Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad förändras när hållbar utvecklingspolitik blir global?

Nyhet: 2017-03-29

Jan Aart Scholte och Fredrik Söderbaum, freds- och utvecklingsforskare vid institutionen för globala studier, berör denna övergripande fråga i ett specialnummer av Forum for Development Studies.

Forskarna framhåller att i Agenda 2030, dvs de globala målen som världens stats- och regeringschefer antog år 2015, betonas vikten av globalt utvecklingsarbete. Det är alltså inte enbart fokus på utveckling i den fattiga världen, utan målen inkluderar alla länder i hela världen.

Flera utvecklingsfrågor, så som klimatförändringar, hälsa och migration är världsomfattande frågor som allt oftare kräver globala åtgärder. Globala institutioner och internationella riktlinjer förväntas ha en framträdande roll för att uppnå de lösningar som krävs. Samtidigt skapar globala maktskiften eller nya statliga och icke-statliga aktörer ett förändrat landskap för hållbar utvecklingspolitik. Den avgörande frågan, menar Jan Scholte och Fredrik Söderbaum, är hur denna globalisering påverkar dagens utvecklingspolitik?

Läs hela artikeln>>

AV: Amie Almström

Sidansvarig: Linda Genborg|Sidan uppdaterades: 2010-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter_Detalj//vad-forandras-nar-hallbar-utvecklingspolitik-blir-global-.cid1433906
Utskriftsdatum: 2018-02-24