Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Freds- och utvecklingsforskning

Inom institutionen för globala studier finns ämnet freds- och utvecklingsforskning. Forskningen fokuserar sambandet mellan fred, säkerhet och utveckling och verksamhetens syfte är att bidra till en ökad förståelse av orsakerna till konflikt och fattigdom, samt av förutsättningarna för utveckling och fred. Ämnet är baserat på två traditioner:

  • Fredsforskningen inkluderar studier av orsaker till krig och väpnade konflikter, konfliktanalyser likväl som strävan efter långsiktig fred och återuppbyggnad.
     
  • Utvecklingsstudier har sitt fokus i studier av fattigdom, strukturell ojämlikhet, knapphet och sårbarhet.
     

Freds- och utvecklingsforskningen vid Göteborgs universitet påbörjades 1971 som ett tvärvetenskapligt seminarium, men utvecklades snart till en egen avdelning under den nyligen etablerade institutionen för humanekologi och fredsforskning. Under 1980-talet växte verksamheten och 1985 fick forskningsområdet en egen professur och därmed även forskarutbildning.

Under 1990-talet fortsatte avdelningen att expandera och 1991 ombildades den formellt till en egen institution med namnet institutionen för freds- och utvecklingsforskning. I juli 2006 blev freds- och utvecklingsforskning en avdelning i den nybildade institutionen för globala studier.

Ofta refererar man fortfarande till freds- och utvecklingsforskning som Padrigu. Namnet är en akronym som står för Peace and Development Research Institute Göteborg University och härrör från tiden innan freds- och utvecklingsforskning blev en egen institution. Även om betydelsen idag inte är korrekt känns namnet fortfarande igen i många kretsar och lever kvar som en praktisk förkortning.

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2017-02-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?