Ökad spänning mellan Iran och Israel - Isabell Schierenbeck i intervju med SvD

Nyhet: 2018-05-11

Israelisk militär anklagar Iran för att från Syrien under natten till 10 maj ha avfyrat 20 raketer i riktning mot Israelockuperade Golanhöjderna, rapporterar Svenska Dagbladet. Israel svarade med att attackera ett dussintal iranska militära mål i Syrien. Det är den senaste utvecklingen i en spiral av ökad spänning mellan länderna. Och om uppgifterna stämmer är det första gången de bägge staterna ingår i direkta strider mot varandra.

Isabell Schierenbeck, proprefekt och professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier, tror dock inte på en öppen konflikt.

- Från den israeliska sidan finns det inget fördelaktigt med att bli mer indragen i Syrienkonflikten. Och Iran tjänar också på att vara återhållsamma eftersom de vill ha kvar kärnenergiavtalet med resterande parter. Det finns intresse från bägge sidor att visa återhållsamhet från vidare attacker, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Läs hela intervjun här.