Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarnivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier

Forskningsprogrammet samhällsvetenskapliga miljöstudier startades officiellt av samhällsvetenskapliga fakulteten och institutionen för globala studier i juli 2013. Programmet är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som möter en växande efterfrågan på forskare, beslutsfattare och experter som kan arbeta ämnesöverskridande och utveckla nya teoretiska och metodologiska verktyg för att studera dynamiken mellan samhälle och miljö.

2000-talets globala utmaningar i fråga om matförsörjning, klimatförändringar och distribution av vatten, utmanar de akademiska disciplinernas traditionella gränser. I detta sammanhang har många samhällsvetare positionerat sig som ledanande genom sin förmåga att tillämpa samhällsvetenskaplig teori på miljöfrågor och genom sina perspektiv på hur vi förstår och undersöker förhållandet mellan samhället och miljö.

Målet med forskningsprogrammet inom samhällsvetenskapliga miljöstudier är att utbilda forskare i att tackla de komplexa problem som skapas av dagens globala utmaningar. Programmet kommer att närma sig olika sociala och naturliga system från en solid förankring i samhällsvetenskap och inbegriper relevanta insikter från ekologi och naturvetenskap. Läs mer i studieplanen:

Allmän studieplan i utbildning på forskarmivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier

Utlysning

Utlysning och annonsering av studieplatser på forskarnivå sker vanligtvis en gång per år, i december. Annonsering sker på institutionens hemsida och på universitetets webbplats för lediga anställningar.

Behörighetskrav, ansökan och antagning

De generella kraven för institutionens forskarutbildningar är gemensamma. Du kan läsa mer om grundläggande behörighet, finansiering, antagning, berednings- och beslutsprocess, samt vilka handlingar som ska bifogas till din ansökan på sidan Ansökan och antagning.

Utöver detta tillkommer krav på särskild behörighet:

Avlagd examen på avancerad nivå i samhälls- och beteendevetenskapligt ämne innefattande kurspoäng motsvarande 30 hp på grund- eller avancerad nivå med miljöinriktning, varav ett examensarbete på avancerad nivå med miljöinriktning. Särskild behörighet har också den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Urval och rangordning

För att avgöra de behörigas förmåga att tillgodogöra sig utbildningen görs en bedömning av den sökandes D-uppsats, Mastersuppsats eller motsvarande, övrigt skrivet material som åberopas och dess vetenskapliga kvalitet, den sökandes projektbeskrivning, den sökandes insatser på grundutbildningen i övrigt, tidigare erfarenheter (fältarbete, språkkunskaper), den sökandes forskningsinriktning i relation till samhällsvetenskapliga miljöstudier.

Kontaktpersoner

Forskningsadministration:
Gustav Rudd
Tel: 031-786 4868

Gunilla Blomqvist Sköldberg
Tel: 031-786 4319

Studierektor för forskarutbildningen:
Camilla Orjuela
Tel: 031-786 5873

Ansvarig för forskarutbildning inom respektive ämne:
Freds- och utvecklingsforskning
Johan Karlsson Schaffer
Tel: 031-786 5931

Samhällsvetenskapliga miljöstudier
Annica Kronsell

Socialantropologi
Lisa Åkesson
Tel: 031-786 5336

Environmental Governance and Transitions to Sustainability

PhD course open to students from other universities as well. Apply by 30 August.

Political Ecology: Power, Conflict and Sustainability

PhD course open to students from other universities as well. Apply by September 30.

Sidansvarig: Camilla Orjuela|Sidan uppdaterades: 2019-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?