Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bli kulturell översättare på Antropologprogrammet

Vill du arbeta med människor, normer, mångfald och
förändring lokalt och globalt?
Antropologprogrammet (180hp) ger dig en samhälls- och beteendevetenskaplig utbildning med inriktning mot tillämpad socialantropologi och nära koppling till arbetsmarknaden.

Programinnehåll

För socialantropologer står kultur och meningsskapande i centrum. Varför tycker, tänker och beter sig människor som de gör? Hur förstår de varandra, sig själva och sin omvärld? Programmet ger dig kunskap om varför samhällen ser så olika ut i olika delar världen, men också om vad som är gemensamt och universellt. Du får träning i att på nära håll undersöka hur saker och ting blir kulturellt betydelsefulla för olika grupper, och får verktyg för att kunna förstå olika perspektiv och ”översätta” mellan grupper.

Genom kunskap om hur sociala processer skapar och förändrar normer och strukturer får du dessutom en fördjupad förståelse för varför människor och samhällen fungerar som de gör. Programmet ger dig också generella samhällsvetenskapliga färdigheter och kompetenser att söka, bedöma och analysera material och information. Med en inriktning mot tillämpad socialantropologi är programmet speciellt utformad för att kunna använda kunskapen på arbetsmarknaden.

Utbildningsplan Antropologprogrammet

Termin 1

Kärnkurser:

SA1121, Introduktion till socialantropologi 1, 15 hp

SA1122, Introduktion till socialantropologi 2, 15 hp

Termin 2

Fördjupningskurser:

Termin 3

Programspecifika kurser:

  • SA1231, Tillämpad antropologi, 15 hp
  • SA1232, Etnografi som arbetsmetod, 15 hp

Termin 4

  • Valfria kurser, 30 hp

Termin 5

Programspecifik fördjupningskurs:

  • SA1251, Antropologiska debatter och frontlinjer, 15 hp

SA1311, Socialantropologi: Metodkurs, 15 hp

Termin 6

Programspecifik färdighetskurs:

  • SA1411 Socialantropologi: Fältarbete, 15 hp

SA1511 Socialantropologi: Examensarbete, 15 hp

Undervisningsformer

Undervisningen utgår från ditt lärande och sker genom projekt, föreläsningar, seminarium, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Programmet ger omfattande träning i att läsa, analysera och skriva texter. Du får arbeta med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten. Studierna är nära kopplade till arbetslivet och du får träning i att använda din kunskap och dina färdigheter i tillämpade sammanhang. Dessutom får du möta före detta studenter och representanter från olika organisationer i undervisningen.

Plugga utomlands

Internationell erfarenhet ger dig möjlighet att växa som människa samtidigt som du gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Du får dessutom nya vänner, nya erfarenheter och ny energi med dig hem. Som utbytesstudent förlägger du en del av dina studier till ett utländskt lärosäte som Göteborgs universitet har utbytesavtal med. Du betalar inte terminsavgifter och behåller ditt studiestöd från CSN, du får också möjlighet att söka stipendier för din utbytesperiod. När du läser Antropologprogrammet kan du ansöka om utbytesstudier under termin 4.

All information om hur du ansöker om att få åka på utbytesstudier hittar du i Studentportalen.

Efter studierna

Studier i socialantropologi ger dig viktiga kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med en kandidatexamen i socialantropologi kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, hållbarhet, genus- och jämställdhetsaspekter, utbildning, internationella frågor och bistånd. Det kan vara konkreta frågor som projekt kring medborgares syn på deltagande i politiska val och beslut, boendes inflytande på arkitektur och stadsplanering eller utveckling av nya produkter ur ett användarperspektiv.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Läs mer och ansök till programmet via universitetets utbildningskatalog

Sidansvarig: Utbildningsledare Staffan Appelgren|Sidan uppdaterades: 2020-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?