GUSTA-priset för uppsats om hållbarhet

Nyhet: 2019-11-15

Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser - GUSTA - delades ut för första gången på hållbarhetsveckan Act Sustainables finaldag. Sandra Sternad Fackel vid institutionen för globala studier var en av de två studenter som tilldelades priset.

Sandra Sternad Fackel har studerat humanekologi vid institutionen för globala studier. Hon belönades för sin kandidatuppsats om arbetet med Agenda 2030 i Värnamo kommun: Att våga se komplexa samband: En studie av hur Värnamo kommun kan arbeta med synergier och konflikter inom Agenda 2030.

I sin uppsats kom Sandra bland annat fram till att Värnamo kommun visserligen satsar mer på frågor som rör ekologisk hållbarhet än de andra dimensionerna, men att organisationen på grund av en underlåtenhet att behandla konflikter mellan ekonomisk tillväxt och ekologisk hållbarhet ändå riskerar att bidra till miljömässig ohållbarhet.

– Min rekommendation till Värnamo kommun, som jag också tror kan vara relevant för andra offentliga aktörer, är att arbeta mycket mer holistiskt med hållbar utveckling och se det som mer än klimat och miljö. Men också att man vågar analysera sina insatsers konsekvenser ur ett bredare perspektiv och törs lyfta vad som är svårt med hållbar utveckling och arbeta mer tvärsektoriellt, säger Sandra.

Efter sina studier har Sandra fått jobb som social hållbarhetsstrateg på Region Halland och samarbetar med kommunen och andra organisationer inom frågor som rör jämlik hälsa, trygghet, tillit.

– Jag har definitivt tagit med mig mitt humanekologiska arv till jobbet och försöker se till att vi arbetar så holistiskt som möjligt, berättar Sandra.

GUSTA-priset har instiftats för att motivera studenter att kritiskt analysera och engagera sig för hållbarhetsfrågor och att söka ny kunskap för en hållbar värld. Utmärkelsen vänder sig till alla studenter på universitetets alla program. Pristagarna utses av en vetenskaplig kommitté som består av fem professorer från lika många fakulteter vid Göteborgs universitet. Priset administreras av Göteborgs centrum för hållbar utveckling.

Läs uppsatsen ”Att våga se komplexa samband: En studie av hur Värnamo kommun kan arbeta med synergier och konflikter inom Agenda 2030”

Mer information om GUSTA-priset (på engelska)

Foto: Kassahun Tigistu Weldemariam, GUSTA Project Manager

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2019-12-12