Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskapliga miljöstudier

Samhällsvetenskapliga miljöstudier är en tvärvetenskaplig akademisk disciplin som studerar samspelet mellan mänskliga samhällen, deras sociokulturella, ekonomiska sammanhang och ekologiska miljö på olika skalor i tid och rum med tonvikt på globala processer som påverkar lokala aktiviteter. Studierna och forskningen är inriktade på att föra fram kunskap för hållbar utveckling i en tid då mänskligheten själv framkallar miljöförändringar.

Samhällsvetenskapliga miljöstudier erbjuder ett kritiskt ramverk för hållbarhetsforskning och för värderingar av social hållbarhet genom att betona behovet av analys av orsakerna till den grundläggande ohållbarheten i ett system som bygger på ekonomisk tillväxt finansierad av materiell förbrukning som nyckeln till att främja samhällets välbefinnande. Det innefattar analyser utmed globala, nationella och individskalor

Andra komponenter i ramverket är identifieringen av befintliga makt- och förvaltningsstrukturer, transdisciplinär kunskap som integrerar akademisk och traditionell ekologisk kunskap, miljörättvisa, resurstillgänglighet och deltagande av alla aktörer och multipla intressen inom resursanvändning och landskapsvård. Miljökonflikter analyseras med ovanstående dimensioner i beaktande.

Aktuell forskning fokuserar på det övergripande temat hållbar utveckling (globalt nord- och globalt sydperspektiv) i ett större sammanhang av globala miljöförändringar inklusive klimatförändring. Denna forskning, som utförs i form av avhandlingar, forskningsprojekt och program, omfattar tre prioriterade teman:

  • Konflikter om mark, vatten, mineraler och i andra resurser på landsbygden och i kustområden, till exempel när det gäller mat och energiproduktion, naturresurshushållning och förvaltning, effekter på försörjningsmöjligheter, förändrade rutiner för resursanvändning i produktion och konsumtion, etcetera.
     
  • Hållbar urban och peri-urban utveckling, till exempel när det gäller resursanvändning, konsumtion, transporter och mobilitetsfrågor, markanvändning, biologisk mångfald och ekosystemtjänster med mera.
     
  • Teoretiska dimensioner av hållbar utveckling betonar social och ekonomisk hållbarhet, till exempel globaliseringsprocesser, tillväxt och nerväxt av konsumtionssamhället, rättvisefrågor för resursanvändning, inklusive kön, gränssnittet mellan natur och kultur, kunskapsproduktion i samband med klimatforskningen, etcetera.


Den tvärvetenskapliga uppbyggnaden av institutionen för globala studier gynnar forskningssamarbete mellan samhällsvetenskapliga miljöstudier och de interna disciplinerna socialantropologi och freds- och utvecklingsforskning på beskrivna teman ovan.

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2019-04-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/forskning/Samhallsvetenskapliga_miljostudier/
Utskriftsdatum: 2020-07-10