Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

13,5 miljoner till forskning om hållbar utveckling

Nyhet: 2017-01-24

Vetenskapsrådet har fattat beslut om medel för forskning kring klimat och miljöförändringar. Av totalt 210 miljoner kr gick 13,5 till projekt inom Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Per Knutsson på Institutionen för globala studier är en av forskarna som fick pengar. Han och kollegor ska studera konsekvenser av stora infrastruktursatsningar i Afrika, genom en fallstudie av en av dessa satsningar i Kenya. För detta beviljas han 3,3 miljoner kr i forskningsanslag över tre år.
– Det vi framför allt kommer undersöka är de motsättningar och spänningar som stora infrastrukturinvesteringar genererar i områden som tidigare har varit marginaliserade av staten, både vad gäller förändringar av den rådande säkerhetssituationen och tillgången till naturresurser.
– Förhoppningsvis kan vårt projekt bidra med kunskap om hur utbyggnad av infrastruktur kan medverka till en mer hållbar utveckling i fattiga och marginaliserade områden, säger Per Knutsson.

Förutom detta är han även involverad i ett projekt, som också det fick finansiering, om spridning av antibiotikaresistens i Afrika och Asien. Det projektet leds av Anna Godhe på Institutionen för marina vetenskaper inom Naturvetenskapliga fakulteten.

Övriga projekt inom samhällsvetenskap som beviljades medel: 

  • Institutionella utmaningar och strategier för hållbara utvecklingsprojekt. Frida Boräng, Statsvetenskapliga institutionen. 3,6 miljoner kr.
  • Vad gör nationellt ägande med lokalt deltagande? Kambodja och Rwanda mitt i biståndets trender och slagord. Malin Hasselskog, Institutionen för globala studier. 3 miljoner kr.
  • Grundforskning om politisk utveckling och MR i utvecklingsländer. Staffan I. Lindberg, Statsvetenskapliga institutionen. 3,6 miljoner kr.

 

Läs mer om Vetenskapsrådets beslut på deras hemsida.

AV:
031-7864841

Artikeln publicerades först på: samfak.gu.se

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2010-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?