Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyanlända forskare påbörjade snabbspår

Nyhet: 2018-08-30

På onsdagen startade åtta nyanlända forskare programmet Inclusive Internationalisation som ska ge kunskap om det svenska universitetssystemet och förutsättningar att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden. Programmet är det första i sitt slag i Sverige.

De åtta forskarna från olika länder och discipliner hälsades välkomna i Torgny Segerstedtssalen i Göteborgs universitets huvudbyggnad. Rektor Eva Wiberg inledningstalade.
– Vi är hedrade att ni kommit hit och vi – mentorer, lärare, handledare och kollegor – kommer att anstränga oss för att ni ska känna er välkomna. Men vi har också höga förväntningar på att få lära oss av er, och att ni hjälper oss att öka vår kunskap och bredda våra perspektiv, sade hon.

Ömsesidigt lärande

Programmet Inclusive Internationalisation kommer att gå på halvfart under en termin, och syftar till att ge nyanlända med påbörjad eller avslutad forskarutbildning kunskap om det svenska universitetssystemet, samt individuell vägledning, mentorskap och placering på en institution som matchar den sökandes forskningsbakgrund. Förhoppningen är att de efter utbildningen söker en doktorand-eller lärartjänst på universitet eller högskola.
– Det blir ett ömsesidigt lärande som handlar om att ta tillvara den stora kompetens som nyanlända forskare besitter, bygga vidare på denna kompetens och komplettera med aktuell forskning och kunskap. Alla delar av samhället måste ta sitt ansvar för integrering på arbetsmarknaden, säger Karolina Catoni, internationell handläggare vid Göteborgs universitet och samordnare för Inclusive Internationalisation.

Samarbete

Projektet, som är det första i sitt slag i Sverige, är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Högskolan Väst, Högskolan i Borås, Chalmers och Göteborgs universitet. Det finansieras av de deltagande högskolorna samt STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning).

Letar forskargrupp

Fem av forskarna har fått placering på Göteborgs universitet. En av dem är Jawad Abudaia från Palestina. Han har jobbat som urolog på Gazaremsan i sex år, och därefter forskat och doktorerat i Kina, om behandling av prostatainflammation. För tre år sedan kom han till Sverige.
Han förbereder sig nu för att göra sitt kunskapsprov för läkare om ett par veckor, och få sin svenska läkarlegitimation. För att få en inblick i det svenska akademiska systemet ansökte Jawad till snabbspåret Inclusive Internationalisation.
– Jag har inte erfarenhet från forskning i Sverige, men tror att det finns stora möjligheter här. Jag skulle gärna vilja hitta en forskargrupp att vara en del av, säger han.
Förhoppningen är att kunna göra specialisttjänstgöring, ST, inom urologi och kirurgi.
– Jag vet att jag måste kämpa för att komma dit, men kirurg är mitt drömjobb. Det skulle vara fantastiskt att få jobba som det.

Ny i Sverige

Helwah Hussain Jansson har bara varit i Sverige i ett halvår. Hon kommer från Jordanien och har där disputerat inom specialundervisning och inlärningssvårigheter. Nu har hon genom Inclusive Internationalisation fått en placering på Högskolan Väst i Trollhättan.
– Det känns väldigt bra! Jag är ny i Sverige och vet inte hur allt fungerar, men med den här utbildningen känns det som att någon har tagit min hand och lett mig i rätt riktning, säger hon.

Kontakt: karolina.catoni@gu.se

Här kan du lyssna på Ekots (Sveriges Radios) inslag om programmet.

Bild: Johan Wingborg

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2010-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?