Lyfter de globala perspektiven i Washington

Nyhet: 2017-10-17

Hållbar utveckling, migration och cancer står i fokus när Göteborgs universitet är med och presenterar svensk forskning i Washington. Evenemanget Swedish Universities - Research and Innovation Addressing Societal Challenges hålls på Sveriges ambassad den 26 oktober.

Per Knutsson, universitetslektor i humanekologi vid institutionen för globala studier och samordnare för Centrum för hav och samhälle, representerar Göteborgs universitet på temat hållbarhet.

- Om vi ska förändra beteenden och politik mot hållbar utveckling så krävs det kunskaper om beteende och samhället, säger Per Knutsson. För att lösa miljöproblemen måste vi samarbeta. Som individer eller som konsumenter, eller som väljare eller politiker. Hur kan vi agera tillsammans för att lösa de här problemen? Det gäller allt från lokal nivå och väldigt konkreta saker, till internationella klimatförhandlingar.

På seminariet om hållbarhet i Washington får varje forskare tre minuter att berätta om sitt ämne, följt av en paneldiskussion. Per kommer lyfta fram det som händer på lokal nivå i Afrika och i Asien, liksom havens stora betydelse för hållbar utveckling.

- På globala studier är vi bra på att visa den verkligheten: vad begrepp som hållbar utveckling, eller innovation för hållbar utveckling, kan betyda på landsbygden i till exempel Kenya eller i en snabbt växande stad i Indien, säger Per Knutsson.

I Kenya kan till exempel innovation för hållbar utveckling handla om att man går från allmänningar där djuren går och betar till att man börjar hägna in mindre områden med träd och buskar. Med hjälp av plantering skapar man en mer effektiv djurhållning.

- Och då handlar det inte om högteknologi, inte om komplicerade saker på det sättet. Det handlar om grundläggande förändringar i hur man använder och har tillgång till naturresurser, i det här fallet betesmark, säger Per Knutsson.

Ett av Pers kommande forskningsprojekt är baserat i just Kenya. Där, liksom på många andra platser i Afrika, satsas det just nu stort på att utveckla infrastruktur. Detta sker ofta i områden som är eller har varit osäkra, där staten inte varit närvarande under många år. Tillsammans med freds- och utvecklingsforskaren Jan Bachmann ska Per Knutsson titta på olika säkerhetsaspekter som kan kopplas till planering och byggandet av ett stort infrastrukturprojekt. En del av detta är att undersöka hur projektet påverkar tillgången till naturresurser för människor i området.

I ett annat forskningsprojekt arbetar han tillsammans med en marinekolog och undersöker risken för spridning av antibiotikaresistens via fiskodlingar.

- Min kollega kommer ta prover på bestämda platser i havet och se om det finns antibiotika-resistenta gener, medan jag kommer titta mer på socio-ekonomiska aspekter. Hur mycket antibiotika använder man och varför, var kommer den ifrån, hur försöker man reglera den, om man gör det överhuvudtaget. Jag vill undersöka drivkrafter och regleringar bakom antibiotikaanvändning, säger Per Knutsson.

En stor risk med ett förbud av antibiotikaanvändning i fiskodlingar är att det drabbar de fattiga vattenbrukarnas möjlighet till försörjning. Ett förbud kan också till exempel skapa problem när det gäller matförsörjning på lokal eller nationell nivå.

- Det kanske till och med inte alls är ett förbud som behövs, utan att man har myndigheter som istället aktivt hjälper till med att hitta alternativ till antibiotika, säger Per Knutsson.

Evenemanget i Washington är ett samarbete mellan Göteborgs universitet och universiteten i Umeå, Uppsala, Stockholm och Lund, samt Utrikesdepartementet, Svenska Institutet och svenska ambassaden i Washington. Vetenskapsrådet och Vinnova är också inblandade. Syftet är att synliggöra utbildning, forskning och innovationer vid de deltagande lärosätena.

På temat cancer representeras Göteborgs universitet av Jonas Nilsson från Sahlgrenska Cancer Centre, och på seminariet om migration deltar och samordnar Andreas Diedrich från Centrum för global migration.

Andreas Diedrich, som till vardags leder att forskningsprogram om hur arbetsmarknadsintegration organiseras i praktiken, kommer tillsammans med forskare från Uppsala och Lund prata om integrering av nyanlända på arbetsmarknaden i Sverige.

Arbetsmarknadsintegration beskrivs ofta som speciellt utmanande på grund av ekonomiska, politiska, sociala, kulturella och institutionella hinder. Forskarna kommer bland annat diskutera hur inkluderande samhällen skapas och upprätthålls, vilka exempel, i Sverige och runt om i världen, som finns att lyfta fram, samt hur organisation, sociala relationer, kultur och ekonomi spelar roll.