Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Allt fler svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare

Nyhet: 2018-05-18

Nätverket Scholars at Risk växer, både i världen och i Sverige. Nu står fyra svenska lärosäten redo att ta emot hotade forskare. Göteborgs universitet är ett av dem.

Nätverket, som funnits sen millennieskiftet, är nu uppe i 530 medlemsuniversitet i 40 länder. Grundtanken är att värna den akademiska friheten, och skydda forskare som inte kan vara verksamma i sina hemländer. Varje år får drygt hundra forskare hjälp med placering vid utländska institutioner.

Koordinerar den svenska sektionen

Göteborgs universitet är koordinator för den svenska sektionen av nätverket.
– Vi har visat att frågorna är viktiga, och nu växer den svenska sektionen. Till hösten kan fyra svenska lärosäten ta emot hotade forskare, säger Karolina Catoni, kontaktperson för Scholars at Risk vid Göteborgs Universitet.
Hon har ansökt och tilldelats medel från Riksbankens Jubileumsfond för nätverkets räkning, vilket medfört att ett enskilt lärosäte kan få en delfinansiering på upp till 50 procent för omkostnaderna för forskare som är verksamma inom humaniora eller samhällsvetenskap.

Tar emot ny forskare

Göteborgs universitet har hittills tagit emot fyra forskare, och till hösten blir det dags för ytterligare en.
– Flera av Göteborgs universitets institutioner har meddelat intresse om att stå värd för en forskare. Det är viktigt att den akademiska matchningen blir god, så att forskaren kan fortsätta utvecklas, stärka sina kompetenser och sin konkurrenskraft på marknaden här i Sverige. För det är ovanligt att forskarna kan återvända till sitt hemland redan efter ett år, säger Karolina Catoni.

Hälften från Turkiet

Karolina är nyss hemkommen från Berlin, där nätverkets globala kongress hölls i slutet av april.
– Numera kommer drygt hälften av forskarna som får hjälp från Turkiet. Situationen har blivit svårare där efter det misslyckade militärkuppsförsöket 2016. Många kommer också från Syrien. Och efter inreseförbudet i USA är det forskare från vissa länder som inte kan placeras där, de får placering i Europa istället, säger hon.

Läs mer om Scholars at Risk här.

Kontakt: Karolina Catoni, International Centre.


Foto: Johan Wingborg. Bilden visar Anas Al Khabour, en av de forskare från SAR-nätverket som Göteborgs universitet har hjälpt.
 

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2010-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?