Pris till artikel om hur HBT-rättigheter används i Försvarsmaktens reklam

Nyhet: 2018-11-01

Katharina Kehl och Sanna Strand, doktorander i freds- och utvecklingsforskning på Institutionen för globala studier, har vunnit andra pris i International Studies Associations (ISA) Graduate Student Paper Award, inom sektionen för feministisk teori och genusforskning.

I artikeln “A country to fall in love with/in”: gender and sexuality in Swedish Armed Forces’ marketing campaigns undersöker de hur den svenska Försvarsmakten porträtterar genus och sexualitet i sina reklamkampanjer.

- Mer specifikt var vi intresserade av att förstå hur genus och sexualitet används för att stärka varumärket Försvarsmakten och därigenom både öka myndighetens attraktionskraft ibland unga potentiella rekryter och förtroendet hos övriga befolkningen, säger Sanna Strand och Katharina Kehl.

- Vi fann att Försvarsmakten förmedlar bilden av Sverige som ett tolerant och progressivt land, ofta genom att understryka att HBT-personer åtnjuter rättigheter i Sverige som anses ”extrema” på andra platser i världen. Försvarsmakten förmedlar bilden av det exceptionella Sverige genom sina många Pride-kampanjer men också genom att visa regnbågsflaggan och människor som bryter mot heteronormen i sina vanliga varumärkeskampanjer samt genom explicita slogans så som ”Sverige, ett land att förälska sig i”. HBT-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter framställs därmed som en anledning till varför landet Sverige måste försvaras med militära medel.

Katharina Kehl och Sanna Strand menar att detta kan få en rad konsekvenser, både positiva och mer problematiska.

- Att Försvarsmakten på olika sätt synliggör HBT-soldaten och HBT-medborgaren är viktigt. Det kan bidra till att göra en traditionellt hypermaskulin och heteronormativ institution mer inkluderande och sänder dessutom signaler om att diskriminering på basis av sexuell läggning inte accepteras varken inom Försvarsmakten eller av svensk lag.

- Men när Sveriges försvarsmakt beskriver HBT-personers åtnjutande av mänskliga rättigheter som någonting under hot från externa krafter framstår dessa rättigheter samtidigt som någonting som kan garanteras med militär upprustning. Det är problematiskt. Speciellt mot bakgrund av rådande spänningar i Östersjöområdet. Dessutom bygger den här typen av retorik på att förekomsten av diskriminering mot HBT-personer inom Sverige och inom Försvarsmakten osynliggörs, vilket riskerar att göra dessa reella problem svårare att adressera, säger Sanna Strand och Katharina Kehl.

Vad händer nu?

- Vi presenterade pappret vid en International Studies Association (ISA) konferens i San Francisco förra året och blev därefter nominerade i kategorin bästa papper skrivet av doktorander inom sektionen för feministisk teori och genusforskning (FTGS Graduate Student Paper Award). Vi hamnade på andra plats i tävlingen och är därför inbjudna till nästa års ISA-konferens i Toronto för att ta emot ett ”runner-up” certifikat. Det skall bli kul!

Länk till artikeln: “A country to fall in love with/in”: gender and sexuality in Swedish Armed Forces’ marketing campaigns.

Kontaktuppgifter och mer information om forskarna:
Sanna Strand, doktorand i freds- och utvecklingsforskning
Katharina Kehl, doktorand i freds- och utvecklingsforskning

Förstapris i International Studies Associations (ISA) Graduate Student Paper Award gick till Lewis Turner, doktorand på the Department of Politics and International Studies, School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London, för artikeln Syrian Refugee Men and the Gendered Operation of Humanitarian Power.