Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Afrikastudier

Afrika beskrivs ofta som en kontinent med ständiga konflikter, fattigdom och utbredd ohälsa. Men verkligheten i dessa länder är mycket mer mångfacetterad än så. Genom att studera den afrikanska kontinentens historia, kultur, politiska kulturer, ekonomier kan vi närma oss en annorlunda och fascinerande världsdel.

Afrikastudier är ett tvärvetenskapligt ämne vars centrala frågeställningar berör historiska såväl som samtida problem inom både det humanistiska och det samhällsvetenskapliga området. Kurserna syftar till att ge en ökad och fördjupad kunskap om historia, kultur, religion och samhällsförhållanden i Afrika (söder om Sahara) samt de afrikanska ländernas relationer med resten av världen. Kurserna ger också orientering om tillgänglig forskning och tränar den studerandes förmåga att självständigt utnyttja densamma.

Afrikastudier vid Institutionen för globala studier syftar till att vara ett forum för studier och forskning om Afrika. Vi tar regelbundet emot besökare från regionen, som deltar i undervisningen eller erbjuder tillfälliga öppna föreläsningar med uppdaterade fakta om situationen i området.

Afrikastudier på arbetsmarknaden

Kurserna i Afrikastudier kan utgöra en kompletterande regionalt ämnesinriktad fördjupning för dem som läser statsvetenskap, ekonomi, andra samhällsvetenskapliga ämnen eller språk. Kurserna ger också kunskaper som kan vara till nytta vid exempelvis internationell tjänstgöring, informations- och undervisningsverksamhet samt inom turistnäring.

Undervisning

Utbildningen är upplagd som två kärnkurser om 15 hp. Undervisningen är organiserad i föreläsningar, seminarier, filmvisningar, grupparbeten och rollspel. Vi strävar efter att etablera en interaktion mellan lärarna och studenterna genom att ge feedback till studenternas muntliga och skriftliga redovisningar.

Kursutbud

Här nedan ser du vilka kurser som institutionen erbjuder. Om du klickar på kursnamnet kommer du till en kursbeskrivning i Göteborgs universitets kurskatalog. Där hittar du även anmälningskoder och länk till antagning.se, där du gör din ansökan. Vid varje kurs finns också en länk till Göteborgs universitet lärplattform (GUL) där du kan se praktisk information om kursen, som schema, litteraturlista och kursplan.

Kurserna som ingår i paketet kan också läsas separat:

 

Kontaktpersoner

Studievägledning
Om du till exempel undrar hur du ska planera dina studier.

Utbildningsledare
Om du behöver mer information om innehållet i specifika kurser och program.

Uppsatser vid institutionen för globala studier

I databasen GUPEA kan du söka fram studentuppsatser från institutionen.

Sidansvarig: Studentexpedition|Sidan uppdaterades: 2019-01-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?