Fredspriset kan leda till mer handlingskraft

Nyhet: 2018-10-05

Nobels fredspris 2018 går till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad för deras arbete mot sexuellt våld i väpnade konflikter. Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning vid institutionen för globala studier, säger till Svenska Dagbladet att priset kan leda till mer handlingskraft i arbetet mot sexuellt våld i väpnade konflikter.

– Frågan om hur utbrett det är med sexuellt våld i krig har uppmärksammats, samtidigt som det är en väldigt svår fråga. Det här kan leda till att man i det internationella samfundet sätter mer fokus på den.

Camilla Orjuela, docent i freds- och utvecklingsforskning, säger till samma tidning att det kan finnas en tanke om kvinnlig inkludering i beslutet:

– Att ge priset även till Murad går också hand i hand med tanken på att inte bara skydda kvinnor utan att även ge dem plats i det här arbetet. Det ger extra uppmärksamhet till kvinnors berättelser. Man ska samtidigt komma ihåg att det inte bara kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i konflikter.

Maria Stern och Maria Eriksson Baaz, professorer i freds- och utvecklingsforskning, har länge forskat om konflikt-releterat sexuellt våld, bland annat i Kongo. I en gemensam kommentar säger de:

- Det är mycket välförtjänt. Dr. Mukwege har, tillsammans med många kongolesiska kvinnoorganisationer, gjort ett enastående arbete för att uppmärksamma och bekämpa sexuellt våld i konflikter.

Länkar till artiklarna i Svenska Dagbladet:

"Det här kommer att leda till förändring"

"Wallström: Pristagarna är två riktiga hjältar"