Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Re:heritage

"Precis som du kan gå på museum och se på
gamla föremål för att få en bild av hur det var förr kan du uppleva det förflutna när du dricker ur en gammal porslinskopp som du köpt på loppis" säger forskaren Anna Bohlin.

Cirkulerande kulturarv

Re:heritage fokuserar på cirkuleringen av materiell kultur på secondhandmarknaden ur ett kulturarvsperspektiv och studerar frågor som: Hur värdesätts ting som rör sig på marknaden? Vad innebär cirkuleringen av föremålen, och hur förändrar den relationer mellan människor och saker? På vilka sätt tillskriver man föremålen ett före och ett efter i hanteringen av dem, och hur påverkar detta synen på ägande?

Re:heritage betraktar gamla föremål som en form av cirkulerande kulturarv, som istället för att vara inlåsta i montrar på museeum är något som används i vardagen.

En del av UGOT Challenge satsningen

Re:heritage projektet ingår i forskningsklustret Making Global Heritage Futures, som alltså är en del av UGOT Challenge, en unik satsning unik satsning inom GU för att möta globala samhällsutmaningar.

Tvärvetenskapligt projekt med fältstudier i två länder

Genom en kombination av kvalitativa metoder, såsom arkvistudier, text- och bildanalys samt etnografiskt fältarbete (deltagande observation och intervjuer) på konkreta platser där det förekommer handel med secondhandföremål, vill projektet bidra till en fördjupning av teoretiska perspektiv på cirkulation av materiell kultur med kulturarvsvärden. Projektet syftar också till att nå en ökad förståelse för betydelsen av en expanderande ekonomi baserad på cirkulering, delat ägande och återbruk, dvs frågor som är av stor betydelse för en hållbar samhällsutveckling.

Inom projektet samverkar sex forskare från Göteborgs universitet (Institutionen för Globala Studier, Centrum för Konsumtionsvetenskap och Institutionen för Kulturvård) samt tre i Storbritannien (Institutionen för Kulturgeografi vid Durham University).

Det empiriska fältet utgörs av tre stråk i Göteborg där begagnade saker spelar en stor roll och värderas extra högt: Andra Långgatan,
Haga Nygata och Magasinsgatan, samt Re:making Beamish, en museumstudie i norra England.

Rapporter från forskningsprojektet

En dag i Haga

En dag på Magasinsgatan

Kontaktpersoner

Staffan Appelgren: staffan.appelgren@globalstudies.gu.se
Anna Bohlin: anna.bohlin@globalstudies.gu.se

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2019-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?