Globala studier på Bokmässan

Nyhet: 2018-09-13

Den 27-30 september är det dags för årets Bok & Biblioteksmässa på Svenska Mässan i Göteborg. Årets teman är respekt, bild och mediefrågor. Göteborgs universitet är på plats i monter B07:74 med samtal, föreläsningar och workshops.

Från Institutionen för globala studier deltar Magnus Berg, docent i etnologi, och Cecilia Ekström, doktorand i socialantropologi:

Att skildra islam i dagens Europa
Magnus Berg och Klas Grinell har skrivit en bok om hur europeiska museer skildrar islams kulturhistoria: där ges en snäv bild av en medeltida guldålder.
Maria Sjöberg har varit redaktör för En samtidig världshistoria som fokuserar på haven, kulturmöten och sociala villkor. Detta är ett samtal om att skildra världshistoriska samband.
När: Fredag 28 september kl. 14:30.
Medverkande
: Magnus Berg, docent i etnologi, Klas Grinell, docent i idé- och lärdomshistoria, samt Maria Sjöberg, professor i historia.

Att förstå det synliga genom det dolda - om våld i svenska förorter
Cecilia Ekström ger en inblick i sin forskning om rasism som symboliskt våld och dess relation till vardagen och skjutningarna i svenska förorter. Med inspiration av Frantz Fanon utforskas hur framtidsvisioner formas hos unga under symboliskt förtryck och vilka strategier som de utvecklar för att röra sig bortom föreskrivna roller.
När: Lördag 29 september kl. 16:30.
Medverkande: Cecilia Ekström, doktorand i socialantropologi.

Intervju med Cecilia inför Bokmässan.

Hela programmet för Göteborgs universitets monter hittar du här.

Magnus Berg deltar även i ett samtal på Forskartorget tillsammans med författaren och släktforskaren Arvid Bergman och Karin Bojs, vetenskapsjournalist, författare och hedersdoktor vid Stockholms universitet. Arrangör är Stockholmia - forskning och förlag.

Resande och arv – om undanträngd historia
Ett fördjupande samtal om vår historia av rörlighet och sammankoppling med resten av världen på en så väl faktabaserad som etisk och filosofisk nivå. Utgångspunkt är Arvid Bergmans nyutkomna bok Född slav – död fri? Rickard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öden i Sverige.
När: Söndag 30 september kl. 14:05.