Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogram i mänskliga rättigheter

Varför ett program i mänskliga rättigheter?
Arbete med mänskliga rättigheter (MR) sker överallt i samhället och efterfrågan på kunskaper kring MR-frågor finns i såväl kommunala, regionala och statliga internationella och regionala organ som exempelvis FN och EU.

Programmet vänder sig till dig som har en grundexamen och vill bygga på denna med en fördjupning inom mänskliga rättigheter. Programmet är utformat för att förbereda dig för både yrkesverksamhet och akademisk forskning inom området.

Vad lär jag mig - och hur?
Efter avslutad utbildning ska du kunna arbeta med mänskliga rättigheter inom en rad olika områden. Därför lägger vi särskild vikt vid implementering av MR och rättighetsbaserat arbete med hjälp av ett problemorienterat förhållningssätt. Programmets tvärvetenskapliga grund innebär att vi diskuterar mänskliga rättigheters roll i dagens värld utifrån politiska, etiska och juridiska perspektiv och du kommer att tillägna dig fördjupade kunskaper om mänskliga rättigheters framväxt, dess rättsliga system, strukturer och aktörer. Vi diskuterar också hur mänskliga rättigheter kan implementeras när det statscentrerade MR-systemet möter olika kulturella värdesystem och globaliseringsprocesser, samt hur frågor om ansvar kan hanteras under dessa omständigheter. Mänskliga rättigheter behandlas även ur ett metodologiskt perspektiv för att du ska utveckla din förmåga att arbeta vetenskapligt och metodmedvetet i olika kvalificerade verksamheter, exempelvis med utvärderingar av projekt.

För din masterexamen läser du obligatoriska kurser om 90 hp (termin 1, 2 och 4) och väljer själv kurser om 30 hp (termin 3). Bland de valbara kurserna har du möjlighet att göra en arbetspraktik (20 alternativt 10 veckor) inom en verksamhet som arbetar med implementering av mänskliga rättigheter.

Under sista terminen gör du ett självständigt examensarbete om 30 hp. Det ger dig möjlighet till fördjupning i en självvald frågeställning som rör mänskliga rättigheter genom att du författar en kvalificerad och vetenskapligt grundad uppsats.

Våra studenter
Våra studenter har olika akademiska bakgrund och olika skäl till att välja vårt program, vilket tillför såväl bredd som djup i diskussioner och grupparbeten. De som har tagit examen hos oss arbetar idag till exempel som koordinator för freds- och människorättsövervakning för Kristna fredsrörelsen i Guatemala, projektansvarig för förortssatsningar för Rädda Barnen i Göteborg, demokratiutvecklare i Uddevalla kommun, utredare på Handisam, Reports Officer på World Food Programme i Zimbabwe, utredare på DO, projektansvarig för jämställdhetsintegrering i Umeå kommun, webbansvarig på UN Women i Stockholm och som konsult i mänskliga rättigheter.

Förkunskapskrav: Kandidatexamen med minst 30hp i ett samhällsvetenskapligt ämne eller motsvarande kunskaper relevanta för huvudområdet mänskliga rättigheter.
Urval: Högskolepoäng, max 225 hp.
Avancerad nivå, 2 år.
Studietakt: 100%.

Sidansvarig: Utbildningsledare Joakim Berndtsson|Sidan uppdaterades: 2016-09-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?