IGS-forskare ny ordförande för europeiskt nätverk för Latinamerikastudier

Nyhet: 2019-08-29

Maria Clara Medina, disputerad universitetsadjunkt vid institutionen för globala studier (IGS), är ny ordförande av CEISAL, the European Council for Latin American Research. Maria Clara Medina blir rådets första kvinnliga ordförande någonsin, och är vald för mandatperioden 2019-2022.

CEISAL grundades för nästan 50 år sedan och består idag av 51 medlemmar, akademiska institutioner där latinamerikaforskning utförs, från 19 europeiska länder, inklusive Ryssland.

- Detta innebär ett stort europeisk erkännande av den högkvalitativa latinamerikaforskningen som vi bedriver vid institutionen för globala studier sedan 2007, säger Maria Clara Medina.

CEISAL:s huvudsakliga syfte är att främja akademisk frihet och utbyte av tankar och idéer som bidrar till utvecklingen av latinamerikastudier i Europa.

- Som president i CEISAL kommer jag huvudsakligen att ansvara för förstärkning av de akademiska miljöer runt omkring Europa och Ryssland där Latinamerikaforskning bedrivs, samt etablering av regionala nätverk mellan medleminstitutionerna, säger Maria Clara Medina.

- Mer konkret, blir det under mitt ansvar att bland annat se till att samarbetet med REDIAL (European Network of Information and Documentation on Latin America) återupplivas; stimulera rekrytering av nya europeiska medlemmar, även från humaniora och konstnärliga institutioner; planera nästa CEISAL-konferens som kommer att äga rum i Helsingfors 2022; och förbereda firandet av CEISALs 50 års-jubileum som infaller inom min mandatperiod.