Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Regionala studier

Forskningen eftersträvar en fördjupad kunskap och förståelse av de förhållanden som är utmärkande för de olika regionerna; Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern. Ämnet är tvärvetenskapligt och inbegriper föreläsare och forskare från samtliga discipliner vid institutionen, samt ytterligare discipliner som t.ex. historia, statsvetenskap och ekonomisk geografi.

Med region avses ett geografiskt område som binds samman av kulturella, historiska, ekonomiska, sociala och politiska faktorer. Även om regionerna inte nödvändigtvis är konsoliderade regioner så utmärks de av ett pågående och ständigt föränderligt regionalt samarbete inom en rad kulturella, sociala, politiska och ekonomiska områden. 

Afrikastudier

Den mest framstående forskningen innefattar ämnen som konflikthantering, intervention och återuppbyggnad i krigshärjade samhällen, regionalisering, migration, genus, internationellt utvecklingssamarbete, hållbar utveckling och demokratisering. Geografiskt riktas främst uppmärksamhet mot Syd-, Öst- och Centralafrika, men forskningsexpertis finns även inom Väst- och Nordafrika.

Asienstudier

Forskningen innefattar ämnen som demokratisering, konflikt, säkerhet, migration, religion, politik och genus. Geografiskt riktas främst uppmärksamhet mot Sydostasien.

Latinamerikastudier

Forskningen innefattar ämnen som medborgarskap och civilsamhället (med speciellt fokus på genus och sociala rörelser), identitet och kultur (med avseende på ursprungsbefolkning), kvinno- och arbetarrörelser, globalisering samt HIV.

Mellanösternstudier

Forskningen innefattar ämnen ämnen som konflikthantering, intervention och rekonstruktion i krigshärjade samhällen, politiskt ledarskap, genus och familjebildningar, radikala religiösa rörelser och demokratisering. Geografiskt riktas främst uppmärksamhet mot Palestina-Israel konflikten men forskningsexpertis finns även med avseende på Egypten, Libanon och det övriga Mellanöstern.

Sidansvarig: Proprefekt|Sidan uppdaterades: 2016-06-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://globalstudies.gu.se/forskning/regionala_studier/
Utskriftsdatum: 2019-02-21