Gör ditt eget pass på årets Vetenskapsfestival

Nyhet: 2019-04-03

Tisdag den 2 april invigdes Vetenskapsfestivalen med ett scenprogram på Draken. Temat för årets festival är ”Den svindlande tanken”. I fokus står intelligens, det abstrakta tänkandet och förmågan att reflektera över oss själva – egenskaper som gör oss till människor och som länge ansetts unika för vår art.

Huvudtalare under kvällen var Cédric Villani, matematiker och politiker från Frankrike. Han lyfte att matematiken hjälper oss att utforska det som finns bortom vår intuition. Efter följde ett panelsamtal om intelligens, kreativitet och artificiell intelligens lett av Marnie Chesterton från BBC med filosofen Åsa Wikforss, Cédric Villani och koreografen Louise Crnkovic-Friis.

Vetenskapsfestivalen har funnits sedan 1997 och syftar till att presentera vetenskap på ett kreativt och oväntat sätt. I det öppna programmet medverkar Göteborgs universitet i ungefär 120 programpunkter. Samtliga fakulteter finns representerade i programmet. Det finns mycket spännande att upptäcka i Vetenskapsfestivalens program.

En av alla kreativa programpunkter är ”Make Your Own Passport” som arrangeras i Nordstan och pågår hela veckan. Bakom aktiviteten ligger Tintin Wulia, postdoktor vid Centrum för global migration och Högskolan för design och konsthantverk. Det är hennes praktiknära forskning inom konst och gränser som har lett fram till en workshop där besökaren får göra ett pass. Men först får besökaren vara med i ett lotteri där ens medborgarskap bestäms. Risken finns att en blir statslös.

– När besökarna sitter ned och pysslar med passen skapas ett utrymme för diskussion om medborgarskap, statslöshet och migration, säger Tintin.

Att workshopen tar plats i Nordstan är ingen slump. Tintin vill lyfta frågan om medborgarskap och det tillsammans med hela samhället. Hon har arrangerat workshopen på andra håll i världen, bland annat i USA, Myanmar och Australien och på samtliga orter har hon valt en öppen offentlig plats. Tintin berättar att workshopen väcker känslor vilket hon menar beror på att pass är för de allra flesta ett nästintill heligt dokument. På plats under veckan finns samtalsledare som tar hand om känslorna och öppnar för ett bredare samtal.

Fler spännande programpunkter, tips och länkar till Vetenskapsfestivalen finns här.

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se