2019.

• Medborgarforskning på Världskulturmuseet

[2019-03-14] Vad lagar och vårdar vi och vad förbrukar vi? Det är en av frågorna som ställs i Världskulturmuseets senaste utställning Human Nature, som handlar om människors konsumtion och dess roll i miljöförstöring och klimatförändringar. Socialantropologerna Anna Bohlin och Staffan Appelgren har via forskningsprojektet Re:heritage varit med och tagit fram en del av utställningen som utforskar människors relationer till saker.

• 100 år av ojämställda bilder - gör din egen valaffisch-quiz

[2019-03-07] JMG-forskarna Nicklas Håkansson, Bengt Johansson och Orla Vigsø har undersökt kvinnor och män på svenska valaffischer 1911-2014. Gissa själv vilka slogans som förekommer på vilka valaffischer i JMG:s 8 mars-quiz.

• Hållbarhetssamverkan kring det globala syd

[2019-03-02] Samverkan kring Agenda 2030, samt med parter i olika låg- och medelinkomstländer, det var ämnet för en interdisciplinär workshop den 25 februari. Förhoppningen är att Göteborgs universitet och Chalmers tillsammans startar en plattform samt ett nätverk för hållbarhetsfrågor i det globala syd, förklarade initiativtagaren Helene Ahlborg.

• Omvärldskunskap och medborgardialog i fokus i nytt kurspaket för självstudier

[2019-02-25] Globalisering, migration och urbanisering bidrar till en samhällsutveckling där det lokala flätas ihop med det globala. Detta påverkar förutsättningarna för en socialt hållbar utveckling och stärker vikten av arbetet med Agenda 2030 för svenska kommuner. På uppdrag av Sverige Kommuner och Landsting (SKL) har Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier, genomfört en omfattande forskningsstudie kring dessa frågor som bland annat pekar på vikten av den roll som medskapande och medborgardialog spelar för att skapa ett socialt hållbart samhälle.

• Call for papers: Organizing Migration and Integration in Contemporary Societies - OMICS

[2019-02-15] CGM och Gothenburg Research Institute (GRI), Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet anordnar konferensen "Organizing Migration and Integration in Contemporary Societies - OMICS", 6-9 November 2019. Nu är vårt Call for Papers ute, och på konferensens webbsida hittar du mer information om keynote speakers och underteman.

• Prestigious award to Hortense Jongen

[2019-02-01] Hortense Jongen, postdoctoral researcher at the School of Global Studies, has been awarded the Maastricht University Dissertation Prize, for best PhD thesis defended at Maastricht University in 2016 and 2017 (all disciplines except medicine and the life sciences).

• New project seeks to understand how states' views on sovereignty affect regional collaboration initiatives

[2019-02-01] Regional cooperation is often promoted by both academics and politicians as a way for states to address important development challenges. However, the willingness to cooperate on different issues varies greatly across different policy fields. In the new project 'Regional Cooperation and the Transformation of National Sovereignty in the Global South', Professor Fredrik Söderbaum and Dr Kilian Spandler seek to understand these divergences by comparing the transboundary management of rivers and communicable diseases in Africa and Southeast Asia.

Arkiv/fler nyheter

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2017-10-04