Dags för West Pride och särskilt fokus på likabehandling

Nyhet: 2019-06-05

Prideparaden i GöteborgDen 12-16 juni arrangeras HBTQ-festivalen West Pride i Göteborg och universitetet medverkar som stolt partner. Temat för året är aktivism och att hylla alla som har banat väg för HBTQ-rörelsen. West Pride uppmärksammar särskilt att det gått 50 år sedan Stonewallupproret i New York 1969.

Göteborgs universitet har varit partner till West Pride-festivalen sedan start. Det är ett av flera sätt att visa att likabehandling är ett viktigt område i universitetets arbetsmiljöarbete. Mattias Goksör, prorektor med särskilt ansvar för likabehandling.

– Likabehandling uttrycks på ett bra sätt i nuvarande vision, där står det att det alltid ska vara vad du gör, och inte vem du är, som räknas. Med jämställdhets- och likabehandlingsarbetet är målet att detta ska genomsyra verksamheten.

Förutom att stötta West Pride som partner, medverkar universitetet även i festivalprogrammet med normkritisk forskning.

Erik Mägi, doktorand i civilrätt står bakom programpunkten ”Måste barn i HBTQ-familjer ha så krångliga lagar?”

Vad hoppas du att besökaren får med sig från din programpunkt?
– Insikt om varför lagstiftningen gör skillnad på olika föräldraskap, och vad det går att göra åt det.

Är det viktigt att Göteborgs universitet medverkar i West Pride? Varför?
– Ja, personer som bryter mot normer är fortfarande osynliggjorda och nedvärderas i samhället. Alla samhällsinstanser behöver hjälpas åt att synliggöra HBTQ-personer och omvärdera inrotade föreställningar om sexualitet och kön. Göteborgs universitet har flera exempel på forskning inom detta fält.

Gå med i Prideparaden

West Pride har flaggperiod den 3-16 juni och då hissar vi regnbågsflaggan på våra byggnader runt om i stan. Den 15 juni klockan 15.30 samlar vi studenter, medarbetare och gäster på Götaplatsen under vår banderoll för att gå i Prideparaden. Välkommen att gå tillsammans för att manifestera för kärlek och allas lika värde.

För mer information om universitetets medverkan besök vår webbsida om West Pride.

AV: Linnéa Stegmark

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se