Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarnivå i freds- och utvecklingsforskning

Utbildning på forskarnivå i Freds- och utvecklingsforskning baserar sig på ämnets två grunddiscipliner Internationella relationer och Globala utvecklingsstudier. Forskarstudierna kan inbegripa en specialisering kring freds- och konfliktfrågor eller utvecklingsfrågor. De kan också innefatta studier av relationen mellan fred och utveckling.

Utbildningens mål är att utveckla sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att självständigt kunna bedriva forskning inom ämnesområdet samt att bidra till kunskapsutvecklingen genom framställandet av en vetenskaplig avhandling. Utbildningen syftar också till att utveckla doktorandens förmåga att omsätta vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskningsverksamhet eller annat kvalificerat yrkesarbete.

Läs mer i studieplanen

Forskarstudier i freds- och utvecklingsforskning innebär ofta fältvistelser utomlands.

Utlysning

Utlysning och annonsering av studieplatser på forskarnivå sker vanligtvis en gång per år, i januari/februari. Annonsering sker på fakultetens hemsida och på universitetets webbplats under lediga anställningar. När vi har studieplatser annonserar vi även utlysningen här på vår webbplats.

Behörighetskrav, ansökan och antagning

De generella kraven för institutionens forskarutbildningar är gemensamma. Du kan läsa mer om grundläggande behörighet, finansiering, antagning, berednings- och beslutsprocess, samt vilka handlingar som ska bifogas till din ansökan på sidan Ansökan och antagning.

Utöver detta tillkommer krav på särskild behörighet för respektive ämne, samt specifika anvisningar om vad som ska vara med i ansökan.

Särskild behörighet för forskarstudier i freds- och utvecklingsforskning

  • Avlagd examen på avancerad nivå inom kunskapsområdet globala studier eller motsvarande examen/kunskaper förvärvade på annat sätt inom eller utom landet.
  • Visad förmåga att uttrycka sig skriftligt på engelska.

 
Anvisningar till ansökan till forskarstudier i freds- och utvecklingsforskning
Rangordning och urval
För att avgöra de behörigas förmåga att tillgodogöra sig utbildningen görs en bedömning av den sökandes D-uppsats, Mastersuppsats eller motsvarande, övrigt skrivet material som åberopas och dess vetenskapliga kvalitet, den sökandes projektbeskrivning, den sökandes insatser på grundutbildningen i övrigt, tidigare erfarenheter (fältarbete, språkkunskaper), den sökandes forskningsinriktning i relation till freds- och utvecklingsforskningens verksamhet.

Ansökan och antagning

Kontaktpersoner

Forskningsadministration:
Gustav Rudd
Tel: 031-786 4868

Gunilla Blomqvist Sköldberg
Tel: 031-786 4319

Ordförande forskarutbildningsnämnden:
Isabell Schierenbeck
Tel: 031-786 5947

Ansvarig för forskarutbildning inom respektive ämne:
Freds- och utvecklingsforskning
Camilla Orjuela
Tel: 031-786 5873

Samhällsvetenskapliga miljöstudier
Annica Kronsell

Socialantropologi
Lisa Åkesson
Tel: 031-786 5336

 

Sidansvarig: Sarah Blichfeldt|Sidan uppdaterades: 2018-11-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?