Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forsknings- och utbildningsuppdrag

Institutionen har lång erfarenhet av att ta fram underlag för myndigheter och organisationer. Många av våra forskare har nära kontakt med såväl Sida och Utrikesdepartmentet som forskningscentra och tankesmedjor med nära band till beslutsfattare.

Institutionen är kontinuerligt i dialog med samhället i form av forsknings- och utbildningsuppdrag. Det kan röra sig om exempelvis skräddarsydda kurser, utvärderingar av utvecklingsprojekt, beställda rapporter etc.

Exempel på uppdrag

Kurspaket för självstudier: Omvärldskunskap, samhällsförändring och medborgardialog
På uppdrag av Sverige Kommuner och Landsting (SKL) har Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning, utvecklat ett kurspaket för självstudier i omvärldskunskap. Kurspaketet finns tillgängligt som både E-bok och tryckbar PDF och består av tre delar med tillhörande instuderings- och gruppdiskussionsfrågor. Kurspaketet inkluderar även 26 inspelade videoföreläsningar som är inlagda i den löpande texten vid berörda avsnitt. Kurspaketet kan i sin helhet kostnadsfritt laddas ned från www.omvarldskunskap.se.

Uppdrag och vetenskaplig konsultation till Folkhälsomyndighetens Per Binde fick 2017 på uppdrag av Folkhälsomyndighetens att genomföra insatser för att förebygga spelproblem.

Kapacitetsuppbyggande
Institutionen har lång erfarenhet av att jobba med kapacitetsuppbyggande i länder som har eller har haft krig och konflikter. Exempel på projekt är Peace College in Jerusalem, Reconstruction and Reconciliation in Rwanda, Social Reconstruction in North and Northeast of Sri Lanka, Interuniversity Cooperation in Macedonia.

Padrigu Consultants (PC)
Ett kunskapsföretag från Göteborgs universitet som bildades i slutet av 1990-talet inom den dåvarande institutionen för freds- och utvecklingsforskning och består av omkring 20 medlemmar.

Rapporter till FN
Rodrigo Tavares var med och redigerade rapporter för FNs generalsekreterare Ban Ki-moon.
Afrikas utvecklingsbehov
En uppföljningsmekanism för att utvärdera åtaganden för Afrikas utvecklingsbehov (lade grunden till resolution A 63/1: "Politisk deklaration om Afrikas utvecklingsbehov".

Rapport om sexualiserat våld i Kongo
I maj 2010 publicerades en rapport beställd av Sida och Nordiska Afrikainstitutet. I studien hade Maria Eriksson Baaz och Maria Stern interjvuat över 200 militärer för att ge en bredare bild av orsakerna till sexuellt våld i krig.

Mistra Urban Futures
Flera forskare från institutionen ingår i Mistras forskningsprojekt kring hållbarhet i framtida städer. Här samarbetar Göteborgs universitet med Chalmers, Göteborgs kommun och andra aktörer i Göteborgsregionen.

Hållbara transporter
Marie Thynell, internationell transportexpert och medlem i FNs kommission för hållbar utveckling, deltog i en expertkonsultation kring "Metodologi för att bedöma transportsystems effektivitet och bidrag till utveckling".

Uppdragsutbildning för SÄPO
Marie Carlsson, lärare och forskare i asienstudier, skräddarsydde en utbildning för tjänstemän på olika nivåer inom Säpo i Göteborg. Kursen behandlade utrikes- och inrikespolitiska säkerhetsfrågor i Kina utifrån ett kinesiskt perspektiv, samt kinesisk kultur och interkulturella relationer.

Samarbeta med oss?

Anders Burman
Viceprefekt med forskningsansvar

Evelina Assarsson
Kommunikatör

 

Sidansvarig: Evelina Assarsson|Sidan uppdaterades: 2019-04-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?