Ändrade synsätt kan skapa socialt hållbara städer

Nyhet: 2018-09-14

Projektet KAIROS vid Mistra Urban Futures har kartlagt hur globalisering, migration och urbanisering präglar vår samtid och ställer krav på omgivningen. Målet är att förändra makthavares synsätt kring Socialt hållbara städer.

Projektet leds av Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare vid Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet, och Åsa Lorentzi från Göteborgs Stad.

In en intervju med Mistra Urban Futures säger Hans Abrahamsson att KAIROS viktigaste forskningsresultat handlar om medskapande.

- Den sociala ingenjörskonstens tid är förbi. Det går inte att bygga socialt hållbara städer för människor. De måste byggas med människor.

Hans Abrahamsson har efter projektet haft en rådgivande roll för en rad sociala hållbarhetskommissioner runt om i Sverige. Bland annat i Stockholm, Trollhättan och Karlskrona, där han också deltagit i och ansvarat för genomförande av kunskapsseminarier kring temat.

Sammanlagt har Hans Abrahamsson besökt eller haft kontakt med mer än hälften av landets 290 kommuner. Men han hade gärna sett att kommunerna tagit till sig frågorna ännu mer.

– Frågorna är komplexa. Brist på makt och mod gör många gånger att politiken och förvaltningen ser sig tvingade att förenkla, fortsätta att göra som förr - om än med ambitionen att göra mer och bättre - istället för att göra annorlunda.

KAIROS-projektet har tagit fram åtta punkter som beskriver hur sociala frågor som jämlikhet, bostadsbrist eller politiskt inflytande kan ses på nya sätt:

1. Från negativ till positiv säkerhet. Om behovet av en inkluderande och medskapande stadspolitik.
2. Från bostadsbrist till arbete och ett gemensamt samhällsbygge.
3. Från ett renodlat marknadstänkande till en mer hälsosam samhällsutveckling
4. Från styrning till medskapande i skolan.
5. Från ett arbete för medborgarna, till ett arbete av och med medborgarna. Om behovet av civilsamhällets hela bredd i deltagandet.
6. Från formella till reella möjligheter - om behovet av en bred jämlikhetsprincip.
7. Från enbart kundnytta till en bredare samhällsnytta. Om behovet av en ny samhällsstyrning och med mer medskapande ledning inom offentlig förvaltning.
8. Från inbjuden dialog till medskapande demokrati. Om vägar till ett aktivt medskapande på lokal nivå

Läs hela artikeln om KAIROS-projektet på Mistra Urban Futures hemsida.

Länk till filmad intervju med Hans Abrahamsson.

Om Mistra Urban Futures
Mistra Urban Futures är ett internationellt forsknings- och kunskapscentrum som arbetar med hållbar stadsutveckling, en av dagens viktigaste samhällsutmaningar. Alla projekt som genomförs drivs tillsammans av praktiker och forskare med målet att förverkliga den rättvisa, gröna och tillgängliga staden.
Vi är verksamma på sex platser i världen: Göteborg, Skåne, Stockholm, Kapstaden, Kisumu och Sheffield-Manchester.
Centrumet finansieras av Mistra - Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Sida och ett konsortium bestående av Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs stad, Göteborgsregionens kommunalförbund, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen.
www.mistraurbanfutures.org

BILD: Jenny Sjödin