Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Socialantropologi: studerar människan som kulturell varelse

Genom att introducera metodologiska och teoretiska verktyg för att synliggöra alternativa perspektiv möjliggör socialantropologin en förståelse för andra människors sätt att tänka och leva. Disciplinens komparativa och kritiska förhållningssätt ger nya infallsvinklar på samhällen.

Den socialantropologiska forskningens traditionella fokus, dvs på sociala och kulturella skillnader, har omformulerats och utvecklats till forskning kring det mångkulturella samhället, mångfald och sammanflätningar i en globaliserad värld, samt hur modern teknologi, ekonomi, hälsa och social välfärd bygger de sociala processer som skapar dagens samhälle. Samtidigt har fältet en också stark förankring i det vardagsnära och de praktiker och erfarenheter som återfinns i människors dagliga liv.

Forskningen kombinerar en tradition av långvarigt empiriskt fältarbete med teorier om mening, makt, genus, globalisering etc. Etnografisk metod, med fältarbete och deltagande observation, samt ämnets analytiska perspektiv, utgör en unik epistemologisk bas för vetenskaplig kunskapsproduktion.

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2016-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/forskning/Socialantropologi/
Utskriftsdatum: 2019-02-21