Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Socialantropologi

Socialantropologisk forskning vid Institutionen för Globala Studier bygger på en tradition av långsiktigt fältarbete. Vardagslivet, social och kulturell praktik, och maktrelationer står i centrum av vår forskning.

Vårt förhållningssätt är jämförande och reflexivt, med målsättningen att bidra till ny förståelse av både det som upplevs som främmande och det bekanta. Vi använder bland annat metoder som deltagande observation, text-, bild- och arkivanalys, intervjuer och foto-elicitering. Många av våra metoder bygger på samarbete, till exempel digital kartläggning och foto-narrativ med Photovoice.

Vi arbetar med både grund- och tillämpad forskning. Vi arbetar med klassiska teoretiska frågor – så som gränsen mellan personer och föremål, det andliga och det världsliga, avfall och värde, social organisation och subjektivitet - så väl som med dagsaktuella frågor, bland annat migration, integration, klimatförändring, sociala rörelser och prekaritet. Vardagslivet, social och kulturell praktik, och maktrelationer står i centrum av vår forskning.

Antropologer vid Institutionen för Globala Studier arbetar i urbana och rurala miljöer i Afrika, Asien, Europa och Nord-, Central- och Sydamerika. Följande är ett urval av några gemensamma forskningsfrågor:

  • Hur global neoliberal kapitalism påverkar ekonomiska möjligheter, sociala relationer och kulturella föreställningar bland olika grupper som till exempel småskaliga jordbrukare i de venezolanska Anderna till industriarbetare i städer i södra Kina och teknologi-entreprenörer i Silicon Valley.
     
  • Hur klimatförändringar och andra miljöutmaningar förstås och hanteras av squatters i Jakarta, urfolk i Bolivia och Peru, och de som bor i svenska storstäder.
     
  • Hur globala religiösa rörelser skapar nya attityder, känslor, praktiker och nätverk i miljöer som sträcker sig från Kuala Lumpar till landsbygden på Java över till Luanda. Specifika projekt inom detta område inkluderar häxeri och juridisk mångfald, religiösa konflikter, och andlighet i vardagslivet.
     
  • Ett växande forskningsfält är migrationsindustrin, traffiking och nya migrationsmönster från Europa till Afrika.

 
Läs mer detaljerad information om enskilda forskningsprojekt via länken i menyn till vänster.

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2019-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/forskning/Socialantropologi/
Utskriftsdatum: 2020-08-06