Anslag från VR till nya forskningsprojekt vid globala studier

Nyhet: 2017-11-16

Jens Sörensen har beviljats forskningsmedel för projektet Civil Society and the Resilience of Liberalism, som kommer att undersöka förändring och kontinuitet i synen på, och stödet till, civilsamhället i en ’post-liberal internationalistisk värld’. Särskilt studeras förändring i internationella biståndsaktörers diskurs och praktik om stöd till det civila samhället efter Donald Trumps nya politik, både i bilaterala termer och i den politik USA driver i multilaterala organisationer som Världsbanken och FN.

Johan Karlsson Schaffer har beviljats forskningsmedel för projektet Den skandinaviska rättighetsrevolutionen: Individuella rättigheter, civilsamhällelig mobilisering och demokratisk förändring. Hur har rättslig mobilisering i civilsamhället påverkat domstolar att utöka individuella legala rättigheter i Danmark, Norge och Sverige? Projektet kommer att undersöka i vilken omfattning domstolar i de skandinaviska staterna har ändrat skyddet för legala rättigheter, och vilken roll grupper i civilsamhället har spelat i den processen. Projektets huvudsakliga bidrag till forskningen är att undersöka ett tidigare outforskat fall och utveckla teori om varför civilsamhällesgrupper använder sig av rättslig mobilisering.

Mona Lilja har beviljats forskningsmedel för projektet En studie om motstånd och dess inverkan på demokratiseringsprocesser. Under de senaste åren har organiserade civilbefolkningar framgångsrikt använt fredliga motståndsmetoder och strategier, inklusive bojkotter, strejker, protester och kollektiv olydnad för att uppnå politiska reformer och utmana auktoritära regimer. Även om medborgarmotstånd är ett potentiellt kraftfullt medel för social förändring, är det också ett svårt och något ohanterligt medel som ibland skapar nya problem. I vissa fall resulterar medborgarmotstånd i demokratisering, medan det i andra inte har någon effekt alls, eller i värsta fall så ökar istället förtrycket. Varför leder medborgerligt och fredligt motstånd till så varierande resultat? Målet med studien är att bidra till både en metodologisk modell för hur man ska gå vidare med forskningen inom området, och att göra det första empiriskt robusta teoretiska ramverket för hur och varför vissa medborgerliga motståndsstrategier fungerar under vissa villkor.

Jan Aart Scholte har beviljats forskningsmedel för projektet Legitimacy outside the State: Governing the Global Internet. Projektet undersöker betydelsen av legitimitet i så kallad private global governance, med ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) som fallstudie.

FAKTA VETENSKAPSRÅDET

Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och därmed bidra till samhällets utveckling. Utöver finansiering av forskning är myndigheten rådgivare till regeringen i forskningsrelaterade frågor och deltar aktivt i debatten för att skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskningen.