Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarnivå i socialantropologi

Socialantropologins forskningsfält i dess vidaste mening är den komparativa kulturforskningen – ett i högsta grad samhällsrelevant forskningsområde i det internationaliserade, mångetniska Sverige och den globaliserade världen i stort – i syfte att förstå människors sätt att förstå och organisera sin värld. Detta innebär inte bara att förstå andra samhällen utifrån inhemska perspektiv utan det innebär också en ökad förståelse av det egna samhället och av det som vi tar för givet.

Utbildningen under det första året sker både i form av individuellt upplagda läskurser och lärarledda kurser samt individuell handledning. Vanligtvis genomför doktoranden ett fältarbete under det andra året medan den resterande tiden ägnas intensivt avhandlingsskrivande.

Utbildningens mål är att utveckla kunskaper och färdigheter som fodras för att självständigt kunna bedriva forskning inom ämnesområdet samt att bidra till kunskapsutvecklingen i produktionen av en avhandling. Forskningen i socialantropologi vid Göteborgs universitet kännetecknas av både bredd och djup. Utbildningen syftar också till att utveckla doktorandens förmåga att omsätta vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskningsverksamhet eller annat kvalificerat yrkesarbete. Läs mer i studieplanen:

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i socialantropologi
Forskarstudier i socialantropologi innebär att man under cirka ett år bedriver fältforskning, vilket i de flesta fall sker utomlands.

Utlysning

Utlysning och annonsering av studieplatser på forskarnivå sker vanligtvis en gång per år, i december. Observera att Institutionen för globala studier inte har nya studieplatser varje år. Annonsering sker på institutionens hemsida och på universitetets webbplats för lediga anställningar.

Behörighetskrav, ansökan och antagning

Läsa mer om grundläggande behörighet, finansiering, antagning, berednings- och beslutsprocess, samt vilka handlingar som ska bifogas till din ansökan på sidan Ansökan och antagning.

Utöver detta tillkommer krav på särskild behörighet:

För att antas till utbildning på forskarnivå i socialantropologi krävs utöver allmän behörighet minst 90 högskolepoäng inom socialantropologi eller motsvarande kunskap förvärvad på annat sätt inom eller utom landet. Dessutom krävs tillräckliga kunskaper i engelska för att kunna tillgodogöra sig facklitteraturen samt för att kunna presentera forskningsresultat i ett internationellt sammanhang. Beroende på regional specialisering kan även kunskaper i andra språk komma att krävas för att utbildningen och den valda forskningsuppgiften skall kunna genomföras inom avsedd tid.

Rangordning och urval

Förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen bedöms utifrån den vetenskapliga kvaliteten av de sökandes C-, D- och/eller masteruppsatser eller motsvarande. Förmågan att genomföra den valda forskningsuppgiften bedöms utifrån den sökandes tidigare arbeten, erfarenheter, språkkunskaper samt forskningsbarhet och existerande handledarkompetens.

Vår forskning

Läs om våra forskningsprojekt inom socialantropologi.

Kontaktpersoner

Forskningsadministration:
Gustav Rudd
Tel: 031-786 4868

Gunilla Blomqvist Sköldberg
Tel: 031-786 4319

Studierektor för forskarutbildningen:
Camilla Orjuela
Tel: 031-786 5873

Ansvarig för forskarutbildning inom respektive ämne:
Freds- och utvecklingsforskning
Johan Karlsson Schaffer
Tel: 031-786 5931

Samhällsvetenskapliga miljöstudier
Annica Kronsell

Socialantropologi
Lisa Åkesson
Tel: 031-786 5336

Sidansvarig: Sarah Blichfeldt|Sidan uppdaterades: 2019-12-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?