Universitetet arrangerade en forskardag och alumnträff på ambassaden i Washington DC

Nyhet: 2017-10-31

Professor Jonas Nilsson håller föredrag inför publikJonas Nilsson, professor, Sahlgrenska Cancer Center

I slutet av oktober var Göteborgs universitet medarrangör till två evenemang i Washington DC. Den 26 oktober arrangerades forskardagen Research and Innovation Addressing Societal Challenges – Meet the Academic Sweden! på Sveriges ambassad i Washington DC. Kvällen innan forskardagen arrangerades en alumnträff för tidigare studenter som befinner sig i USA.

Göteborgs universitet var med och arrangerade en forskardag och en alumnträff på Sveriges ambassad i Washington DC. De två evenemangen är en pilot på ett samverkansprojekt mellan fem svenska lärosäten och den svenska ambassaden i Washington DC.

Syftet med forskardagen är att diskutera globala samhällsutmaningar, synliggöra forskning och innovation vid medverkande lärosäten samt att lyfta fram Sverige som ett land för USA att samarbeta med inom forskning. Under forskardagen arrangerades tre separata spår: Cancer, hållbarhet och arbetsmarknadsintegration. Inom varje seminarie var en forskare från Göteborgs universitet med och presenterade.

– Deltagandet i forskardagen gav konkreta möjligheter att lyfta fördelarna för amerikaner att samarbeta med Sverige. Genom seminariet samt det efterföljande rundabordsamtalet fick jag dessutom en direkt inblick i det så kallade Cancer Moonshot Inititative. Det ligger i tiden med satsningar inom precisionsmedicin i Sverige, varför det kan leda till mer samarbete med USA i framtiden, säger Jonas Nilsson, professor, som representerade Sahlgrenska Cancer Center.

Georgia Destouni, Stoclholms universitet, Peter Sköld, Umeå universitet, Torsten Krause, Lunds universitet, Per Knutsson, Göteborgs universitet, Magdalena Kuchler, Uppsala universitet.Deltagande forskare i panelen för Sustainable development. F.v: Georgia Destouni, Stockholms universitet, Peter Sköld, Umeå universitet, Torsten Krause, Lunds universitet, Per Knutsson, Göteborgs universitet och Magdalena Kuchler, Uppsala universitet.

Från Göteborgs universitet deltog även forskarna Per Knutsson, institutionen för globala studier och Centrum för hav och samhälle samt Andreas Diedrich, Gothenburg Research institute och Centrum för Global Migration. Per Knutsson diskuterade hållbarhets frågor och Andreas Diedrich samordnande migrationsseminariet som modererades av en forskare från Migration Policy Institute i Washington.

– Deltagandet i forskardagen gav mig nya kontakter med flera amerikanska forskare inom mitt område samt inledande samtal kring en gemensam ansökan om en komparativ pilotstudie kring integration säger Andreas Diedrich.

Sylvia Schwaag Serger, ansvarig för internationell strategi, Vinnova, var konferencier och guidade deltagarna genom dagen. Förutom flera forskare från de andra universiteten som var medarrangörer medverkade även Dr. Rush Holt, VD för Association for the Advancement of Sciences (AAAS), Dr. James Olds, biträdande direktör för Biological Sciences, National Science Foundation (NSF) och Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör till USA. Dagen avrundades av Mikael Damberg, Sveriges närings- och innovationsminister.

Kvällen innan forskardagen arrangerades en alumnträff. Bland Göteborgs universitets alumner fanns bland andra tidigare utbytesstudenter, internationella mastersstudenter samt studenter som varit på utbytesstudier i Washington och sedan återvänt.

Sanaz Ettehad, Anna Olsson och Lucas Regner– Det är första gången jag ser att något sådant här arrangeras för GU-alumner. Jätteroligt och bra initiativ säger Anna Olsson, som läst statsvetenskap på Göteborgs universitet och som nu arbetar på American University, Washington DC.

Bilden: Alumnerna Sanaz Ettehad, Anna Olsson och Lucas Regner.

Samarbetet: Alumnträffen och forskardagen i Washington DC. arrangerades i samarbete mellan Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet och Svenska ambassaden i Washington DC. Även Vetenskapsrådet och Vinnova var involverade i delar av programmet på forskardagen.

Kontakt: Karolina Catoni, internationell handläggare vid International Centre
E-post: karolina.catoni@gu.se

TEXT: John Edström och Karolina Catoni
FOTO: Karolina Catoni