Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bli kulturell översättare på Antropologprogrammet

Vill du arbeta med människor, normer, mångfald och
förändring lokalt och globalt?
Antropologprogrammet ger dig en samhälls- och beteendevetenskaplig utbildning med inriktning mot tillämpad socialantropologi och nära koppling till arbetsmarknaden.

För socialantropologer står kultur och meningsskapande i centrum. Varför tycker, tänker och beter sig människor som de gör? Hur förstår de varann, sig själva och sin omvärld? Programmet ger dig kunskap om varför samhällen ser så olika ut i olika delar världen, men också om vad som är gemensamt och universellt. Du får träning i att på nära håll undersöka hur saker och ting blir kulturellt betydelsefulla för olika grupper, och får verktyg för att kunna förstå olika perspektiv och ”översätta” mellan grupper.

Genom kunskap om hur sociala processer skapar och förändrar normer och strukturer får du dessutom en fördjupad förståelse för varför människor och samhällen fungerar som de gör. Programmet ger dig också generella samhällsvetenskapliga färdigheter och kompetenser att söka, bedöma och analysera material och information. Med en inriktning mot tillämpad socialantropologi är programmet speciellt utformad för att kunna använda kunskapen på arbetsmarknaden.

Arbetslivet

Studier i socialantropologi ger dig viktiga kunskaper, analytiska verktyg och ett kritiskt förhållningssätt för arbete med undersökningar, utredningar, utvecklingsarbete och handläggning inom offentlig sektor, organisationer och näringsliv. Med en kandidatexamen i socialantropologi kan du till exempel arbeta med integrations- och mångfaldsfrågor, hållbarhet, genus- och jämställdhetsaspekter, utbildning, internationella frågor och bistånd. Det kan vara konkreta frågor som projekt kring medborgares syn på deltagande i politiska val och beslut, boendes inflytande på arkitektur och stadsplanering eller utveckling av nya produkter ur ett användarperspektiv.

Undervisning

Undervisningen utgår från ditt lärande och sker genom projekt, föreläsningar, seminarium, grupparbeten och övningar. Vi använder antropologiska studier och film för att träna förmågan att ställa relevanta frågor, samla material och analysera information. Programmet ger omfattande träning i att läsa, analysera och skriva texter. Du får arbeta med etnografisk metod, deltagande observation och fältarbeten. Studierna är nära kopplade till arbetlivet och du får träning i att använda din kunskap och dina färdigheter i tillämpade sammanhang. Dessutom får du möta före detta studenter och representanter från olika organisationer i undervisningen.

Termin 1

Kärnkurser:
SA1121 Introduktion till socialantropologi 1, 15 hp
SA1122 Introduktion till socialantropologi 2, 15 hp

Termin 2

Fördjupningskurser:
SA1221 Antropologisk analys, 15 hp
SA1222 Antropologisk teori, 15 hp

Termin 3

Programspecifika försdjupningskurser:
SA1231 Tillämpad antropologi, 15 hp
SA1232 Etnografi som arbetsmetod, 15 hp

Termin 4Valfria kurser (30 hp)
Termin 5

Programspecifik fördjupningskurs:
SA1251 Antropologiska debatter och frontlinjer, 15 hp

Metodkurs:
SA1311 Socialantropologi: metodkurs, 15 hp

Termin 6

Programspecifik färdighetskurs:
SA1411 Socialantropologi: fältarbete, 15 hp

Examenskurs:
SA1511 Socialantropologi: examensarbete, 15 hp

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval: Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Sök Antropologprogrammet på antagning.se

Ansökan inför höstterminen 2019 öppnar 15 mars.

Robin berättar om socialantropologi

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Sidansvarig: Studierektor|Sidan uppdaterades: 2019-02-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?