Studentprojekt får stöd från universitetets klimatfond

Nyhet: 2018-01-30

Två projekt som drivs av studenter vid Institutionen för globala studier har tilldelats medel från Göteborgs universitets interna klimatfond.

Under projektet A year of gardening, som drivs av Tove Andersson och Lotta Olsson, kommer anställda och studenter vid universitetet att träffas en gång per vecka för att lära sig om stadsodling. Projektet tar språng från den gemensamma odlingen Urban Gardening at Global Studies, och lär deltagarna om stadsodling genom att följa ett helt odlingsår från början till slut. Efter projektet kommer deltagarna att ha varit med om alla aktiva steg i att planera och sköta om en mindre odling.

- Projektet ger deltagarna möjligheten att omsätta sitt intresse för hållbar utveckling i praktiken. Alla som vill lära sig mer om hållbar stadsodling är välkomna, oavsett om man råkar var en odlingsexpert eller nybörjare tror vi att alla kan bidra till ett spännande projekt, säger Tove Andersson.

Projektet har tilldelats 25,000 kronor, och förhoppningen är att utveckla en fungerande projektmodell för att fortsätta lära ut stadsnära, småskalig odling. En informationsträff om odlingsgruppen och projektet kommer att hållas i februari. Håll utkik på Facebooksidan Urban Gardening at Global Studies om du vill vara med.

Studentgruppen Global Students for Sustainability (Gloss) har tilldelats 32 500 kronor för en studieresa till Kiruna. Studenterna vill undersöka hur renskötande samer påverkas av klimatförändringar. Målet är att visa exempel på hur klimatförändringar påverkar människor även i Sverige. Efter studieresan kommer studenterna skriva en artikel för studenttidningen Spionen, samt hålla ett föredrag eller organisera en utställning på hållbarhetsdagen Act Sustainable.

Totalt utlystes ca 2,4 miljoner kronor från universitets klimatfond. 40 ansökningar skickades in och 19 projekt har tilldelats medel.