Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskapliga miljöstudier

Forskningsprogrammet samhällsvetenskapliga miljöstudier startades officiellt av samhällsvetenskapliga fakulteten och institutionen för globala studier i juli 2013. Programmet är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som möter en växande efterfrågan på forskare, beslutsfattare och experter som kan arbeta ämnesöverskridande och utveckla nya teoretiska och metodologiska verktyg för att studera dynamiken mellan samhälle och miljö.

2000-talets globala utmaningar i fråga om matförsörjning, klimatförändringar och distribution av vatten, utmanar de akademiska disciplinernas traditionella gränser. I detta sammanhang har många samhällsvetare positionerat sig som ledanande genom sin förmåga att tillämpa samhällsvetenskaplig teori på miljöfrågor och genom sina perspektiv på hur vi förstår och undersöker förhållandet mellan samhället och miljö.

"The biggest challenge is not the lack of knowledge of how the climate is changing due to emissions of greenhouse gases, but how we can act collectively, locally and globally, to decrease the emissions" säger Per Knutsson, lektor på IGS.  Målet med forskningsprogrammet inom samhällsvetenskapliga miljöstudier är att utbilda forskare i att tackla de komplexa problem som skapas av dagens globala utmaningar. Programmet kommer att närma sig olika sociala och naturliga system från en solid förankring i samhällsvetenskap och inbegriper relevanta insikter från ekologi och naturvetenskap. Läs mer i studieplanen:

Allmän studieplan i utbildning på forskarmivå i samhällsvetenskapliga miljöstudier

Utlysning

Utlysning och annonsering av studieplatser på forskarnivå sker vanligtvis en gång per år, i december. Annonsering sker på institutionens hemsida och på universitetets webbplats för lediga anställningar.

Behörighetskrav, ansökan och antagning

De generella kraven för institutionens forskarutbildningar är gemensamma. Du kan läsa mer om grundläggande behörighet, finansiering, antagning, berednings- och beslutsprocess, samt vilka handlingar som ska bifogas till din ansökan på sidan Ansökan och antagning.

Utöver detta tillkommer krav på särskild behörighet för respektive ämne, samt specifika anvisningar om vad som ska vara med i ansökan.

Särskild behörighet för forskarstudier i samhällsvetenskapliga miljöstudier

Avlagd examen på avancerad nivå i samhälls- och beteendevetenskapligt ämne innefattande kurspoäng motsvarande 30 hp på grund- eller avancerad nivå med miljöinriktning, varav ett examensarbete på avancerad nivå med miljöinriktning. Särskild behörighet har också den som på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Anvisningar till ansökan till forskarstudier inom samhällsvetenskapliga miljöstudier

Urval och rangordning
För att avgöra de behörigas förmåga att tillgodogöra sig utbildningen görs en bedömning av den sökandes D-uppsats, Mastersuppsats eller motsvarande, övrigt skrivet material som åberopas och dess vetenskapliga kvalitet, den sökandes projektbeskrivning, den sökandes insatser på grundutbildningen i övrigt, tidigare erfarenheter (fältarbete, språkkunskaper), den sökandes forskningsinriktning i relation till samhällsvetenskapliga miljöstudier.
Ansökan och antagning

Kontaktpersoner

Forskningsadministration:
Gustav Rudd
Tel: 031-786 4868

Gunilla Blomqvist Sköldberg
Tel: 031-786 4319

Ordförande forskarutbildningsnämnden:
Isabell Schierenbeck
Tel: 031-786 5947

Ansvarig för forskarutbildning inom respektive ämne:
Freds- och utvecklingsforskning
Camilla Orjuela
Tel: 031-786 5873

Samhällsvetenskapliga miljöstudier
Annica Kronsell

Socialantropologi
Lisa Åkesson
Tel: 031-786 5336

 

Sidansvarig: Isabell Schierenbeck|Sidan uppdaterades: 2019-04-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?