Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mänskliga rättigheter

Institutionen för globala studiers tvärvetenskapliga forskning och undervisning understryker vikten av mänskliga rättighetsfrågor inom ett brett spektrum av arenor och på basis av en rad forskningsperspektiv. Även om mänskliga rättigheter inte är en akademisk disciplin i sig, är såväl forskningen som undervisningen inom ämnet i snabb tillväxt.

Följande discipliner är några exempel på ämnen som finns representerade i institutionens forskning inom mänskliga rättigheter: freds- och utvecklingstudier, statsvetenskap, juridik, socialantroplogi, historia och idé- och lärdomshistoria.

Forskningsfokus vilar på rättighetsbaserade policy- och implementeringsfrågor inom mänskliga rättigheter, med särskilt fokus på situtationen för marginaliserade grupper som barn, ursprungsfolk, flyktingar och kvinnor. Även om rättighetsbaserad utveckling, som understryker vikten av empowerment, jämlikhet, ansvar och deltagande är på dagordningen, är saknas studier som fokuserar implementering av mänskliga rättigheter.

Även om marginaliserade grupper som är i behov av särskilt skydd skrivs fram i ett stort antal konventioner om mänskliga rättigheter och i FN:s milleniumdeklaration, finns en tendens att tolka subjektet för dessa rättigheter som en anonym medborgare, utan särskilda egenskaper eller krav. Detta innebär att marginaliserade grupper som exempelvis barn, flyktingar och urfolk riskerar att osynliggöras, även i detta arbete. Ett fokus på marginaliserade grupper ger oss därför viktig kunskap om hur rättighetsbaserat arbete ska utformas för att vara inkluderande och ta hänsyn till mångfald.

Läs mer om forskningen inom mänskliga rättigheter på institutionens engelska webbplats.

För information om instutionens materprogram i mänskliga rättigheter besök vår utbildningswebb.

 

 

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2019-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?