Besök från Palestina starten för nytt samarbete

Nyhet: 2019-01-29

Kunskapsutbyte och ökad mobilitet för både lärare och studenter är målet med ett nytt samarbete mellan fyra institutioner vid Göteborgs universitet och två palestinska lärosäten.

Institutionen för globala studier har tillsammans med Institutionen för språk och litteratur, Svenska språket och Institutionen för Kulturvård inlett ett nytt samarbete med de palestinska lärosätena Birzeit University och Hebron Universty. Tillsammans bildar de nätverket CREATE (Comprehensive and Coherent Cooperation for Research, Action, Teaching and Engagement in Conflicts of Mobility, Space and Heritage Studies) som beviljats ett planeringsbidrag av STINT.

Deltagarna hoppas att samarbetet ska skapa synergieffekter mellan ämnena fredsforskning, globala studier, arabiska, multilingualism och kritiska kulturarvsstudier.

- Syftet är att etablera och utveckla samarbeten som möjliggör lärarutbyten och studentmobilitet inom dessa fält, men också att undersöka möjligheter till forskningssamarbeten och kanske kapacitetsuppbyggnad. Vi vill skapa ett dynamiskt nätverk som möjliggör ömsesidiga och likvärdiga utbyten och samarbetsformer, säger Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Institutionen för globala studier.

Den 10-11 januari besökte företrädare för de palestinska universiteten Göteborg för en gemensam workshop om kommande utbyten. De träffade även Göteborgs universitets International Centre och Mattias Goksör, prorektor vid Göteborgs universitet.

- Vi träffade också det Palestinska Huset i Göteborg för att skapa möjligheter för samverkan med den palestinska diasporan i Göteborg, säger Helena Lindholm.

Under vårterminen kommer en lärare vardera från de fyra institutionerna vid Göteborgs universitet att besöka Birzeit och Hebron för att undervisa. Helena Lindholm åker till Palestina i mars för att undervisa om kritiska perspektiv på konfliktteorier. Två lärare från de palestinska universiteten kommer till Göteborg, däribland Islah Jad, professor i sociologi vid Birzeit Unviversity, som ska föreläsa om den arabiska och palestinska kvinnorörelsen för studenter i Mellanösternstudier.

Finansieringen från STINT gäller framförallt för vårterminen 2019, men enligt Helena Lindholm planerar projektdeltagarna att söka annan finansiering för att etablera ett långsiktigt och hållbart samarbete mellan lärosätena.

Om STINT:
Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, inrättades efter beslut av regering och riksdag 1994 med ändamålet att främja internationalisering av svensk högre utbildning och forskning.

Kontakt: