Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cecilia Ekström

Doktorand

Cecilia Ekström
Doktorand
Miljonprogramsområden och unga, makt, våld, identitet och framtidsvisioner
cecilia.ekstrom@globalstudies.gu.se
0730-500354

Rumsnummer: C512
Postadress: Box 700, 405 30 Göteborg
Besöksadress: Konstepidemins väg 2 , 413 14 Göteborg
Arbetsuppgifter: Forskning, undervisning och handledning


Institutionen för globala studier (Mer information)
Box 700
405 30 Göteborg
www.globalstudies.gu.se
globalstudies@gu.se
Besöksadress: Konstepidemins väg 2 , 413 14 Göteborg

Om Cecilia Ekström


Forskningsområde
Miljonprogramsområden och unga; makt, våld, identitet och framtidsvisioner.


Nuvarande forskning

Som vi svenskar kallar blattar - makt, våld och identitet i mötet mellan majoritet och minoritet

Avhandlingsprojektet undersöker, utifrån lokala erfarenheter, den våldsamma vardag vi ser i Sveriges socio-ekonomiskt underpriviligerade områden i syfte att belysa de förtryckande praktiker som majoritetssamhället i stor utsträckning lyckats maskera genom sin diskursiva position, samt hur dessa två står i direkt relation till varandra. Genom ett fokus på lokala strategier för att leva med och hantera; göra motstånd mot, omstörta, omformulera och röra sig bortom, den dominerande tropen och stigmatiserande föreställning om den unga mannen i förorten som en hotfull, våldsam, kriminell, hypermaskulin och radikaliserad figur, undersöks det systemiska såväl som symboliska våldet. Utifrån vardagsnära perspektiv utforskas vilka objekt-, men även subjekt-, positioner som skapas och blir möjliga att inta för unga män som växer upp i dessa områden.

Projektet ämnar ifrågasätta den inom forskningen länge dominerande ”utanförskapsdiskursen” som analytiskt verktyg för att förklara levnadsvillkoren i de svenska Miljonprogrammen och istället röra sig mot en etnografi som väljer att möta minoritetens röster i ett rum som karaktäriseras inte bara av motstånd, utan av styrka, kunskap och skapande.


Avhandlingen gestaltas i form av det möte som ägde rum mellan doktoranden och interlokutörerna under 2012–2015; ett möte i grunden präglat av historia, maktrelationer och tidigare möten mellan samma minoritet och majoritet. Syftet med formen är att undersöka, och ställa i centrum, den relation av delaktighet som forskare och interlokutörer befinner sig i, och därmed ifrågasätta huruvida forskning av detta slag är möjlig utan att endast utgöra en förlängning av ett kolonialt projekt och således vara en bidragande faktor i den maktproduktion som medverkar till samma situation som den initialt ämnar undersöka.


Fälterfarenhet
Hässleholmen, Borås, 2007, 2012-2015.
North Philadelphia, USA, 2010.

Undervisning

• Socialt (o)hållbar samhälls-/stadsutveckling, jämlikhet, demokrati, migration, makt och identitet
• Etnografisk analys och normkritisk samt de-kolonial metod
• Tredje uppgiften: om unga, makt och våld; strukturellt och symboliskt förtryck, alternativa försörjningsstrategier, gängbildning och framtidsvisioner

 

Sidansvarig: Evelina Assarsson|Sidan uppdaterades: 2014-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?